Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Europe

1984 Wings of Tomorrow
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu Wings of Tomorrow (1984)

27 Aprilie 2005

de Horia Diaconescu

Europe - Wings of Tomorrow
"Bai, Europe sunt culmea degenerarii rockului... o formatie pentru vulg si virgine...", asa obisnuia amicul meu Mitrea sa-i descrie pe Europe pe la inceputul anilor '90. Era singura reactie posibila din partea unui fan Obituary, care se lovea peste tot de gagici purtand tricouri cu Joey Tempest. Radiourile autohtone inca difuzau The final countdown in heavy rotation.

Daca imaginea de baieti blonzi, in colanti si cu fixativ in plete s-a pierdut in niste decenii apuse, Europe sunt condamnati sa ramana "trupa cu o singura piesa". In termeni de marketing, si-au "canibalizat" intreaga discografie datorita pop-hitului olimpic The final countdown din '86. Pierderea este neglijabila pentru posteritate, insa al doilea album al trupei ar fi meritat o soarta mai buna in fata celor interesati de rockul anilor '80.
 
Wings of tomorrow este un material care musteste de energie, tinerete si creativitate in perimetrul hard-rock. Punctele forte sunt chitara lui John Norum si chiar piesele in sine. In timp ce doua influente evidente sunt Judas Priest si Journey, vizibile si pe coperta, albumul se eschiveaza la limita de la simpla valoare de tribut. Avem 40 minute de hard'n'heavy dinamic, cu doza de riffuri si solouri ce tradeaza un simt melodic pe care alte trupe europene ale vremii nu il posedau. Alaturi de Scorpions sau Yngwie Malmsteen, Europe se prezinta in anul albumului ca una din putinele trupe continentale de gen comparabile cu cele americane sau britanice. O prima recomandare vine de la piesa instrumentala a discului - Aphasia (5), ce ni-l prezinta pe chitaristul John Norum, compozitor principal. Plecarea sa din trupa va coincide cu zaharisirea soundului si cu debutul perioadei « Final countdown ». (de urmarit partial si activitatea sa solo).

Stormwind (1), Scream of anger (2), Wings of tomorrow (6), Wasted time (7) sau Lyin' eyes (8) sunt mostre de heavy-hard optzecist, pe calapodul tematic clasic al rock-ului. Piese directe si sincere, de riff, refren si solo. Media de varsta a membrilor trupei era cu putin peste 20 de ani. Ambitia si "teen fury"-ul confera spontaneitatea suficienta unui asemenea tip de album, iar accentul suedez de la "umlauturi" face anumite refrene si mai agreabile in felul lor.
 
Treated bad again (4): tribute to Whitesnake. Joey Tempest este un evident fan David Coverdale, de la care a deprins, intre altele, si vocalizele sexoase. Open your heart (3) ar putea foarte bine sa se adreseze si "virginelor" lui Mitrea. Piesa a fost distrusa in acest sens intr-un nefericit remake de pe albumul Out of this world din 1988. Altminteri, varianta de fata este una din cele mai cinstite balade hard-rock ce mi-a fost data sa ascult. Un solo de chitara "imbatator", in genul Scorpions/U.F.O., functioneaza ca cireasa de pe tort. Finele albumului - balada cu mult sirop Dreamer (9) si piesa tip Purple, Dance the night away (10) - anunta deja ca, probabil inevitabil, FM-ul urma sa inghita aceasta tanara trupa scandinava.
 
Ajunsi la o anumita cota de popularitate, Europe vor concerta in curand si in Romania. Gagici "fane" ale lui Joey Tempest nu se vor inghesui sa-i vada. Si poate ca trupa se va tine de promisiunea facuta in numeroase randuri, de a nu mai canta The final countdown. Ce-ati zice de un Wings of tomorrow...

 Virgine sau umlauturi?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina