Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Coral

196? A trecut vara/ Fata mea din vis/ Trece Vremea/ Hoinaresc (single)
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala A trecut vara/ Fata mea din vis/ Trece Vremea/ Hoinaresc (single) (196?)

06 Mai 2005

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Coral - A trecut vara/ Fata mea din vis/ Trece Vremea/ Hoinaresc (single)
Coral este una dintre formatiile autohtone “in pas cu moda” anilor ’60. Prezentul single contine patru piese din repertoriul international, ale caror titluri si texte au fost adaptate, in limba romana. Artificiul nu are, in mod evident de-a face cu cenzura, tinand exclusiv de factorul de accesibilitate al unui astfel de demers sau de clauze privind copyright-ul.

Semnalam o aceeasi veche si constanta problema privind lipsa informatiilor de pe copertile albumelor aparute in Romania. Astfel, nu cunoastem componenta si distributia pe instrumentele la care evolueaza cei cinci “Corali” care ne zambesc de pe coperta. Ne raman doar informatiile de mana a doua, singura certitudine fiind aceea ca Ion Margarint si-a adus in mod special aportul – probabil prin versuri, poate si prin aranjamente sau conducere muzicala – la piesele reunite pe discutatul mini-album. Este singurul nume (romanesc) vehiculat in relatie cu compozitorii variantelor originale.

“A trecut vara” (1) este o creatie a lui Bryan Wilson, interpretata de Coral intr-o maniera cat s-a putut de apropiata de ceea ce se facea la vremea respectiva in vest. Aceasta este dealtfel o caracteristica a formatiei, cel putin asa cum o cunoastem prin materialele ramase.

Compozitie a fratilor Gibb, “Fata mea din vis” (2) cunoaste o abordare plina de farmec. Prea mult nu se poate glosa pe marginea unor remake-uri realizate standard, fapt pentru care ne vom opri la ideea ca cei cinci protagonisti, evident buni cunoscatori si iubitori ai muzicii vremii, s-au achitat de responsabilitatile asumate.

“Trece Vremea” (3) ii apartine lui Paul McCartney, desigur doar muzica. Daca astazi isprava formatiei Coral (care dealtfel nu este singulara in muzica de la noi) apare ca un simulacru, nu trebuie sa uitam ca prin anii ’60 – ’70 accesul la informatie era limitat si ca astfel de initiative si-au avut conotatii pozitive. Ideea mimesisului in muzica era si este si astazi un tel suprem pentru o serie de interpreti. Mai departe, este de preferat, bineinteles, varianta Beatles.

“Hoinaresc” (4) este o alta piesa preluata de la Bryan Wilson. Coralii se disting prin armoniile vocale, interventiile solistice ale keyboard-ului, coerenta basului, virtuozitatea bateriei si vitalitatea chitarii. Am desemnat aici caracteristicile intregului single, care fara a se ridica (din lipsa originalitatii) la un nivel corespunzator unui alt tip de comentariu, isi are locul sau in istoria discografiei romanesti.
 
Daca absenta unui defect poate fi echivalata cu o calitate, remarcam in final ca este de apreciat mentionarea compozitorilor si asumarea integrala a actului de interpretare. În destul de numeroase alte cazuri, “efortul” de a atasa noi texte unor piese compuse de altii, respectiv de a modifica superficial partitura a fost “semnat” de diversi artisti respectabili.

Coral este o trupa intr-adevar respectabila pentru cum a facut ceea ce a facut si pentru sinceritatea intregului act artistic interpretativ.


 Mimesis?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina