Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Canon

198? Canon
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Canon (198?)

31 Decembrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Canon - Canon
Albumul Canon, al formatiei cu acelasi nume, este unul atipic. Cele noua piese incluse pe LP, reunesc momente de muzica preclasica, folk si rock, in aranjamente uneori apropiate de ideile muzicii usoare romanesti din anii ’80. Formula grupului, de sapte instrumentisti, presupune alaturarea unui trio de coarde (vioara, viola, violoncel), al carui nivel se inscrie in media valorica a Orchestrei Inginerilor, de un cvartet de rock (voce, chitara, clape, bas, percutie), pe alocuri decent – interesant (mai ales cand se aseamana cu FFN), dar nu mai mult decat atat.
 
Cei care si-au dat concursul la realizarea materialului sunt, (in ordine alfabetica, asa cum au fost trecuti si pe coperta): Florin Bilei – percutie; Florin Chete – viola, voce; Cristian Coman – claviaturi; Ioan Evu – voce, chitara; Mircea Goian – bas, violoncel, voce; Gratian Ordean – chitara, voce; Stefan Tamas – vioara. Cine crede ca lista este incheiata aici, se insala amarnic. Au mai colaborat: Gheorge Dutica – claviaturi (5) si Ladislau Jakab – claviaturi, vioara, voce (4, 7, 8).

Despre cei mai sus citati, Titus Andrei a scris pe coperta a doua a discului ca “au o identitate sonora proprie, definitorie prin ea insasi, de la prima inregistrare, limpede ca versurile lui Blaga, la ultima dinaintea aparitiei discului, ordonate intocmai …”. Apoi a adaugat ca cei sapte hunedoreni, sunt “sobri, ganditori, purtand cu ei o multumire masurata ca in compozitiile lor n-au lasat loc gratuitatii”. Aceste compozitii sunt colective, deoarece nici unul dintre protagonisti nu s-a  expus semnand niste piese care contin pasaje integrale din lucrari mai mult sau mai putin cunoscute publicului tinta. Versurile sunt semnate de Lucian Blaga (1), Ioan Evu (2-5, 7, 9), Eugen Evu (6) si Mircea Goian (8).

Titus Andrei
vorbeste in cunostinta de cauza, caci a avut ocazia de a-i cunoaste pe baieti “de la inceput, impreuna cu Victor Socaciu si Doru Dumitrescu – aprigi adversari ai kitsch-ului”, noua ne(mai)ramanandu-ne decat a ne intreba cum arata oare kitsch-ul in viziunea competentului critic al familiei Electrecord ?
 
Trecand de la probleme existentiale la muzica, “O fata frumoasa”(1) incepe promitator, dar inainte de a remarca lucrurile bune, trebuie spus ca transpar aici niste stangacii nejustificate la nivel de interpretare si conceptie. Versurile, dupa impartirea scolareasca in silabe, incap in extremis pe muzica.  Daca tot a fost aleasa o poezie a lui Blaga, muzica ar fi trebuit sa fie un vehicul pentru aceasta, nu o structura sonora bazata pe licente ritmice. Vocea, atat ca linie, cat si ca executie, este de nivel “amatoristic”. Acest capitol (nerezolvat) este principalul neajuns al albumului, care merita un solist vocal macar pe masura celor intamplate la nivel instrumental.

Incepand cu “Drumul”(2), s-a terminat cu versurile unor poeti cum ar fi Blaga si intram pe taramul creatiilor complete. De acum, la deficientele legate de voce se adauga si neajunsurile textelor de provenienta interna. Instrumental, e totul OK, mai putin ritmul.

“Intrebari”(3) este piesa intr-adevar slaba a albumului! Asta nu inseamna ca sursele de inspiratie ar fi minore. Aerul de slagar este cel care descalifica aceasta creatie.

“Prima cearta serioasa”(4), fara a fi prea rea, muzical vorbind, are niste versuri din care preferam sa reproducem, fara alte comentarii, urmatoarele: “Ieri ti-am indulcit cafeaua, cum stiam eu ca-ti placea/ Ai sorbit din ea o data, si mi-ai zis asa/Vai e fierbinte si e amara, are mult zat, n-are caimac/Cafeaua ta e apa chioara, nu stiu cum oare s-o mai fac”. Si asta nu e tot: “Dragul meu iti dau de veste ca te-am parasit/ Intre noi orice poveste a luat sfarsit/Viata cu tine e prea amara, eu am decis sa mi-o refac/Viata cu tine e apa chioara, nu are farmec, n-are caimac”

“Cantec pe tarm”(5) aminteste atat de Socaciu cat si de Hrusca, atunci cand nu canta colinde.

“Omul din turn”(6) este remacabila din punct de vedere orchestral, referindu-ne aici in special la aranjamente.
 
Piesa “Nopti albe”(7) are doua parti total distincte: una folky, alta clasica, ce nu isi afla racordul ori numitorul comun potrivit.

“Joaca jocului”(8) este un mix de etno (romanesc) cu fandango, preclasic si rock. Este posibil ca printre ascultatorii Canon-ului sa se fi aflat si Adrian Berinde, ale carui piese prezentate publicului, douazeci de ani mai tarziu, au cate ceva in comun, cel putin cu piesa comentata.

“Noroi si aripi”(9) are accente de rock progresiv, dar, ca un facut, vocea bate (teribil de) puternic in muzica usoara. Altfel este cea mai valoroasa piesa “cinstita” a albumului.

Un asemenea LP merita finalul propus in acei ani de Titus Andrei, care, intre altele, spunea ca “formatia n-a riscat predandu-se melomanului sub aceasta titulatura (n.a. - Canon). Ii invinge acestuia indiferenta sublima si-si afla multi prieteni necunoscuti prin lucrari interesante, variate, cautate parca anume – in sfera extinsa a creativitatii – pentru a interfera ecourile medievale ale castelului si apropiatei cetati.”

Noi am spune, mai simplu, ca albumul “e apa chioara, nu are farmec si n-are caimac.”



 Canon?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina