Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Zenobia

2006 Delayed
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Delayed (2006)

25 Aprilie 2008

de Mihai Plamadeala - Muzician Nomen Est Omen

Zenobia - Delayed
 
Zenobia este un fel de Spock’s Beard in varianta germana. Din punct de vedere comercial, stilul abordat reprezinta o linie moarta in zilele noastre. Tipul de neo-prog cu unele influente metal prog se adreseaza exclusiv iubitorilor de Genesis, Marillion, Dream Theatre, care doresc sa asculte versiuni interpretative update-ate ale sonoritatilor cultivate de trupe din familia amintita mai sus.
 
Delayed este al doilea album al celor cinci “Zenobieni” (Alexander Fischer -  chitara; Franz Hoyer - voce; Lars Girke - tobe; Steffen Rohr - keyboards; Uwe Haaß - bas, stick), aparut la sapte ani distanta de primul (October - 1999). Din punct de vedere instrumental, muzica nu are cusur. Vocea se achita de asemenea de obligatiile si comparatiile asumate (Peter Gabriel, Fish, Steve Walsh).
 
”The Ballad Of Billy The Brain” (1) este o demonstratie de virtuozitate sustinuta deplin de compozitie. Paisprezece minute total ne-radiofonice. Facem referire la baremele de trei minute impuse de industria FM, interval temporal asupra caruia si asa intervine DJ-ul spre a dinamiza transmisia si a-i face pe oameni sa treaca mai usor peste faptul ca nu au nici un tel in viata. Billy, cel despre care este vorba in piesa, s-a nascut cu un IQ  ”de 200”. Observand ce se intampla in jurul sau din cauza interventiilor irationale ale semenilor asupra planetei, creaza un virus care ii intoarce la stadiul primar de existenta pe cei care-si folosesc inteligenta in scopuri destructive. Ramas singur pe pamant, isi scrie menoriile in timp ce vegetatia se extinde asupra vestigiilor civilizatiei. Dincolo de epic, solo-ul de sase minute de Hammond si interventiile celorlalte instrumente alcatuiesc o piesa complexa & completa.

”Moonstone Sky” (2),  ”The Living Element” (3), si ”Try To Wake Up?” (4), piesele asa zis scurte sunt de asemenea greu vandabile. Ideea de a face muzica pentru ca iti place si de a te adresa celor asemanatori tie in privinta gusturilor reprezinta un act de curaj intr-o epoca in care muzicieni de valoare imbratisaza forme muzicale sub nivelul demnitatii lor artistice. In ”The Living Element” focul este descris ca o forma de viata. Asemenea versuri au capacitatea de activa intelectul ascultatorului, daca nu prin valoare poetica, cel putin prin fantezie.

”Meet Your Maker (5)” are cinci parti, care impreuna depasesc o jumatate de ora:  ”Steps Ahead”,  ”Prologue,  ”Challenge Your Fate”,  ”Where It All...starts”, ”Power From Within”,  ”Me King - You King”, ”Epilogue”. Este o trecere prin toata muzica prog, de la acustic la electric, de la liric la madness.

Prin remix-ul ”Moonstone Sky” (6), dupa saptezeci si trei de minute de muzica se incheie un album progressive aparut in primul deceniu al mileniului III.
 
Zenobia este numele unei zeite slave a vanatorii, al unei regine din Palmyra (oras legendar din Siria), al unui asteroid descoperit de Max Wolf in Heidelberg pe data de 25 septembrie 1916, sau al unui roman al lui Gellu Naum, apărut în Austria, la Klagenfurt, in1990. Oricare ar fi sursa de inspiratie pentru numele ales, acesta se inscrie in linia onomasticii prog. Dealtfel pe aceasta cale am si ajuns la albumul comentat in randurile de fata.


 Tu cum iti alegi "muzicile"?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina