Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Nice

1971 Elegy
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Elegy (1971)

14 Septembrie 2005

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Nice - Elegy
Albumul Elegy a luat nastere prin reunirea a doua piese inregistrate live la Filmore East, New York (1, 4) si doua piese de studio, imprimate la Trident Studios, Londra (2, 3). Selectia, bazata pe simetria live – studio, asigura coerenta LP-ului. La o trupa precum Nice diferentele dintre concert si studio de inregistrare se reduc doar la posibilitatile de captare a sunetului.

“Hang On To A Dream”(1) compozitie a omului de folk Tim Hardin, cunoaste cu aceasta ocazie o dezvoltare imposibil de banuit. Debutand prin enuntarea in intregime a piesei originale, muzica si versuri, varianta Nice demonstreaza posibilitatea protagonistilor de a improviza la cele mai inalte cote pe marginea oricarei lucrari muzicale. Important este ca spiritul compozitiei a fost pastrat in ciuda unor abateri voite, la care s-a recurs pentru un plus de culoare, dar care in fapt deservesc ideea muzicala de baza.

“My Back Pages”(2) compusa de Bob Dylan se leaga de minune cu anterioara piesa, demonstrand totodata ca Nice, daca are cumva o reteta, in orice caz nu utilizeaza sablonul. Unitara la nivel formal cu precedenta lucrare, aceasta are alta finalitate. Fantezia si creativitatea sunt debordante.
  
Keith Emerson – keyboard; Lee Jackson – bas, vocal si Brian Davison – tobe au propus si impus un tip de formula componistica viabila. Ulteriorul Emerson, Lake & Palmer a consacrat definitiv “combinatia”. Un astfel de trio nu poate avea succes decat in conditii de maxima virtuozitate. La Nice, ca si la Emerson … totul pare (si este) posibil.

“3rd Movement. Pathetique Symphony”(3) lucrare a lui Ceaikovski are un aranjament special semnat The Nice, care anunta Pictures At An Exibition, album pe care avea sa-l realizeze ulterior Keith Emerson, pe baza unor compozitii ale lui Musorsky si ale aceluiasi Ceaikovski. Spre deosebire de Ekseption (de exemplu), care practica acest tip de prelucrari, la Nice segmentul clasic se suprapune integral peste cel progressive rock, fara cezura prezenta in majoritatea cazurilor similare.

“America”(4) - Bernstein/Sondheim – este un dublu hit: place atat in lumea iubitorilor de “clasic”, se bucura de apreciere si printre oamenii obisnuiti; fani ai altor genuri sau nici macar. Nice a prins magistral spiritul multiplu al piesei, care beneficiaza astfel, prin intermediul trupei, de apreciere pe diverse trepte de cunoastere si intelegere.

Un asemenea album, are pe langa latura sa delectiva si una puternic instructiva. Nu putini dintre cei care au urmarit formatia la lucru, si-au deschis orizontul spre alte zone de creatie si s-au inzestrat cu un puternic spirit critic constructiv. Nici cei din tagma muzicienilor nu pot ramane indiferenti in fata unor prestatii de nivelul Nice, cu conditia sa aiba macar un dram de cultura generala sau bun simt.

O “formatie” de post-disco din Romania, alcatuita din trei fete isi enunta pe un post TV nemultumirea ca numele pe care si-l dorisera initial fusese Nice, dar pentru ca era deja luat si-au spus Cream

 Nice?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina