Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Blazzaj

2003 Macadam
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Macadam (2003)

29 Iunie 2005

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Blazzaj - Macadam
Albumul Macadam reprezinta o realizare aparte in muzica romaneasca. Sunt elemente de jazz si de rock alternativ, rezultatul nefiind in cazul dat o rezultanta. Blazzaj propune, cu aceasta ocazie, o fuziune intre bizarerie si simplitate, totul sub egida actului voluntar. Auditoriul este pus in tema prin mijloace sonore ca protagonistii au o serioasa baza teoretica (mai ales in ceea ce priveste armonia; nu si contrapunctul) si asta printr-o alternanta de fraze muzicale lejere cu pasaje de trecere minutios elaborate.

Ideea unui jazz-rock modern, alternativ, cu o sectiune brass asa-zis clasica, este, daca nu originala cel putin interesanta. Sarmalele Reci, Luna Amara sau Zdob si Zdub sunt cateva dintre formatiile din zona noastra, care au optat pentru acest template. Trupa cea mai apropiata stilistic de  Blazzaj a fost insa, Baba Novac.
Influentele provin in cazul tuturor numelor mentionate, din afara tarii, fiind importate pe diverse filiere. Cele mai originale momente le-a obtinut, insa Blazzaj, care prin umor si rafinament alunga mimetismul pe un plan secundar.

“Am tot ce vrei”(1) este un funky alternativ si in acelasi timp o reusita parodie disco. Saltul de la disco la funky este magistral gandit. Rolul basului este aici cel mai important si fara a risca putem spune ca protagonistul se achita de obligatiile asumate.

Parodia isi intra insa cu adevarat in drepturi in piesa “Mai mult”(2). Refrenul este intentionat in(tr-un) falset total, care violeaza timpanul. Versurile, ca pretutindeni la Blazzaj, au functia de a crea atmosfera dorita de trupa.

“Un lucru”(3) este o piesa realizata undeva la limita dintre cool-jazz si alternativ. Aici umorul nu mai reprezinta o miza dar asta nu inseamna ca sunt atinse cotele de avertisment ale seriozitatii. O piesa sensibila, plasata in zona “blue”.

“Macadam”(4) pleaca de la un ritm de reggae. Finalitatea este cu totul alta decat “filozofia Bob Marley”. Este mai degraba o piesa “de revenire”, nu de plecare. Atmosfera halucinanta, monotonie controlata.

“Faptele”(5) reprezinta un moment de prea mare seriozitate pentru Blazzaj, in sensul ca piesa este ceva mai sincera decat era cazul. Astfel aceasta cade in plasa unor idei muzicale latino, fara posibilitatea de a se desprinde de ele. Un latino cu versuri in limba romana si cam atat.

“Noi aducem caldura”(6) se inscrie in pattern-ul consacrat al trupei. Putem vorbi la fel de bine si despre template.

“Cina”(7) reprezinta o alta piesa “sensibila”. Poate prea sensibila.

“De partea ta”(8) este deosebit de interesanta din punct de vedere muzical. Melodicitatea si rezolvarile armonice savante dau un farmec aparte compozitiei. Solo-ul de sax atinge cota maxima de inspiratie.

“Piersicoaso”(9) este o piesa care pentru a fi receptata la cota sa valorica trebuie pusa in contextul potrivit. Ca parte a unui spectacol; insotita de un clip; insotind imagini adiacente; etc. Pe un album, este greu digerabila.

Consider “Urma”(10) piesa albumului si in acelasi timp, una dintre cele mai interesante compozitii realizate in Romania anilor 2000. Lucian Onita, invitat in mod inspirat pe piesa, “da bine” in ansamblul general.

Albumul se incheie cu “Urma”(11) – live 2002, The Note Club, Timisoara. O varianta distincta de cea anterioara, ce justifica includerea sa pe album.

Cei care si-au dat concursul pentru realizarea acestui Macadam sunt: Eddie Neumann – vocal, saxofon sopran si tenor; Tavi “Vita” Horvath – vocal; Petrica Ionutescu – trompeta; Horea Crisovan – chitara; Utu Pascu – bas; Vali Potra – tobe; Florin Barbu – bas (invitat pe 1 si 2); Lucian Onita – vocal (invitat pe clipul “Urma”)

Un album reusit, ce contine momente bune de muzica si care, dupa parerea semnatarului, putea “iesi” mai bine. Nu inseamna ca ar fi ceva in neregula, ci ca Blazzaj, care merita toata stima, fara doar si poate ar fi putut obtine (si) mai mult.


 madacaM?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina