|
Forgotten Jewels (2001)
15 Decembrie 2004
de Ioan Cora |
|
Anca Graterol este foarte putin cunoscuta in Romania. Cei care au auzit de formatia Catena (a aparut cu o piesa pe Formatii de muzica pop 2) isi mai amintesc probabil de ea. Sau cei care au urmarit scena rock a anilor respectivi – 70. Forgotten jewels nu ne prezinta insa o retrospectiva a acelor ani prin prisma rock-ului romanesc. Este vorba de un album de cover-uri – 16 la numar – ce ne lasa sa intelegem ca aceasta era muzica ascultata de rocker-ul roman in acele vremuri. Deep Purple, King Crimson, Jethro Tull, Beatles, Santana, Procol Harum sau Janis Joplin sunt doar cateva nume cu care orice ascultator de muzica isi poate etala rafinamentul gustului si simtului. Din acest punct de vedere titlul albumului pare bizar. Toate piesele de pe cd nu sunt nici pe departe uitate; Somebody to love(5), Locomotive breath(6), Conquistador(10) sau 21st Century Schizoid man (14) nu au nevoie de nici o prezentare. Adevarate “jewels” in care n-are ce cauta particula “forgotten”. Mai degraba putem semnala un “heartbeat” din partea unei artiste (ce a emigrat de ceva vreme in occident) care isi marcheaza inca o data apartanenta la valorile rock ce i-au acompaniat tineretea.
Albumul a aparut in Germania. Se poate constata calitatea profesionala a inregistrarii (comparativ cu cea din Romania). Nivelul interpretarii este decent si nu putem spune mai multe in cazul de fata. Un mare minus pentru coverul King Crimson (21st Century Schizoid Man) – vocea si bateria n-au nimic in comun cu piesa originala. Acest lucru este cu atat mai evident cu cat muzicienii incearca sa cante respectiva piesa foarte “aproape” de original. De aici se naste si intrebarea:
Care este scopul si rostul acestui album?
Sunt sute/mii de artisti care interpreteaza coveruri prin diferite localuri/puburi din vestul Europei sau indepartata America. Probabil ca singurul raspuns posibil ramane acela ca Forgoten Jewels este un album pentru familie si prieteni. O carte vorbita in care Anca Graterol trece in revista preferintele muzicale de atunci, ascultatorului de acum. Dar, chiar si in aceste conditii, este mult prea putin…
(Consemnam ca pe langa Anca Graterol (voce/chitara) au mai participat peste douazeci de alti muzicieni distribuiti pe diferite piese ale albumului.)
|