Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Traffic

1970 John Barleycorn Must Die
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala John Barleycorn Must Die (1970)

17 Noiembrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Traffic - John Barleycorn Must Die
Titlul albumului este imprumutat de la un cunoscut cantec traditional englez, asupra caruia s-a oprit, printre numeroase alte nume, si formatia Traffic (Steve Winwood – voce, clape, percutie, chitara acustica; Chris Wood – saxofon, flaut, flaut electric, percutie; Jim Capaldi – baterie, percutie). Abordarea unei piese traditionale de catre susnumita trupa (caracterizata prin practicarea unui rock-jazz britanic, uneori cu accente de blues sau folk) este asadar accidentala; dealtfel aranjamentul muzical indepartand-o de sfera mentionata. 
  
De pe coperta nr 2 a albumului aflam ca etnograful Cecil Sharpe a cules la inceputul secolului XX o serie de piese din Oxfordshire, Sussex, Hampshire, Surrey si Somerset, printre care si John Barleycorn (despre care legenda spune ca a fost executat din cauza distileriei sale ilegale – pentru ca apoi numele, transformat in renume, sa-i fie preluat, ca marca inregistrata, pentru o cunoscuta bautura spirtoasa). Se estimeaza  ca exista intre 100 si 140 de variante ale amintitului traditional cea mai veche atestare fiind din vremea regelui James I (anul 1465). Numarul variantelor poate fi insa, (mult) mai mare, cel putin Traffic, prin propunerea sa, sustine aceasta afirmatie.

Albumul se caracterizeaza prin unitate stilistica, minutiozitate si discretie interpretativa. “Spectaculosul” este voluntar ocolit, in favoarea “elaborarii”.

“Glad”(1) este o complexa piesa instrumentala, de factura progressive, structurata in jurul a doua teme muzicale, in care solo-urile de pian si sax joaca  rolurile principale. Se poate vorbi despre o impartire in doua parti inegale (ca intindere), cea de-a doua avand mai mult o functie de trecere spre urmatoarea piesa, in care se “intra” intr-un mod logic si firesc.

Construita pe un fundament ritmico-armonic bine definit, “Freedon Rider”(2) beneficiaza spre final de un colorat solo de flaut, anuntat/asteptat, dealtfel, din interventiile complementare cu partitura vocala.

“Empty Pages”(3) are accente de blues alb in conditiile in care, prin structura, se inscrie in categoria Oriented Rock. Trebuie remarcat modul ingenios in care Winood & stiu sa foloseasca elemente (muzicale) morfologic distincte, intr-un mod eclectic, cu finalitatea dorita.

“Stranger To Himself”(4) poate constitui un exemplu in ceea ce priveste capacitatea trupei de a “suna” la fel si totusi diferit. La Traffic, stilul ajunge sa se suprapuna pe de-a intregul cu genul practicat.

“John Barleycorn”(5) reprezinta o viziune aparte asupra baladei traditionale (= populare) despre care s-a mai discutat la inceputul articolului. Linia vocala este fidela celei “originale”, dar armonia apartine sferei culte, ca si partitura flautului (care “bate” in soft jazz).

Ultima piesa, “Every Mothers Son”(6) se distinge (in aceeasi nota discreta) printr-o gradatie subtila intre pasaje de tensiune si momente de forta dezvoltata progresiv, sub semnul coerentei depline.

Cuvantul de ordine pentru albumul dat ar fi echilibru. Unitar stilistic, acesta ofera tot ceea ce ar putea “cauta” cineva intr-o zona a muzicii rock “de orientare intelectuala”.
 
Povestea achizitionarii lui Barleycorn” (sub forma de vinil) de catre mine este urmatoarea: in iarna anului 1998 am intrat din motive de ordin nostalgic intr-un magazin de second-uri (muzicale) de pe Connecticut Avenue din Washington DC si in afara de faptul ca m-am invartit vreo zece ore printre munti de discuri (un dolar bucata, indiferent de titlu), am ales nu mai putin de treizeci de albume … desi initial nu avusesem nici o intentie in acest sens, caci “trecusem” de o buna bucata de timp “pe CD-uri”. La casa mi s-a facut un discount de zece dolari, cu ocazia sarbatorilor de iarna, dar (dupa cum am fost lasat sa inteleg) si in relatie cu titlurile alese. Tipul care mi-a aplicat reducerea a spus ca se observa dubla mea calitate de european si colectionar iar despre Traffic-ul semnalat la numaratoare, a zis ca este un disc mare (pe care l-a avut si el in colectie, inainte de a emigra din Polonia).

 Ai baut John Barleycorn?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina