Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Renaissance

1972 Prologue
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Prologue (1972)

09 August 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Renaissance - Prologue

Renaissance este o formatie reprezentativa pentru tipul de progressive rock pe care il practica. In mare vorbind, genul abordat este caracterizat de mix-ul (fericit) dintre muzica de factura culta si sunetul rock. Daca la Procol Harum influentele clasice se intalnesc la nivel de compozitie si finalitate a actului artistic, la Emerson, Lake& Palmer avem de-a face cu interpretari (ultra)personale, din aceeasi zona, sau la Ekseption ne intalnim cu “citate” simfonice particular distorsionate, la Rennaissance muzica inglobeaza in mod natural elemente ale sursei de inspiratie, care au rol neexpozitional in ideea in care sunt concepute piesele. Virtuozitatea instrumentala are o importanta pondere, dar spre deosebire de Gentle Giant, piesele raman (intotdeauna) in sfera discretiei interpretative. Se poate vorbi despre niste limite “clasice” in care evolueaza Rennaissance, latura experimentala ori de avangarda nefiind in principiu explorate.

LP-ul debuteaza cu piesa “Prologue”(1), compozitie a lui Dunfort, ce imprumuta si titlul albumului. Tema principala coincide partial cu un preludiu al lui Bach, fapt nementionat in textul de sustinere de pe coperta. In acest sens exista numeroase precedente, unul dintre cele mai spectaculoase fiind folosirea de catre Doors a “Adagio”-ului lui Albinoni fara specificarea aferenta.

In afara de magistrala linie a pianului (electric) executata de John Tout (clape, voce), se distinge inca de la inceput vocea inconfundabila a solistei Annie Haslam (voce, percutie), varful de lance al trupei. Ceea ce se aude este insa mai apropiat de rock decat de citatul segment “clasic”, si asta in mare parte datorita compartimentului ritmico-armonic, realizat de John Camp (bas, tampoura, voce) si Terry Sullivan  (percutie). Ultimul, dar nu cel din urma este Rob Hendry  (chitara, mandolina, voce), care are un mare aport in economia generala a pieselor, fara a iesi propriu zis in fata. Piesa se constituie intr-un veritabil intro, care anunta pe de-a intregul la ce se poate astepta auditoriul de la o trupa precum Renaissance.

Prin “Kiev”(2), semnata McCarty, Thatcher, se intra cu adevarat “in miezul problemei”. Lucrarea are o structura baroca si este gandita pe un suport ideatic meditativ. Emotia provocata de sunet este intr-o legatura directa cu versurile, ca succesiune de foneme si sens. Viziunea de ansamblu a compozitiei transpare si din agogica (n.a. –a.= teoria aplicata a ritmului, ca stiinta). Gradatia nu este data de o ratie liniara, ci este realizata prin intermediul a ceea ce se numeste “ritm imperceptibil”. Piesa anticipeaza creatii de marca, ulterioare.

“Sounds Of The Sea”(3), compozitie Dunfort, Thatcher instaureaza o atmosfera calma, de remarcat fiind subtila trecere de la sunetul marii realizat pe sintetizator, la tema interpretata pe instrumente “standard”. Continuitatea este totala, ceea ce se intampla muzical parand simplu si firesc. Piesa are insa o sructura complexa, nimic din ceea ce se intampla nefiind lasat in voia hazardului. Faptul de a ordona, sub semnul deplinei stari de normalitate, elemente muzicale disparate si a le include intr-un tot unitar, pastrand deplinul control, este un semn de mare maiestrie, care trebuie luat ca atare.

Urmatoarea piesa,“Spare Some Love”(4) este compusa de Dunfort, Thatcher. Chitara, vocea, basul, pianul si percutia isi fac intrarea pe rand, intr-un “regal” al polifoniei. La un moment dat, fiecare instrument ofera cate un scurt moment solistic (la nivel de variatiune, nu improvizatie), intr-o atmosfera generala de discretie.

“Bound To Infinity”(5) – McCarty, Thatcher – reprezinta un moment de mare sensibilitate, in care Annie Haslam este sustinuta perfect de compartimentul instrumental, sub semnul unei compozitii desavarsite. In aceasta piesa prevaleaza ideea de complementaritate.

Albumul se incheie cu piesa lui Dunfort, “Rajah Khan”(6), momentul “cel mai progressive” si in acelasi timp o replica a piesei de debut (a LP-ului). Tema principala si cele secundare sunt pretextul ideal pentru interventiile solistice ale protagonistilor, care fac o reala demonstratie de virtuozitate trecuta prin exigentul filtru al controlului emotional. Este vizat rezultatul de ansamblu, nu exaltarea unei anumite componente. Lucruri interesante se intampla si din punctul de vedere al procesarii sunetului. Avem la un moment dat niste “mostre” de banda intoarsa si pasaje ritmice “aranjate din butoane”. Ar mai fi de remarcat folosirea unui solo compus de Francis Monkman, cunoscut compozitor de muzica contemporana (pe care il putem intalni in compania lui Darryl Way sau pe la Curved Air).

Dincolo de orice “caseta tehnica” a Prologue –ului, trebuie remarcate harul si inspiratia sub semnul carora a fost realizat acest prim album al formatiei Renaisannce. In cataloagele de muzica prog - rock pot fi gasite doua alte titluri inaintea citatului album, si anume First si Illusions care apartin unei alte trupe, cu acelasi nume, Renaisannce. Pe axa timpului exista continuitate intre aceste trei albume, dar formatiile nu au nimic concret in comun in afara denumirii. Destramarea primei trupe R… , care dealtfel suna excelent si preluarea numelui in conditiile copyright-ului de catre echipa discutata in acest articol (care dealtfel a si devenit foarte cunoscuta), ar putea genera o oarecare confuzie. Nimic ambiguu, insa, legat de calitatea albumului.

 Iti place Prologue?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina