Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Snails

2005 Undeva
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Undeva (2005)

18 Octombrie 2005

de Horia Diaconescu

Snails - Undeva

Aflat intr-un magazin muzical din Gara de Nord am decis trecerea in revista a ultimelor noutati autohtone. Peisajul din raft nu era deloc unul bogat, asa ca am achizitionat in cele din urma albumul cu cea mai neutra coperta. Vanzatoarea a avut grija sa ma anunte ca lansarea formatiei Snails a fost decisa intr-un concurs national, prin votul catorva zeci de specialisti in domeniu. Am audiat discul de-a lungul unui Baragan interminabil, calatorie ce mi-a ocazionat transcrierea urmatoarelor randuri.

 

Desi pe coperta apar doua chitari, piesele trupei au putin de a face cu rockul, fiind dedicate prestatiilor de bar, eventual de club. Nimic rau, in principiu. Problema originalitatii dispare din calcul de la primele note, ce afiseaza o muzica a anilor ’60 – ‘70, executata de cativa tineri ascultatori de brit-pop, din Republica Moldova. Acestia sunt: Vitalie Colt – bas, voce; Nicu Ciochina – tobe; Gabriel Andronic – chitara, voce, wurlitzer; Lilian Severin – chitara, voce.

Privite instrumental, cele 10 piese se prezinta modest si sincer, ramanand un merit faptul ca membrii trupei interpreteaza atat cat pot.
Trenul (4) sau Sa visez (7) sunt doua cantece reprezentative pentru ce se poate auzi pe disc, iar piesa titlu, Undeva (3), este un simulacru de melodie Oasis. Mixajul simplu, de intentie retro si de buget redus, cu putine artificii si cateva dublaje „backing vocals”, este potrivit cu muzica, asa cum este aceasta.


Lipsa unor refrene decente caracterizeaza intregul material, alcatuit de altfel dintr-o suita de secvente generice decupate din muzica internationala de factura “lounge” pop-rock. Este insa greu de crezut ca o asemenea insiruire de piese va castiga atentie, fie si din partea celor fara o minima orientare muzicala. Se incearca alungarea monotoniei prin elementul juvenil si o oarecare atitudine, ce evidentiaza limitele vocii. Precum in numeroase alte cazuri, intalnirea afectata cu vocalele devine behaiala. 

 

Intr-o scena coerenta, mii de asemenea albume alcatuiesc contextul anonim in care apar artisti interesanti sau, cel putin, nume cu succes de piata. In scena autohtona, un album precum Snails devine surprinzator una din putinele productii autohtone editate de o cunoscuta casa de discuri. Trupa, se intelege, nu are nici o vina pentru ocazia primita, desi albumul pare a fi facut pentru a fi uitat dupa lansare. Principala responsabilitate o are aici producatorul, care, daca nu poate fi banuit de diletantism, atunci poarta suspiciunea intoxicarii. In ideea ca aparitia unor asemenea materiale nu este complet intamplatoare, ne putem aminti faptul ca pastrarea unui nivel general cat mai scazut al productiilor muzicale formeaza principalul mediu de profit pentru show-biz-ul autohton.

 

Din motive tehnice, trenul stationeaza…

 Pe durata stationarii nu aveti voie sa folositi wc-ul!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina