Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Radiohead

2003 Hail to the Thief
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Hail to the Thief (2003)

27 Decembrie 2005

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Radiohead - Hail to the Thief
Materialul pentru Hail To The Thief a fost imprimat la Los Angeles, intr-o sesiune maraton de doar doua saptamani. Ed O’ Brian, chitaristul trupei a declarat ca acesta este primul album la finalul realizarii caruia, el si colegii sai nu au vrut “sa se ucida reciproc”.

Remarcand consensul in ceea ce priveste logistica celui de-al saselea titlu din discografia trupei, este cazul sa punctam pozitionarea noului Radiohead pe stabilimente (in continuare) rock. Stilul de a compune este cel caracteristic perioadei de inceput, imbogatit insa cu experienta vie a albumelor anterioare din 2000 si 2001, Kid A si Amnesiac. Desigur, Thief – ul este un album politic si un (alt) prilej de experimente electronice. Poate fi usor acceptat ca background sau luat in considerare pentru latura meditativ – emotionala.

Nu putini sunt aceia care plaseaza muzica Radiohead undeva intre pesimism si paranoia. Noi am spune ca trupa reuseste ca nimeni altcineva sa prinda in piesele sale fragilitatea frumusetii, acelei frumuseti pe cale de a se destrama odata cu misterul care a generat-o.

Piese precum “2+2=5”, “Backdrifts”, “Where I End You Begin” sau “The Gloaming” sunt create intr-o atmosfera orwelliana. Sentimentul alienarii este (sur)prins cu mijloace industry music, fara ca acest procedeu sa se constituie in miza compozitiilor.

“Sit Down, Stand Up” si “We Suck Young Blood” au accente spatial – psihedelice. Momentele dramatice sunt create cu subtilitate si detasare. Trecerile din voce in synth sau schimbarile ritmice sunt doar cateva dintre elementele prin care se individualizeaza Radiohead de majoritatea trupelor care se invart in acelasi areal de creatie.

“Sail To The Moon” si “I Will” se inscriu ca si precedentele piese amintite,  intr-o zona a straniului, a unui nefiresc, de data aceasta acceptat. Melodicitatea nu plateste tribut armoniei; acordurile, uneori bizare trimitand piesele drept la tinta. Aparent cantece de leagan, acestea au texte infricosatoare, ceea ce se intampla si cu “Go To The Sleep”. Soaptele despre monstri, lupi ce pandesc in spatele usii, dinozauri care zguduie pamantul, serpi, oameni cu ochi diabolici sau fiinte mancate de vii, sunt difuzate copiilor, prin cantece, de catre presupusi parinti, pentru a-i stimula sa se adapteze cat mai bine la o lume dura.

“There, There” si “Scatterbrain” sunt construite pe baza unor module si idei strict muzicale, fara a face apel la un orizont de asteptare paralel. Aici rolul principal este jucat de maniera. Disocierea intentionata a textelor de sunete mareste exponential efectul.

“A Punchup At The Wedding”, “Myxomatosis” la care se poate adauga si “Woolf At The Door” alcatuiesc latura atipica a albumului, extinzand granitele acestuia in directii multiple. Aceasta din urma piesa este considerata de catre numerosi fani una mai putin fericita, asa cum albumul, luat pe parti poate aparea departe de a fi perfect. Apelul facut la atmosfera de pe OK Computer si la pasajele asa zis “mecaniciste” de pe Kid A si Amnesiac plus punctarea cumva pragmatica a obiectivelor propuse si spontaneitatea calculata, pot aparea ca expresia unei crize de inspiratie.

Dupa cum semnala revista Rolling Stones in discutiile dintr-un interviu cu Radiohead, acestia au reinvatat arta de a realiza cantece scurte. Sa fie succinti in loc de a-l lua pe ascultator intr-o calatorie.

Collin Greenwood – bas; Ed O’ Brian – chitara; Phil Selway – drms; Thom Yorke – voce, chitara, pian; Jonny Greenwood – chitara, pian – reusesc prin acest deocamdata nou album, sa isi schimbe partial maniera, ramanand in esenta aceeasi. Se poate vorbi despre maturitate (si maturizare) artistica, insa mentionind faptul ca inca de la inceput, formatia a mers intr-o directie potrivita siesi. Iesirea din underground a fost rapida si logica, fara ca legaturile cu aceasta zona sa fie definitiv rupte.

Hail To the Thief reprezinta (indiferent de parerea scepticilor) rodul unei perioade de mare spontaneitate. O’ Brian a spus la un moment dat ca in turul din America, au invatat sa defileze ca o trupa. Au dorit sa prinda acest spirit in inregistrare si de asemenea, nu au vrut sa petreaca un timp prea indelungat in studiou.

Oricum ar fi asezat, albumul sta in picioare!

 Stand up!
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina