|
Looking Behind the Mirror (1999)
08 Octombrie 2004
de Ioan Cora |
Sfarsitul anilor nouazeci nu a adus o schimbare de mentalitate (marginala) in mediul underground din Romania. Nu se pune problema cautarii unui destin artistic in momentul in care scopul este de a “juca” cat mai bine rolul unor trupe din centrul hartii muzicale. Ar trebui sa vorbim de diferenta dintre creator si mestesugar. Iar in cazul de fata (Kratos) ar fi nedrept sa facem aceasta paralela atat timp cat ea ar fi valabila pentru 95% din rock-ul romanesc de la origini pana in prezent. Uneori chiar sunt optimist.
Datele problemei au fost enuntate. Iar Kratos, prin Looking behind the mirror, poate fi tratata si ca o functie ajutatoare in depistarea traseului genurilor conexe in rock-ul romanesc. Si aici e vorba de gothic metal. Sau cum trupa isi spune: doom gothic metal. Muzica de pe Looking… poate fi privita din doua puncte de vedere. Unul ingaduitor in care putem gasi influente si idei venite de la trupe ca Tiamat, My dying bride, Kovenant etc… Sau unul detasat in care putem costata o anumita seriozitate nefericit inteleasa. Piese ca A waste of time(2) sau Tempest within(6) sunt edificatoare in acest sens. Vocea (atat cea feminina) pare nelalocul ei indiferent de registrul ales iar linia melodica e mai mult decat obositoare. Daca ar fi sa fac o comparatie cu un alt album de gen (romanesc) as alege Sublime-le lui God. Kratos are de pierdut la capitolul de inedit si are de castigat la cel de coerenta. Dar atat. Nici un entuzisam, nici o depresie; nimic care sa aibe de-a face cu spiritul gothic/doom. O muzica ce trece pe langa tine ca un film de serie B. O consumi fara sarea si piperul pe care ti le ofera God de exemplu. Graiul lor moldovenesc e cu totul special in contextul muzicii metal…
O idee de ambiental ne este servita pe intro-ul Images(1) si piesa de titlu Looking behind the mirror(5). Nesustinute, insa, de o voce si o rezolvare pe plan muzical. Cel putin la asta ar fi trebuit sa ne asteptam la piesa de titlu ce depaseste ca durata 13 minute. Nimic din toate astea. Doar un feeling de muzica second-hand. Made in Romania. Nu este suficient sa repeti cateva note la infinit incercand sa cladesti o atmosfera. E nevoie si de idei. Iar pentru 13 minute chiar ai nevoie de ele.
Cele sase piese ale albumului fac parte din simptomatologia rock-ului nostru. Dorinta de a suna cat mai aproape de modelele vestice, inchistarea in niste sabloane ce nu pot fi importate ad literram pe plaiurile mioritice, precum si feedback-ul inexistent al publicului avizat si neavizat au intretinut si vor intretine aceasta stare de confuzie. In final nu-ti poti ascunde intrebarea: Pana la urma o trupa ca Kratos pentru ce canta?
Pentru conformitate voi enumera componenta: Monica Barta - voce, Dan Dron - voce/chitara, Marius Zota - chitara, Adi Drenciu - tobe, Sorin Tudor - bass, Alex Blaj - clape.
|