Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Suffocation

1991 Effigy of the Forgotten
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Effigy of the Forgotten (1991)

13 Ianuarie 2005

de Ioan Cora

Suffocation - Effigy of the Forgotten
Prin august era… Coboram scarile metalotecii din Costinesti. Deasupra se asculta Queen si Led Zep. Inca de la primele trepte m-au izbit un nor de fum si un huruit. Zgomotul m-a facut sa inteleg ca in hruba se asculta death metal. Putina lume inauntru. Mesele si scaunele erau niste sicrie din lemn masiv. Unele aveau niste ornamente cu capete de morti. Cateva cupluri de rockeri poşteau nelipsita sticla de vodca Soricelu’ ; iar in pauza dintre ture isi mai  plimbau limbile prin gura. Nimic senzational. Huruitul boxelor era neobosit. ‘Bai! Niste Death sau Entombed exista pe aici?’ striga un rocker catre dj-ul turmentat. Nici un ecou. In stanga l-am vazut pe Dementu cu prietena lui, tolaniti extatic pe un sicriu. In dreapta o gagica incerca sa scoata rotocoale de fum dintr-un Carpati stramb. In fata, la “sicriul” cel mai apropiat de boxe, era un tip incremenit intr-o pozitie stranie. Huruiala era de nedescris. Tipul adormise cu capul intr-o parte, iar cu mana stanga tinea un pix cu care scrijelise niste cuvinte. Cu litere mari de tipar scria: EFFIGY OF THE FORGOTTEN.
 
Effigy of the forgotten sumarizeaza in cel mai fericit mod ce a insemnat death metalul in acea perioada; alaturi de Human-ul (Death). Aparitiile ulterioare (despre death metal e vorba) fac parte mai mult din zona redundantei si balastului. In 1991, Suffocation a spus cam totul in materie de tehnica/riffuri/melodie si atitudine. Frank Mullen este considerat si acum ca fiind cea mai adevarata (a se citi veridica) voce de death metal aparuta vreodata. Productia, extrem de slaba, da un  parfum deosebit albumului. De parca in momentul auditiei ai simti odata cu muzica, si fumul, si transpiratia, si betia, si decadenta unei hrube.
 
Originara din New York, Suffocation a reusit sa treaca de barierele cliseistice care defineau death metalul in acea perioada. Pe cat posibil, ni s-a aratat ca se poate canta si un fel de progressive death metal. Ca toata “huruiala” poate fi tratata si in alt mod decat fundal de headbanging sau alte exacerbari fizice. Poate chiar exacerbari metafizice.
 
Cele noua piese de pe Effigy… au prezentat un maxim in ceea ce se poate etala in interiorul acestui subgen muzical. Din pacate (sau din fericire) maximul a conturat si o limita ce nu a mai putut fi depasita nici pana astazi. Pornind de la coperta (vesnica obsesie tehnologica…), trecand prin titluri (Liege of inveracity, Infecting the crypts, Mass obliteration…) si terminand cu muzica (sa o numim doar o estetica a uratului) putem concluziona ca acest album a inchis o ramura dintr-un labirint mai complicat al evolutiei “sunetelor” (postmoderne).
 
Componenta Suffocation in 1991: Frank Mullen (voce), Doug Cerrito (chitara), Terrance Hobbs (chitara), Josh Barohn (bas) si Mike Smith (baterie).

A doua zi m-am reintors la metaloteca. Acelasi fum. Huruiala. Oameni... Doar tipul adormit lipsea. Efigia era tot acolo ...

 Dar pentru cat timp?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina