Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Emerson Lake & Palmer

1970 Emerson Lake & Palmer
1971 Pictures at an Exhibition
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Emerson Lake & Palmer (1970)

25 Octombrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Emerson Lake & Palmer - Emerson Lake & Palmer
Emerson Lake & Palmer este una dintre trupele care impresioneaza si, chiar mai mult, uimesc inca de la primul album. Faptul poate fi de asemenea semnalat in biografia unor alte (mari) formatii precum Led Zeppelin, King Crimson sau Gentle Giant. In cele mai numeroase cazuri insa, exista elemente de discontinuitate (independente de valoarea materialelor propuse) intre debutul discografic si parcursul artistic care ii urmeaza. Genesis, Yes ori Van Der Graaf Generator, ca studii de caz, fac parte din aceasta a doua categorie. Nici despre The Piper Of The Gates Of Dawn – primul Pink Floyd – nu se poate vorbi altfel decat ca moment (grandios) de start al unei cariere ulterioare impresionante, careia ii apartine si nu-i apartine propriu-zis. Exemplele sunt numeroase, dar idea fiind atinsa, ne vom opri aici.

Emerson … se constituie inca de la (si totodata prin) LP-ul I intr-o formatie “de top”. In relatie cu ceea ce a urmat, albumul discutat (ce poarta, simplu, numele trupei - pe atunci noi), ramane un etalon, fara a fi nici mai presus, nici mai prejos decat celelalte realizari ale carierei lor discografice, ci doar “altceva”. Oricare dintre titlurile super-grupului compus din Keith Emerson (ex Nice) - clape, Greg Lake (ex King Crimson) – bas, voce si Carl Palmer (mai tarziu in Asia) – baterie, poate reprezenta preferinta (majora a) unui cunoscator al muzicii lor. Criteriile de “departajare” nu pot fi legate decat de “adresabilitate” sau orizont de asteptare.

Muzica, privita prin perspectiva artistica, trebuie sa aiba pe langa latura delectiva si una instructiva. Virtuozitatea si inaltele cunostinte muzicale ale celor trei “personaje” Emerson et. comp. transpuse in creatiile lor, indeplinesc cu prisosinta cele doua functii enuntate.
“The Barbarian”(1), compozitie colectiva, ne introduce in atmosfera halucinanta a unui progressive cu puternice accente baroce. Intregul album se constituie intr-o pagina de muzica “veritabil contemporana”. Filonul clasic este folosit doar in mod indirect, aceasta fiind una dintre “marcile” trupei, care se detaseaza astfel de formatii (sau interpreti) precum Rennaissance, Procol Harum ori Rick Wakeman.
 
“Take A Pebble”(2), piesa a lui Lake, trimite intr-o oarecare masura spre In The Court Of The Crimson King, cu mentiunea ca abordarea instrumentala conduce spre o alta finalitate a mesajului. Tandemul realizat de voce si pian se dovedeste a fi deopotriva original si viabil.
“Knife Edge”(3), compusa de Emerson, Lake and Fraser, diversifica aria stilistica a trupei, care se poate desfasura in toata regula intr-un context de balada, ca si intr-unul clasic-prog.

Masura virtuozitatii este data, pe acest album, de lucrarea lui Emerson,“The Three Fates” (4), alcatuita din trei parti: Clotho – Royal Festival Hall Organ, Lachesis – Piano Solo, Atropos – Piano Trio. In afara de virtuozitate, trebuie remarcate conceptia generala, inovatiile stilistice si performantele legate de “ingineria” sunetului. Realizarile inregistrate intre timp in aceasta sfera, l-ar putea face pe iubitorul de muzica actual sa minimalizeze activitatea de pionierat a anilor ’70.

“Tank”(5), semnata Emerson, Palmer, ofera (printre altele) un solo de tobe de o complexitate debordanta. Avem de-a face cu unul dintre acele “momente” care i-ar putea face pe multi bateristi sa se apuce de trompeta …

“Lucky Man”(6), compozitie Lake cu care se incheie LP-ului, este o piesa aparte, construita (ca si Knife Edge) pe structura de balada. Spre deosebire de numeroase alte creatii de gen, in momentul in care totul pare “rostit”, intervine Moog-ul, despre care, spune legenda, ar fi fost folosit aici, pentru prima data in istoria albumelor muzicii rock.

Emerson Lake & Palmer este una dintre acele formatii care au deschis un capitol nu numai in muzica, ci si in ceea ce priveste asteptarile & sperantele publicului, o trupa a carei existenta ti se pare absolut normala, dupa ce ai cunoscut-o si care reprezinta in acelasi timp o continua “sursa” de uimire.

 Ti-a atins asteptarile... si sperantele... ?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina