Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


James Gang

1971 Thirds
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Thirds (1971)

24 Noiembrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

James Gang - Thirds
Infiintata in plina miscare hippie (1967), formatia James Gang pastreaza o distanta relativa fata de ceea ce o parte a criticii denumeste West Coast (Music). Tinand cont ca primul album al trupei a fost lansat in 1969, anul celui dintai Woodstock (n.a. – au existat tentative ulterioare de reeditare a evenimentului), moment de varf, urmat de un recul al ideilor comunitar – pacifiste, orientarea spre “zone clasice” (blues/country - rock) apare ca act logic.

O alta caracteristica James Gang este masiva schimbare a componentei, inregistrata, pe tot cuprinsul existentei sale. Muzicienii care au trecut prin “Gang” pot fi intalniti in numeroase alte formatii de “prim cerc”. Protagonistii de pe Thirds Dale Peters – bas, vocal, care l-a inlocuit pe Tom Kriss; Joe Walsh – chitara (dupa plecarea lui Glen Schwartz la Pacific Gas And Electric) si Jim Fox – tobe. Sunetul propus pe albumul al treilea este unul “soft”, ideile muzicale sunt unitare, dar nu liniare, iar maniera ar putea fi caracterizata drept “slow”.

Piesa de debut a albumului,“Walk Away”(1) are puternice accente Cream. Trecand peste faptul ca orice trupa de “trei oameni” (din aria muzicala in care ne aflam) risca sa fie comparata cu celebra formatie britanica, in cazul dat similitudinile sunt evidente. Important este, insa, ca viziunea artistica proprie si nivelul ridicat al celor in cauza, trimit compozitia lui Walsh exact spre categoria de public vizata (care identifica atat influenta, cat si diversitatea).

In “Yadig”(2), compozitie colectiva (cu structura de blues), pe langa chitara Walsh evolueaza si la pian electric. Este o scurta si inspitata piesa instrumentala de trecere spre “Things I Could Be”(3), a lui Fox, care la randul sau aduce puternic cu Crosby, Stills, Nash. Interventiile chitarii dau totusi o individualitate aparte piesei, ce beneficiaza de un solo de chitara cel putin interesant.

Dupa cum se poate deduce din titlu, “Dreamin’ In The Country”(4), semnata Peters “pleaca” de la “baza” enuntata, fara a se inscrie propriu zis in acest stil. Este remarcabila detasarea cu care formatia intersecteaza genul country, prinzand spiritul si in acelasi timp ocolind cu eleganta maniera.

In “It’s All The Same”(5), vocal & compozitor, chitarist si pianist este Walsh. Piesa beneficiaza si de o sectie “wind-horns”, in dreptul careia se afla Tom Baker And His Hashed-Out Jazz Freaks. Din punct de vedere armonic, lucrarea este de o mai mare complexitate, raportata la album(ul pe care se afla), dar ramane in afara hotarelor prog.

Tot Walsh semneaza urmatoarele doua piese,“Midnight Man”(6) si “Again”(7). In prima dintre ele background vocal – ul este realizat de Bob Web si Mary Sterpka. In cea de-a doua “se aude o vioara” realizata pe pian electric de acelasi Joe Walsh. Dorinta si grija pentru extinderea armonica reprezinta o buna recomandare pentru James Gang.

In nota amintita mai sus, “White Man/Black Man”(8), a lui Peters, are un back-up vocals realizat (cu acordul casei de discuri Atlantic) de The Sweet Inspirations. Altfel, mesajul si muzica se inscriu intr-o nota post-hippie.

Albumul se incheie cu creatia lui Fox, “Life My Live Again”(9), in care pianul este realizat de compozitor, iar vocea ii apartine lui Walsh. Este o piesa – imn, ideala pentru “finaluri” (de LP, de concert).

Nimic spectaculos pe Thirds, care, la vremea respectiva a obtinut distinctia discul de aur. Ascultat la mai bine de treizeci de ani de la aparitie, albumul poate fi inclus de fan-ul actual in categoria elevator music, dar cel care cauta spiritul epocii, poate gasi aici lucruri interesante …

 Ce ai gasit interesant?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina