Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Ghostigital

2006 In Cod We Trust
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Aron Biro In Cod We Trust (2006)

03 August 2006

de Aron Biro

Ghostigital - In Cod We Trust
Ghostigital este proiectul de rap industrial-gotic pe teme ecologiste al lui Einar Örn, trompetist si fost coleg al lui Bjork in trupa Sugarcubes. Alaturi de trioul Dalek, care dealtfel pot fi auziti ca invitati pe acest album, Ghostigital acopera spatiul rap/hiphop experimental in oferta fabricii de muzica neconventionala a lui Mike Patton: Ipecac Records.

Principalul impediment in a fi rapper islandez este a gasi un motiv de nemultumire de transpus in angoasa stilistica. Tematica, fraza si rima dau esenta genului in care, spre deosebire de variatele forme de rock, vocea nu mai este folosita ca un instrument organic, ci intr-un format pedagogic. Conform normelor, acolo unde 1 minut de rock poate fi acoperit cu o vocaliza reverberanta, 1 minut de hip hop trebuie sa lamureasca o problema cu impact continental, o criza politica ori o tragedie domestica.

Islanda nu a luptat in multe razboaie. De fapt nu a prea luptat, fiind, dupa suflul vantului global, victima celor care aveau drum pe acolo: colonie daneza, norvegiana, nazista, aliata si punct de manevra NATO. In final, americanii si-au retras trupele, asa cum vikingii renuntasera cu mult inainte sa mai calatoreasca atata amar de ocean pentru cateva bucati de lemn. Cele mai sangeroase batalii din istoria poporului au fost razboaiele pescarilor, the cod wars, pentru suprematia in apele teritoriale. Arma secreta a Islandei - the net cutter, clestele de eliberat pestii din plasele pescarilor scotieni zgarie-branza.

In acest context, comentariul critic al proiectului Ghostigital este legat de tragedia pestilor si manifestul de credinta In Cod We Trust! In piesa Not Clean (2), Einar Örn personifica un cod impanat la masa abundenta a unor politicieni francmasoni fara scrupule. Unele recenzii arata ca ar fi vorba de o fabula cu critica directa la adresa primului lor ministru. Nu cunosc scena politica islandeza incat sa suspectez astfel de asocieri. Sirenele vapoarelor, carlige pescaresti trantite pe puntea insangerata sau izbitura satarului care decapiteaza pestii se intretaie cu solouri vinyl scratch in apocaliptica piesa Black Sand (8), colaborare cu Dalek. Alte probleme atinse de lirica lui Örn sunt statul la coada - Crackers (7) sau somnambulismul - Dream of sleep (11), pretexte pentru scuipat versuri in stil Cypress Hill, la adapostul unor violente cadente electro.

Pe ansamblu, albumul deraiaza de pe directia protestatara mai mult decat reuseste sa se mentina intr-un stil cu identitate si mesaj. Aparentele interludii instrumentale sunt mai lungi si mai complexe decat piesele cu comunicari orale, apropiindu-se cel mai adesea de zona free jazz, cu solouri de trompeta fragmentate de texturi basculante, noise beat-uri si sample-uri vocale neinteligibile. Aici, Einar Örn se refugiaza in spatele trompetei si lasa loc de desfasurare colaboratorilor sai pe probleme tehnice - performeri crescuti cu etica experimentului precum Curver, Steve Beresford, Mark Smith.

Einar Örn afirma ca doreste sa compuna muzica de dans pentru oameni incapabili sa danseze si cu aceasta afirma si tinta neclara a proiectului Ghostigital, care e dificil de digerat de catre oricare din segmentele de public caruia ar parea sa se adreseze: protestatar pe ici, trivial dansant pe colo, apocaliptic si grav pe unele portiuni, soundtrack de desen animat pe altele, populat cu un exces de diversitate vocala si o aglomerare de invitati care se dau la intrecere in loc sa colaboreze, In Cod We Trust este deopotriva interesant si abuziv; precum sporturile extreme, are sanse echitabile sa pompeze adrenalina sau sa provoace hiperventilatie.

 Do you trust Ipecac?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina