Acesta este singurul vinil pe care apare Olympic '64. Cele doua piese ale single-ului au fost insa de ajuns pentru a trimite formatia in constiinta publicului din Romania. Interesant este ca o mare parte a celor interesati de folk si rock au facut cunostinta cu Olympicii dupa incetarea activitatii lor ca trupa, prin intermediul inregistrarilor aflate in discutie. Difuzarea acestora a depasit cu mult limitele formatului in care au fost editate.
Discutia noastra se va opri pe cat se poate acolo unde incepe speculatia. Asadar componenta este urmatoarea: Dimitrie Inglessis – chitara electrica, chitara acustica, flaut de lemn; Mircea Marian – orga, pian; Dan Dimitriu – bas; Alexandru Preda – chitara; Costin Petrescu – baterie; Dorin Liviu Zaharia – voce. Formula instrumentala enuntata se pliaza pe ideea de folk – rock, am spune noi, una de maxima originalitate. Din acest punct de vedere semnalam similitudini (nu asemanari) doar cu creatia timpurie a lui Mircea Florian.
“Cantic De Haiduc” (1) este o prelucrare din folclor, realizata de Inglessis si Zaharia. Tema (haiduceasca) avea sa se dovedeasca o constanta atat in preferintele publicului cat si ale muzicienilor de la noi din tara. Releu al spiritului nonconformist, in conditiile lipsei unui camp prea larg de manifestare, Olympic '64 a propus (daca nu prima) una dintre primele mostre de balada haiduceasca in formula folk – rock. Valoarea “Cantic”-ului consta in minima interventie asupra piesei populare si in acelasi timp a licentelor armonice si ritmice care o re-contextualizeaza.
“Ziua Bradului De Noapte” (2) ramane una dintre marile reusite ale muzicii rock romanesti. La cateva decenii de cand a fost compusa, muzica si text, de catre Dorin Liviu Zaharia, ascultand-o sau vorbind despre ea, ai sentimentul ca o carte “… s-a deschis la primul rand …”. O astfel de piesa elimina mimetismul de pe lista singurelor posibilitati de exprimare, demonstrand ca nu este o conditie sine qua non a muzicii de gen, chiar daca pop-culture-ul a intrat in tara prin import (uneori indirect).
Coloanele sonore ale filmelor Nunta de piatra, Duhul aurului si Filip cel Bun contin o suma de piese needitate (inca), realizate de Dorin Liviu Zaharia si Dan Andrei Aldea. Acestea, impreuna cu single-ul de fata, reprezinta singurele marturii audio cunoscute, ale unui artist (D L Zaharia) despre care Ioan Petru Culianu spunea ca “este un sacerdot al rock’n roll-ului.”
Termin articolul odata cu incheierea single-ului, stiut de altfel pe dinafara si care dupa ani de ani de zile si-a regasit locul pe platanul unui pickup (la vremea sa, cap de serie) pe care-l pastrez ca piesa de colectie in birou. Imi rasuna in urechi ultimele versuri, “A fost ziua ta si-am sa te-ascund / In tacerea care m-a surprins”.
|