|
Pe scarile Politehnicii din Bucuresti se dezvoltase un adevarat talcioc. Sa fi fost 92 sau 93. Blugi, tigari, alcool, ciocolata si muzica. Un barbos vindea muzici progresive, un pletos etala ultimele albume Judas si Maiden, un chelios cu iz de skinhead asculta Exploited. Se formase un adevarat “paradis” al melomanilor. In aceasta gradina a deliciilor se gasea si un tip la vreo 40 de ani, cu o pleata rara si cativa dinti lipsa. Purta un tricou cu Cannibal Corpse si vindea muzica pe masura. Dupa cum spunea fiecarui posibil cumparator: Doar aici gasiti muzica adevarata !!!. Modul in care manuia casetele si stilul coleric in care le prezenta ma ducea cu gandul la un vanzator de langosi sau merdenele cu branza. Reusea (cu riscul de a fi ridicol) sa creeze o pofta de consum de muzica; sa mananci cu oase cu tot albume de grindcore sau death metal. In opinia individului, duritatea si anarhia de pe Scum nu aveau sa mai fie egalate de nimeni. Era albumul care a nascut grindcore-ul. La plecare (intre timp achizitionasem caseta) a mai completat ca l-a si ucis.
Scum contine 28 de piese. Majoritatea cu minutaje variand intre 30 de secunde si 90 de secunde. Exista anarhie, exista atitudine. De muzica (zgomot) nu se pot spune multe lucruri. Sound caracteristic (prafuit si constipat), cateva riffuri Slayer si o voce grind Lee Dorian (o descriere plastica ar fi data de combinatia: mormait de urs / pisica in calduri).
Statutul de album clasic al genului trebuie privit doar in contextul muzicii cantate de membrii trupei. Practic, discul nu poate fi ascultat cap-coada decat cu pretul unui mare disconfort auditiv. Sugestiva (din mai multe puncte de vedere) este piesa You suffer (12) ce se desfasoara pe perioada a doua secunde. O consider a fi si cea mai reprezentativa. Trebuie ascultata (sic!) in ideea ca este o “arhivare” a intregului album.
Mai mult nu se poate spune despre acest debut. Napalm Death a nascut un nou subgen fara a aduce, insa, o plusvaloare pe teritoriul muzicii extreme. Dar, ca in orice domeniu, se vor gasi oameni care sa se entuziasmeze la ascultarea unor asemenea deviatii sonore. Indiferent daca vand muzica sau langosi.
|