Sunetul de pe Us poarta tusele exotice care-si gasisera forma ideala in creatia lui Gabriel inca din 1989, odata cu Passion. Armoniile elaborate alcatuiesc un interesant suport pentru versuri. Trebuie spus ca modurile Orientale permit simultaneitati de note apropiate ca frecventa (fapt evitat de traditia europeana). Imbinarea elementelor sonore din sisteme culturala diferite a fost realizata prin compozitii de maxim rafinament.
Tobele “gandite” de Manu Katche in tandem cu basul “tinut” de Tony Levin sunt de o fantezie & precizie care fac inutil orice comentariu. Alaturi de Peter Gabriel insusi si de cei mai sus mentionati, din trupa mai fac parte pe acest album “The Babacar Faye Drummers”, care canta la instrumente de percutie senegaleze traditionale, Dodou N’Diaye Rose – drumm loop, David Rhodes - chitara si David Bottrill – programming. Lista muzicienilor invitati numara nu mai putin de inca treizeci si patru de nume (interpreti sau ansambluri), dintre care ii amintim pe Brian Eno, Shankar, Peter Hammill, Sinead O’ Connor.
”Come Talk To Me”(1) este o piesa care a facut istorie. Lirismul se suprapune total cu sensibilitatea artistului, ale carui emotii transpuse in actul artistic se regasesc de fapt in fiecare om.
“Love To Be Loved”(2) anunta un album unitar, de conceptie, din care nu vor lipsi surprizele. Ritmul ciclic si armonia discreta fac loc unei partituri vocale care creaza o atmosfera cu atribute onirice.
“Blood Of Eden”(3) ca si “Come Talk …”, “Washing Of …”, “Steam” sau “Secret World”, se distinge prin versuri. Melodia joaca un important rol, de asemenea. Gabriel are un dar aparte de a se implica si a ramane in acelasi timp detasat.
O versiune a piesei “Steam”(4), intitulata “Quiet Steam”, aparuse pe un single impreuna cu “Digging In The Dirt”. Versiunea de pe LP a fost creata la cererea casei de productie, care a vazut in ea un posibil hit. Piesa nu a avut marele succes scontat, dar a cucerit un Grammy pentru clip in 1994. Pe albumul Secret World Live, piesa Steam este precedata de versiunea “Quiet Steam”.
Experimentul si traditia se intalnesc in “Only Us”(5). Aici sunetul de sorginte Extrem Orientala se pliaza pe forma rock propusa drept suport. Relatia dintre structura si ornament este multivalenta.
Incarcatura dramatica a slow-ului meditativ “Washing Of The Water”(6)este pusa in evidenta de variatiile controlate ale tempo-ului, care survin spre final.
“Digging In The Dirt”(7) a avut un succes limitat in Statele Unite, reusind sa prinda de-abia top-ul 100. In Marea Britanie s-a clasat pe un loc 24. Clipul video regizat de John Downer s-a bazat pe tehnica stop-motion animation, folosita si in creatii video din perioada timpurie a lui Peter Gabriel, cum ar fi "Sledgehammer" sau"Big Time". Clipul s-a bucurat de mai mult succes, castigand un Grammy in 1993.
“Fourteen Black Paintings”(8) reprezinta un moment etno-prog, marca Gabriel. Piesa se apropie prin latura exotica de Passion.
“Kiss That Frog”(9) a fost primita cu oarecare retineri de catre fanii lui Peter Gabriel, care o considera punctul slab al albumului. Acuzele ar fi ca este o compozitie care merge pe cliseu si ca se doreste hit de radio. In urma unei evaluari superficiale, se poate considera ca intreg Us-ul mizeaza pe intalnirea cu publicul, inclusiv pe calea undelor sau in locuri specializate pe dans. Dimensiunea profunda a compozitiilor rezista insa indiferent de sistemul de difuzare sau critici.
“Secret World”(10) este un al doilea mare hit al albumului, alaturi de piesa “Talk To Me” si cumva o replica a acesteia.
Albumul propune variatii sau chiar ruperi de ritm si ton. Dealtfel omogenitatea ar fi putut anula efectele bazate pe orizontul de perceptie al publicului. Massive Attack a rezolvat aceasta problema in ‘98, odata cu Mezzanine. Intorcandu-ne la Gabriel, formula sa cu “apropierea” de mainstream venind dinspre diverse zone elitiste, este o solutie viabila, al carei randament este amplificat de suportul video.
Peter Gabriel a spus intr-un interviu despre “Steam” ca se refera la o relatie de cuplu in care femeia, sofisticata, stralucitoare, cu un grad ridicat de cultura, stie totul despre toate, in timp ce barbatul, aflat la antipod, nu stie mai nimic, dar e “specialist” in privinta partenerei - o cunoaste mai bine decat se cunoaste ea insasi.
|