Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


England

1977 Garden Shed
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Garden Shed (1977)

14 Septembrie 2007

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

England - Garden Shed
Formatia britanica England a aparut pe scena prog cu un classic symphonic rock in plina perioada de ascensiune a punk-ului (1977). Albumul Garden Shed poate fi plasat pe axa determinata de Close To The EdgeYes si  Selling England By The PoundGenesis. Pasajele de orga, mellotron, pian, solourile sau riff-urile chitarii, balansul basului, formulele ritmice complexe si vocea a la Gabriel & Mercury il vor incanta cu siguranta pe iubitorul genului.
 
Personal am ascultat albumul in anii 2000, cand am intrat in posesia unui CD remasterizat in ’97. Faptul de a (re)cunoaste aduce satifactii ca atare. Ideea ca modul de receptare ar fi fost diferit daca as fi ascultat Garden Shed in urma cu trei decenii nu are nici o relevanta.
 
“Midnight Madnes”(1) este o piesa a la Gryphon, care la un moment dat vireaza spre “Lamb Lies Down On Brodway” pentru a intersecta sinusoid Gentle Giant-ul si Queen-ul.
 
“All Alone”(2) debuteaza pe repere pianistice Queen, dar la England nimic nu este ce pare. Atmosfera Genesis, ce se instaureaza pe parcurs, este virata apoi spre Supertramp si spre Argent.
 
“Three Pieces Suite”(3) trece prin mai tot prog-ul britanic, fixandu-si prin armonie un punct de reper in Yes ca dealtfel si prin chitara (ce aminteste de inconfundabilul stil “Hackett”)
.
“Parafinallea”(4) contine elemente clasice … Bach dar si Yes. Iarasi Yes! Prin linia melodica ne aflam in fata replicii perfecte la Selling England…
 
Cu “Yellow”(5), formatia England a spus tot ce putea spune despre slow. Se simt accente spatial psihedelice intr-o piesa meditativa, care se opreste totusi la nivelul liniei melodice.
 
Piesa de saisprezece minute, “Poisoned Youth”(6), este un prilej pentru England de a-si etala capacitatile, preferintele, dar si viziunea de ansamblu.
 
Formatia este alcatuita din: Martin Henderson – voce, bas; Franc Holland chitara, voce; Robert Webb  - clape, voce si Jode Leigh – percutie, bas, voce.
 
Odata cu trecerea timpului problemele de delay sau sincronism, ca si cele legate de originalitate, incep sa se estompeze, ramanand doar fapte istorice. La England, fan-ul de prog va gasi un sunet familiar, pe care il va indragi chiar daca va recunoaste numeroase influente, dintre care articolul de fata le-a semnalat doar pe cele mai pregnante.
 
Mergand cu masina prin Provence (intr-o vacanta) la un moment dat i-a venit randul si albumului de fata. Insotitorii mei (vorbitori de limba franceza si consumatori de bere germana) ar fi jurat ca stiu cine canta; erau siguri ca au ascultat de nenumarate ori albumul, cu toate ca trupa England nu le spunea nimic. Cam acesta este sentimentul care se desprinde dintr-o auditie a albumului Garden Shed, indiferent de coordonatele geografice sau culturale ale auditoriului.

 Opinii?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina