Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Al Stewart

1967 Bedsitter Images
1969 Love Chronicles
1970 The First Album
1970 Zero She Flies
1972 Orange
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Bedsitter Images (1967)

09 Aprilie 2002

de Mihai Plamadeama - NOMEN EST OMEN

Al Stewart - Bedsitter Images
Scotianul Al Stewart si-a inceput in 1967, cu albumul Bedsiter Images, o cariera de peste trei decenii, marcata de numeroase "momente de varf". Cunoscut indeosebi prin LP-ul Year Of The Cat din 1976, Stewart a determinat intr-o buna masura atmosfera creatoare din sferele elitiste ale folk-ului si folk-rock-ului asa zisei "perioade de aur" (deceniul 60’ – 70’). Avem de-a face cu unul dintre acei artisti prolifici care au reusit sa se mentina pe scena schimbatoare a muzicii de expresie "pop" in ciuda trecerii timpului. Mai putin cunoscut decat Dylan, Baez, Cohen ori Cat Stevens (in Romania aproape necunoscut), Al Stewart a realizat pana in 2001 saptesprezece (!) albume de sine statatoare, carora li se adauga o serie de albume de concert si compilatii (originale).

Una dintre particularitatile (si reusitele) sale la nivel de versuri este combinarea situatiilor istorice cu "istoria" personala. Pe axa timpului subiectiv se succed evenimente din lumi diferite. Relatia dintre ele este atat de logica si benigna incat nu ne mira sa intalnim laolalta referiri la Churchil si la bunica artistului … o rezultanta directa a "miscarilor" acestora fiind aparitia lui (pe lume). Prietena sa, Mandi, este de asemenea introdusa ca personaj in cel mai firesc si totodata neasteptat mod. Tenta autobiografica nu priveaza piesele de acel "general valabil" care-l face pe ascultator sa se regaseasca in ele. Solutiile interpretative si compozitionale sunt insa cele care pun in valoare subiectul.

O serie de folk-isti au incercat la un moment dat in cariera formule orchestrale pretentioase, colaborari surprinzatoare sau aranjamente de mare complexitate. David Ackles, Tim Hardin, Judy Collins, mai recent chiar Joni Mitchell sunt doar cateva nume dintre acestia. Ceea ce a realizat Al Stewart cu albumul Bedsiter Images (unde face chitara si voce acompaniat de orchestra) este cu totul altceva. Partitura sustine piesele in ideea in care au fost gandite, respectiv intr-un ansamblu folk rock. Aranjamentele semnate de Alexander Faris se pliaza ideal pe compozitiile lui AS.

Cronica din Morning Star a fost negativa fata de album. Ideea cu orchestra, in principiu "cinstita" era considerata in acest caz "lipsita de scop". In viziunea criticului, cuvintele erau greu de urmarit in ansamblul complex al unei muzici ce "nu asigura o baza pentru versuri". Dar cum parerile sunt impartite, Bucks Examiner sustinea cu prudenta materialul "necomercial" iar The Gramophone aprecia valoarea compozitionala si interpretativa a lui Al Stewart, pe care l-a denumit "un vrajitor al chitarii" (aprecierea nu este deloc fortata, Jimmy Page – Led Zeppelin fiind doar unul dintre admiratorii lui Stew…).

Piesele "Bedsiter Images"(1), "Swiss Cottage Manoeuvres"(2), "The Carmichaels"(3), "Scandinavian Girl"(4), "Pretty Golden Hair"(5), "Denise At 16"(6), "Samuel, Oh How You’ve Changed"(7,) "Cleave To Me"(8), "A LongWay Down To Stephanie"(9), "Ivich"(10), "Beleeka Doodle Day"(11) aduc in prim plan un artist care are ceva de spus si stie cum sa o faca. Originalitatea nu este rezultatul cautarilor fortuite ci o consecinta logica. Surprinsa in dinamica sa relatia dintre cotidian si sacru cunoaste sustinerea muzicala adecvata perceperii mesajului.

Bedsiter Images este unul dintre acele albume de debut realizate la cote artistice maxime. Ideea de "early years" (termen vehiculat vis a vis de perioadele de creatie ale muzicienilor) in acest caz se refera strict la o perioada in timp, nu de una valorica. "Relatia" lui Al Stewart cu timpul este una interesanta. "Past Present Future", "Modern Times", "Time Passages" sunt doar cateva dintre titlurile unor albume pe care avea sa le scoata. Se pare ca "timpul a avut rabdare" cu el si rezultatul a fost pe masura.

 Tu ai rabdare cu el?
 


01 Ianuarie 2006

Amazon.com



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina