Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Tom Paxton

1968 The Things I Notice Now
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala The Things I Notice Now (1968)

22 Octombrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Tom Paxton - The Things I Notice Now
La festivalul din insula Wight, in 1969, Paxton s-a bucurat de cele mai largi ovatii (in fata a doua sute de mii de oameni!). Piesa "Talking Vietnam Potluck Blues", un blues clasic pentru acompaniament de chitara solo in care propunea terminarea razboiului pe cale pasnica prin "fumarea unei tigari bune" a fost piesa favorita a publicului. Erau anii in care "propovaduiau" Timothy Leary, Abbey Hoffman … . Experientele psihedelice faceau obiectul tuturor activitatilor avangardiste. Din motive lesne de inteles cenzura a impiedicat printre multe altele si difuzarea acestei piese, insa Tom Paxton se facuse deja cunoscut publicului momentului. Exponent al asa zisei noi generatii a folk-ului el a creat o suma de piese care au devenit intre timp clasice ("Ramblin Boy", "High Sheriff Of Hazard", "When Morning Breaks", "I Bound For The Mountains And The Sea"). Dar pana la acest moment a avut de facut un drum lung si dificil.

Nascut in 1937 la Chicago, se muta la unsprezece ani impreuna cu familia intr-un orasel numit Bristow, in Oklahoma. Aici isi incepe activitatea muzicala cantand la trompeta intr-o orchestra locala. Isi incearca norocul in paralel si cu fotbalul (american) ori cu basket- ul. Scriitorii care ii vor influenta viata sunt Kenets Roberts, James Oliver Curwood si Jack London. Idolul adolescentei sale este James Dean despre care a spus mai tarziu intr-un interviu: "Never understimate the capacity of man to make an ass of himself!". Axandu-se pe activitati artistice urmeaza timp de patru ani cursurile Universitatii De Teatru din Oklahoma. Sub influenta artistica a unor grupuri de folk cum ar fi "Ed McCurdis Blood, Booze’n Bones", "Burl Ives" sau "The Weavers" invata chitara incepandu-si astfel cariera de interpret si apoi de compozitor. Dupa un stegiu militar intr-o perioada de relativa pace (intre Coreea si Vietnam) incepe sa-si publice cantecele in "Broadside"si sa cante in cluburi din Greenwich Village cum ar fi Bitter End (care va deveni mai tarziu celebru) sau Gaslight. Aici este ascultat de catre Milton Okun producatorul unor trupe cum ar fi "The Brothers Four" si "Peter , Paul And Mary" care se intereseaza de compozitiile sale. Dupa confirmarea valorii la Newport Festival in 1964 Paxton realizeaza primul album intitulat "Ramblin Boy". Acestuia ii urmeaza "Ain’t That News", "Outward Bound" si "Morning Again" cu care se impune in randul muzicienilor generatiei sale. Realizeaza turnee in Marea Britanie si Franta unde este foarte bine primit. Ca multi alti folk-isti din perioada respectiva Paxton incepe sa foloseasca instrumente mai sofisticate in aranjamentele sale, cum ar fi alamurile, violoncelul, flautul, chitara si basul electric, etc.

Succesul din insula Wight poate ca a fost conjunctural, dar pe deplin meritat. Albumul "The Things I Notice Now" asupra caruia m-am oprit este realizat in acea perioada si este deosebit de complex. El reprezinta o continuare logica a drumului deschis odata cu "Morning Again"; reuneste mai multe genuri care isi gasesc numitorul comun in nota generala a conceptiei. In"The Things I Notice Now" intalnim numeroase elemente de jazz, pentru ca in "Wish I Had A Troubador"sa ascultam un sound de tip renascentist. Piesele "I Give You A Morning" si "All Night Long" sunt realizate intr-o maniera complexa de folk. "Bishop’s Cody’s Last Request" este un rock’n roll, iar "About The Children" e un cantec de inspiratie traditionala. Piesa cea mai importanta a albumului si poate a intregii creatii a lui Paxton este "The Iron Man". Aceasta este mai mult decat un simplu cantec orchestrat, este o adevarata simfonie folk care se intinde pe durata a cincisprezece minute. Din motivul "lungimii" nu a putut fi difuzata la radio, iar din cauza complexitatii instrumentale nu a putut fi cantata live decat de putine ori. Astfel, o mare piesa a ramas cvasinecunoscuta. Este una dintre acele " surprize "pe care le poate avea cel care o descopera. Si nu este singurul moment realizat de Tom Paxton care poate aduce satisfactii intelectuale. Exista o intraga galerie de interpreti si compozitori care au facut ca muzica unui viitor aflat acum in trecut sa fie cum a fost.

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina