Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Metrock

1982 Castelul de nisip
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Castelul de nisip (1982)

11 Noiembrie 2005

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Metrock - Castelul de nisip
Acest album a fost considerat, in contextul epocii, surprinzator. Coperta – complet aliniata cu cele (mai bune realizari) din Occident, ii infatiseaza pe protagonisti purtand plete si barbi, elemente dusmanite de puterea comunista a acelor ani si teoretic cenzurate (excluse) din tot ce purta marca oficiala. Muzica, 100% rock, nu facea nici ea parte dintre preferintele factorilor de decizie in materie de aparitii discografice.

Si totusi, un album Metrock: primul si ultimul cu componentii fondatori ai trupei, respectiv ai brand-ului. Trebuie spus, pentru a se evita eventuale confuzii, ca la sfarsitul anilor ’80, numele Metrock reapare pe scena rock-ului romanesc, cu alti oameni, alt repertoriu, etc. Nu vom insista aici asupra problemelor de transfer sau a cadrului in care acesta s-a realizat, amintind ca exista precedente celebre cum ar fi cazul Renaissance, sau mai aproape de noi Phoenix (exista si in spatiul britanic o trupa cu acest nume!).

Albumul este unitar stilistic si compozitional, fara hit-uri sau piese de umplutura. Altfel spus, cinstit. Temele sunt bine definite, concise, iar interpretarea riguroasa. Nimic din discursul muzical nu este de prisos. Rolul principal este jucat de chitari, ale caror solouri ilustreaza din plin intentiile protagonistilor, fiind convergente cu finalitatea pieselor. Segmentul ritmico armonic functioneaza “ceas”, iar invitatii se achita cu brio de ceea ce-si asuma. Este cazul sa-i numim pe: Luca “Bubu” Marius – leader, chitara, voce; Balogh Jozsef – chitara; Nagy Gabriel – bas, voce; Balazs Laszlo – percutie. Multumiri pentru participare lui Pop “Cico” Augustin – muzicuta si lui Nicu Enache – clape.

“Castelul de nisip”(1) este un mix de pop, blues si rock, ce poarta amprenta anilor ’70. Alchimia piesei scoate in evidenta rock-ul, in jurul caruia au fost ordonate toate ideile si influentele.

In “Noapte”(2), ca si in anterioara piesa, se simt oarece influente Clapton, preluate direct, sau ca elemente ale limbajului muzical folosit.

“Prietene”(3)  abordeaza un ton mai hard, care dinamizeaza atmosfera indusa de primele doua piese.

“Drumul”(4) ramane in linia sunetului heavy. Discursul chitarii se distinge prin coerenta, intreg albumul beneficiand de solo-uri remarcabile.

“Rau de vise”(5) are o structura ritmico armonica si un balans a la T Rex. Linia vocii poate trimite cu gandul spre FFN. Rezultatul este o alta piesa reusita de trupa.

“Confesiune”(6) reprezinta o lucrare “grea”, directa, cu impact. De remarcat orientarea formatiei (in general vorbind), faptul de a avea si a lua atitudine. Versurile sunt simple iar adresarea directa. Comuniunea sunet – cuvant se produce prin nuantele interpretarii si prin controlarea momentelor de tensiune.

“Protest”(7) este o piesa pacifista si totodata o declaratie de nonconformism. Interesant este cum au trecut de cenzura pomenita la inceputul articolului versuri precum: “Vreau sa stiu de ce se uita unii dupa mine / Fiindca am paduchi si barba, c-asa-mi sta mai bine”.

“Nemuritor”(8) propune o alta substructura de hard, decat cele anterioare, ca pretext pentru aceleasi solo-uri inspirate.

“Si totusi”(9) are valente prog, si asta nu doar prin interventiile lui Nicu Enache (Sfinx), ci prin chiar intentia compozitionala. Nuanta meditativa propusa este accentuata de gandirea lucrarii ca slow.

“Ramane cantul”(10), piesa de final, se distinge prin modul in care a fost gandita armonia in economia generala a piesei. Tematica si tenta angajata a albumului s-a pastrat “da capo al fine”.

Muzica a fost compusa de Luca (1, 2, 3, 4, 7, 9) si Balogh (5, 6, 8, 10). Textele: Luca (1-10) iar grafica: Tiberiu Vadar.

Albumul ofera zece piese rock antrenante, cu solo-uri de chitara notabile si mesaj protestatar (pe alocuri nonconformist). Reducerea percutiei la rol de metronom, cu functie exclusiv de ghidare, creaza o oarecare stare de monotonie, ca si folosirea aceleiasi tipologii structurale in toate compozitiile. Vocea, fara a fi “slaba” este departe de a putea impresiona un ascultator de muzica rock din vestul continentului sau de peste ocean. Anumite faze de “tehnicism” care razbat dincolo de intentie, completeaza tabloul unui reusit demers “regional”.

In comparatie cu cele intamplate pe meleagurile noastre in materie de muzica rock, este de insistat (ceea ce am si facut) pe valoarea (relativa a) solo-urilor de chitara. Aceasta este cheia receptarii albumului si totodata recomandarea noastra de a fi ascultat (respectiv descoperit). Castelul de nisip face parte dintre materialele care trebuie “recuperate” de istoria rock-ului romanesc.


 Opinii?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina