Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Sandy Denny

1977 Rendezvous
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Rendezvous (1977)

20 Aprilie 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Sandy Denny - Rendezvous
Putini dintre pasionatii clasic rock-ului de astazi stiu a cui este vocea feminina care se aude alaturi de cea a lui Robert Plant pe “Battle Of Evermore” de pe Led Zepp IV. Asa cum se asteapta deja cititorul acestor randuri, “persoana” in cauza este Sandy Denny. Cunoscuta de la Fairport Convention (unde a inlocuit-o dupa primul album pe Judy Dyble), de la Fotheringay (propria sa trupa) sau din cariera solo, Sandy a fost nominalizata in 1971 si ’72 de catre Melody Maker drept cea mai buna solista a spatiului britanic. Premiile sau topurile nu sunt intotdeauna relevante in aprecierea valorii, ele avand insa functia de a arata modul de receptare al artistilor de catre elite, mase sau grupuri de interese.  

La sfarsitul anilor ’60 si inceputul de ’70, suprematia era disputata intre Maddy Prior, Jacqui McShee, June Tabor si Sandy Denny, cu castig de cauza  a acesteia din urma. Concurenta (loiala) amintita a ocupat la un moment dat scena principala a muzicii dictata de gusturile vremii, dar pe masura ce a trecut timpul, situatia s-a schimbat. Albumul Rendezvous, aparut in 1977 o gaseste pe Sandy intr-un oarecare recul de forma, datorat unor motive externe, noile vremuri, dar mai ales problemelor “interne”, dintre care toate biografiile artistei amintesc consumul excesiv de alcool (care dauneaza grav sanatatii). Nici relatiile cu sotul ei, Lucas Trevor, cunoscut muzician de la Eclection si Fotheringay nu stateau pe roze. Amintim aceste amanunte deoarece au o legatura directa cu creatia artistica, nu din motive “de picanterie”. Noul album – ultimul - a fost realizat in conditii destul de dramatice, dupa mai bine de un an de imprimari. Cele zece piese trec insa orice test de exigenta dat de fanii cantautoarei, fara a fi un punct de maxima referinta in cariera acesteia.

“I Wish I Was A Fool For You”(1) este compozitia lui Richard Thompson de la Fairport, care a colaborat constant cu Sandy si in cariera solo. Dupa “Gold Dust”(2) semnata de protagonista este plasata “Candle în The Wind”(3), compusa de Elton John si Bernie Taupin. Este o alegere de preluare care nu a fost inteleasa si apreciata de (mai) nimeni din public. Totusi piese precum “Take Me Away”(4), “One Way Donkey Ride”(5) sau “I Am A Dreamer”(6) compuse de artista, amintesc de perioada sa de maxim. Pe langa Thompson si alti numerosi muzicieni (poate mult mai numerosi decat era cazul), apare Steve Winwood. Colaborarile intre marii artisti, distincti ca personalitate, sunt intotdeauna interesante.

“All Our Days”(7) prinde pe parcursul celor 7’28’’ de minune spiritul care trebuie sa o fi dominat in acele clipe (fara durata) pe Sandy. Tristetea transpare dincolo de o forma care in sine ar putea fi luata ca simplu lirism. Orchestratiile destul de pretentioase fata de cele cu care obisnuise Sandy sa apara, incluzand in unele momente pasaje cu suflatori sau de coarde, nu s-au numarat, de asemnea printre motivele de bucurie ale nimanui.

“Silver Threads And Golden Needles”(8) este o alta preluare, de data aceasta de la J. Rohodes si D. Reynolds. La Sandy Denny a mers atat varianta preluarii cat si cea a compozitiei. “No More Sad Refrains”(9) este o compozitie si este in viziunea semnatarului, de departe piesa albumului. Dealtfel, mai toate compilatiile includ aceasta lucrare, care impresioneaza prin muzica, interpretare si versuri. “Full Moon”(10) incheie LP-ul intr-o totala nota de nostalgie. Luna, ca simbol feminin si totodata patroana a nebuniei este prezentata de cantec intr-o forma aflata undeva intre romantism si alegorie.

Intalnirea pe care ne-a dat-o Sandy Denny la nivel discografic nu s-a mai realizat. Anul urmator Sandy avea sa inceteze din viata, intr-un stupid accident – cazand pe scari (se pare, sub influenta alcoolului). Un alt personaj principal al muzicii rock, Nico (& Velvet Underground) si-a gasit sfarsitul cazand de pe bicicleta…

Ca subiect de meditatie, ceea ce ramane – daca e cazul sa fie luata in consideratie aceasta posibilitate, este arta (muzica). In incheiere, nu putem decat sa repetam o formula celebra: Ars Longa Vita Brevis!


 Te-ai bucurat cu Sandy?...
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina