Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Annihilator

1989 Alice in Hell
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Alice in Hell (1989)

25 Decembrie 2003

de Ioan Cora

Annihilator - Alice in Hell
Daca stai de vorba cu rockeri "batrani" - adica de peste 30 de ani - vei afla ca unul din cele mai apreciate albume de thrash de prin anii 90 a fost Alice in hell. As spune ca era vorba de mai mult decat o apreciere. Starile erau diverse - divinizare, emotie sau placere. In plina dominatie a unor trupe ca Metallica sau Slayer, ascultatorii Annihilator pareau ca vin dintr-o lume oculta. Greutatea cu care gaseai muzica in acei ani reuseau sa alimenteze artificial acesta stare de fapt. Uneori era si de bon ton sa te duci in gasca ta de rockeri si sa vorbesti de o necunocuta trupa de thrash ce ti-a zburat creierii pe geam. De cele mai multe ori meteorica mentionare a unor trupe de acest gen se stingea in imediata apropiere a gastii. Surprinzator e faptul ca nu s-a intamplat asa cu Annihilator. Intr-o Romanie deconectata complet de la sistemul de promovare din vest (nici in 2003 nu suntem la alt nivel) este aproape incredibila popularitatea de care s-au bucurat pe meleagurile noastre. Desigur... singura explicatia ramana calitatea exceptionala a tuturor pieselor condimentate din plin cu entuziasm, melodie si in primul rand ritm. S-a batut mult apa in piua pe ideea vitezei lui Waters (chitara)... Cred ca trebuie sa fim de acord ca nu acest lucru face cu adevarat special un album de metal. Viteza este o calitate ce tine in mare masura de antrenament....

Exemplul elocvent pentru afirmatia de mai sus este chiar ultima piesa de pe Alice in hell. Viteza maxima (unii spun ce e cea mai rapida piesa thrash aparuta vreodata) amestecata cu o idee muzicala ce a facut ca "Human insecticide" sa devina un hit. Claritatea sunetului nu este diminuata in nici un fel de "traforajul" lui Jeff Waters iar vocea harsaita a lui Randy Rampage m-a facut sa spun ca Annihilator a inventat  "wild metal-ul". 

Insa ceea ce va ramane sinonim cu fenomenul Annihilator sunt primele 3 piese : "Crystal Ann", "Alison hell", "W.T.Y.D" (Welcome to your death). "Crystal Ann" este de fapt un intro ce parca are rolul sa-ti pregateasca creierii si auzul pentru speed thrash-ul ce va urma. Am fost de multe ori surprins sa vad thasheri inraiti fascinati de acest intro acustic. Daca ar fi ascultat un Nick Drake sau Yes ar fi spus ca e prea siropos. Eticheta conteaza. Acest fenomen se explica nu prin ingustimea viziunii respectivilor rockeri... ci printr-o stare de spirit tipica varstei adolescentine. Punk-ul cum s-a nascut? Se saturasera toti de elitismul Yes sau Emerson... Vroiau ceva simplu... in forta. Pe "Alison hell" descoperim ca vocea lui Rampage - iritanta la prima vedere - nu-si putea gasi un partener mai bun. Am simtit mereu vocea ca un chin, ca o alergare sufocata dupa chitara. Iar "W.T.Y.D" ramane favorita mea din motive mai mult sau mai putin nostalgice. Pe cat de slabe sunt versurile pe atat de tare e feelingul transmis de schimbarile de ritm si unele faze... hai sa le zic ambientale (acustice). Ce-mi vine sa rad!? Exista doar o singura faza asa zis acustica pe piesa asta... Dar in mintea mea a ramas entuziasmul din acea vreme. Ma si vad cu pumnul strans... cu o pleata cu carare pe mijloc... dand din cap si schimonosindu-mi fata cu un rictus de ura provocat bineinteles de forta Annihilator.

Anii au trecut (nu vreau sa fiu melodramatic). Rictusul meu de ura s-a transformat intr-o grimasa amuzata. Mai dau putin din picior... Iar pumnul... ce sa mai zic... Din fericire prospetimea muzicii n-a disparut. Macar pot sa zic din cand in cand: "Annihilate/I am a human insecticide"

 Am I?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina