Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Phil Ochs

1969 Rehearsal For Retirement
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Rehearsal For Retirement (1969)

15 Decembrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Phil Ochs - Rehearsal For Retirement
Un album care desi realizat intr-o maniera apropiata rock-ului este foarte deprimant. Ochs a fost puternic impresionat de evenimentele care avusesera loc in acea perioada, respectiv asasinarea lui Martin Luther King urmata de cea a lui Robert Kennedy, invazia din Cehoslovacia, respingerea studentilor mexicani din universitatile franceze sau alegerea lui Nixon ca presedinte. In acest context el readopta o pozitie revolutionara, militanta. Readopta pentru ca in anii de inceput aceasta era nota cantecelor sale; cariera sa muzicala fiind un drum in zigzag. Pe primul album intitulat "All The News That’s Fit To Sing" , aluzie la sloganul New York Times "All The News That’s Fit To Print", intalnim piesa "Talking Viethnam" , o satira antirazboinica ce va fi urmata mai tarziu de "Talking Cuban Crises". "The Thresher" vorbeste despre pierderea (celebra pe atunci ) unui submarin in timpul unor manevre. "Knock On The Door" evoca problema dictaturii iar "Too Many Martyrs" pe cea a rasismului. Dar in 1967 Ochs isi schimba orientarea si incepe sa trateze teme lirice. "Pleasure Of The Harbour" este cotat ca unul dintre cele mai frumoase albume … pop scoase de un cantautor. Trebuie spus ca dupa Dylan, Ochs este primul folk-ist care "rupe" bariera cantecelor de doua – trei minute. Sase din noua piese au durate intre cinci si noua minute, ceea ce a facut ca ele sa nu intre in circuitul de difuzare radio si sa ramana relativ necunoscute.

Drumul artistic in zigzag, despre care deja am amintit penduland intre "liric" si "social", poate fi o consecinta a adolescentei si a initierii sale muzicale. Ochs s-a nascut in El Paso, Texas, in 1940. Avand cincisprezece ani in momentul aparitiei "Rock Around The Clock" – ului el devine fan al lui Bill Haley si apoi al lui Elvis Presley si Jerry Lee Lewis. In anii studentiei invata sa cante la chitara si descopera folk-ul de expresie urbana. Urmand cursurile Universitatii de Jurnalistica din Ohio, se axeaza pe teme ale momentului, de impact social, dar nu va abandona niciodata definitiv ideile "minimaliste" din muzica Rock’n roll.

"Rehersals For Retirement" are aspectul unui testament muzical. Piesele alterneaza intre melancolie si deziluzie. "My Life", "The World Began In Eden But Ended In Los Angeles" si piesa titulara sunt intre cele mai pesimiste cantece compuse vreodata de un american. "The Doll House" este realizata intr-o nota de maxima tristete. "The Scorpion Departs But Never Returnes" aduce pe album atmosfera din primul LP. Satira, o caracteristica dominanta a autorului este prezenta prin "I Kill Therefore I Am". Cea mai ciudata piesa ramane prima de pe album "Pretty Smart On My Part" , in care vorbeste despre imposibilitatea de a fi oprit sa comploteze pentru asasinarea (!) presedintelui si formarea unui guvern al poporului. Dupa care anunta o noua era in piesa "Another Age". Cum era de asteptat, mesajul subversiv nu a fost bine primit in Statele Unite. Albumul "Greatest Hits", desi "curat din acest punct de vedere nu s-a vandut bine, iar spre deosebire de Tom Paxton a ramas total necunoscut in Europa. Si totusi critica de specialitate il aseaza pe Ochs alaturi de Dylan si de Paxton in pozitia de cei mai reprezentativi artisti ai Urban Folk – ului anilor ’60.

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina