Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Timpuri Noi

1992 Timpuri noi
1994 Unplugged
1995 De regiune superior
1998 Basca abundentei
2006 Back in Business
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Timpuri noi (1992)

29 Ianuarie 2004

de George Cirstea (giorgio @k.ro)

Timpuri Noi - Timpuri noi
Nascut din nevoia de a parodia vremurile, sau pur si simplu dintr-un manifest de simpatie pentru parabola lui Chaplin, numele formatiei, dincolo de etimologia lui, a anuntat anilor '90 timpuri noi pentru muzica rock romaneasca.

Inceputurile concertistice ale trupei trebuiesc cautate in perioada '83-'84 cand  baietii exersau ritmuri facile de reggae si ska (la mare moda in acea perioada). Primele inregistrari dateaza insa din perioada '84-'86 (piesele Perfect, Becule, Drumul spre lumina, Jocul de carti). In anul urmator notam si debutul lor discografic. Timpuri Noi debuteaza pe o jumatate de vinil, cu piesele "Albele furtuni", "Seara de mister", "Am sa raman cu tine" piese tributare sonoritatilor U2 sau Simple Minds. Discul (Formatii Rock Nr. 11) reprezinta unul dintre produsele strategiilor de marketing comuniste din acea vreme ("Vreti 1 kil de carne?-Tre' sa cumparati si creveti!":-( ). Trebuie mentionat totusi faptul ca, chiar si in acest fel, publicul de rock (mai ales cel din provincie) a avut posibilitatea sa cunoasca muzica unor trupe valoroase precum Celelalte Cuvinte sau Roata.

Actorii acestei prime expuneri au fost : Razvan Moldovan - baterie &vocal, Radu Cartianu - bass, Dan Iliescu - chitara, Adrian Plesca - vocal. Aportul cel mai mare la realizarea acestor piese l-a avut Razvan Moldovan, ce ulterior avea sa paraseasca formatia, emigrand in Suedia. Perioada de dupa '89 e caracterizata de incercarea de cristalizare a unui stil muzical. Acest lucru a dus la tensiuni intre membri grupului, Dan Iliescu preferand la un moment dat alternativa B22, trupa in dreptul carei pot fi mentionate cateva aparitii TV. Notabil pentru Timpuri Noi in aceasta perioada este realizarea clipului pentru Perfect, si el difuzat la Televiziunea Romana. Componenta trupei in acea perioada era : Lulu Mihaescu, Sandu Cristian, Bogdan Stanescu, Adrian Plesca.

In 1992, intr-o noua formula, din care numai Adrian Plesca si Dan Iliescu aminteau de variantele anterioare (Dan Iliescu - chitara/voce, Adrian Plesca - vocal, Adrian Bortun - bas, Marian Moldoveanu - chitara, Catalin Neagu - tobe) apare, pe vinil, albumul Timpuri Noi - Timpuri Noi. Discul se deschide cu "Perfect", un fel de remember al perioadelor deja parcurse. Piesa (compusa in 1984) pastreaza influentele  Talking Heads originale insa interpretarea de pe disc ghideaza ascultatorul spre noul sunet Timpuri Noi. Piesa a doua de pe disc "Vecina" aduce, intr-un ritm alert, un dialog interesant intre tonul baritonal al lui Plesca (vocea oficiala a Timpurilor Noi) si cel voit nevrotic a lui Iliescu.Prezenta unor pasaje persuasive, mobilizatoare, e deja o marca Timpuri Noi (Munca te-nvata, munca te-nalta).

Orchestratia de la "Luca", prin linia basului  si modul cum acesta e punctat de percutie duce cu gandul la Infectious Grooves (una din preferintele lui Iliescu din acea vreme).Textul piesei este de asemenea remarcabil, conturand deja un personaj ce avea sa cunoasca ulterior consacrarea - baietasul de cartier. Ultima piesa a primei jumatati de disc, Tanta, marcheaza (desi faptul nu e evidentiat pe cover) colaborarea cu cel ce avea sa devina ulterior textierul Sarmalelor Reci-Florin Dumitrescu. Difuzata cu obstinenta de radiouri, piesa prilejuieste lui Dan Iliescu un solo marca The Edge, iar lui Mihai Iordache (viitor colaborator cvasi-permanent al Sarmalelor Reci) o savuroasa prestatie la saxofon.

Fata a doua a discului debuteaza cu Emigrant USA, un alt hit al acestui album. Piesa incepe ca un blues strigat (completat de slide-ul si de muzicuta lui AG Weinberger) si se dezvolta intr-un hard rock "very-very american"  (gen ZZ Top). Este o piesa de asemenea intens difuzata de posturile de radio.Versurile ii apartin lui Florin Dumitrescu. Urmatoarea piesa de pe disc (Stan) e un pretext pentru Iliescu de a-si pune la lucru efectele de chitara (distors, wah, fuzz) in acord perfect cu mesajul transmis (Stane, las-o, taie-i sunetul/Distorsul e la maxim, chitara scoate fum.). Namol mi se pare cea mai "rea" bucata de pe album, amintind de Suicidal Tendencies sau de Red Hot Chili Peppers. Vocea sintetizata a lui Artan e, din nou, un efect ce contribuie la reusita piesei. Textul alert si pe alocuri onomatopeic, de asemenea.

Merita sa ma opresc mai mult asupra ultimei piese a albumului care mie personal mi se pare cea mai reusita-Victoria. Tonul ironic de pana atunci e inlocuit cu unul grav, protestatar.Textul, muzica si partitura vocala ii apartin in intregime lui Dan Iliescu si e poate pentru prima oara pe album cand vocea lui nu ma deranjeaza absolut de loc. Dimpotriva. Daca mi se permite destainuirea unei experiente personale, acelasi efect mi-a fost produs de piesa "Wake up" a celor de la Rage Against The Machine. Frustrare, neputinta, disperare.

Discul a fost un mare succes, in mare masura datorat prospetimii muzicii prezentate dar si activitatii concertistice bogate a trupei pentru promovarea lui. La momentul respectiv spectacolele rock erau astfel gandite incat pe parcursul aceluiasi concert se intersectau genuri diferite de rock (speed, thrash, hard rock etc) iar fanii acestor genuri, in general nu acceptau nimic altceva.Timpuri Noi a reusit prin acest album sa se adreseze tuturor acestor categorii de ascultatori printr-o muzica ce greu se poate lasa incadrata de descrieri exacte. Sunetul simplu, atent explorat, alaturi de textele inspirate au permis trupei ca in 1995 sa primeasca premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru limbaj novator in muzica rock.


 Aveau nevoie de premii?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina