Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Steeleye Span

1975 All Around My Hat
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala All Around My Hat (1975)

10 August 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Steeleye Span - All Around My Hat
Folk-rock –ul britanic de inspiratie traditionala este reprezentat la sfarsitul anilor ’60 si inceputul anilor ’70 de trei trupe: Fairport Convention, Pentangle si Steeleye Span. Desigur, formatiile din aceasta zona sunt mult mai numeroase si, in functie de preferintele fiecaruia, un top al genului poate arata si altfel. Amazing Blondel, Magna Carta, Mellow Candle sau Agincourt sunt doar cateva alte nume importante in discutia noastra.

All Around My Hat este pentru Steeleye cam ce este Liege And Lief pentru Fairport sau, din alta zona, Wall-ul pentru Floyd. Intrunind atribute deopotriva valorice si de audienta, albumul comentat se situeaza pe repere standard, fapt care l-a trimis la vremea aparitiei direct in inimile fanilor si care il face astazi sa apara cumva anacronic. Rationamentul de mai sus trebuie pus in relatie cu trend-ul muzical actual, nu cu muzica in sine. Asadar, cei care doresc sa asculte astfel de “muzici” trebuie sa o faca de pe pozitia istoricului sau arheologului pentru a depasi problemele de interfata in ale sunetului. Ceea ce conteaza este muzica, motiv pentru care, credem ca in formula rearanjata, piesele albumului ar face fata (si) noilor vremuri.

Maddy Prior, Tim Hart, Robert Johnson, Rick Kemp, Peter Knight si Nigel Pegrum propun un album unitar, melodios cu un sunet curat si de larga adresabilitate. Lipsesc solo-urile “pentru cunoscatori” sau disonantele cu trimiteri metafizice. Totul este lejer, insa fara acea dulcegarie care sa trimita spre kitsch. In spatele pieselor sunt niste traditional-uri care au “suferit”, atunci cand a fost nevoie (in viziune Steeleye), modificari de structura.

Nimeni nu ar putea considera ca “Black Jack Davy”(1) a fost compusa/aranjata altcandva decat in anii ’70. Varful de lance este, ca pe intreg albumul, vocea cristalina difuzata de Maddy. Miza este accesibilitatea.

In “Hard Times Of Old England”(2) vocea si bateria sunt plasate in fata. Daca vocea este cool, nu acelasi lucru se poate spune despre baterie, al carei discurs simplist ii poate prinde pe adeptii noului curent al vremii, disco-ul, dar ii pierde pe cei obisnuiti cu ritmurile traditionale. Intr-o perspectiva temporala mai larga, linia ritmului apare cu atat mai mult de neinteles.

“Cadgwith Anthem”(3) propune un dialog coral, discret acompaniat spre final de hornpipe. Se pare ca astfel de piese sunt pe sufletul protagonistilor, care nu scapa nici o ocazie discografica de a le include.

“Sum Waves”(4) este un alt dans traditional aranjat in forma folk – rock a la Steleye Span. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu genul, astfel de piese sunt ideale ca invitatii de initiere.

“The Wife Of Ushers Well”(5) adopta un mai pronuntat limbaj rock si aranjamente muzicale in care pe langa voci, instrumentele isi gasesc locul si dincolo de simpla acompaniere.

“Gamble Gold (Robin Hood)”(6) cauta aceeasi lejeritate care pare a fi dezideratul intregului album. Se pare ca in aceasta piesa, protagonistii au reusit sa-si atinga telul.

“All Around My Hat”(7) arata pe deplin calitatile vocale ale solistei, demonstrand in acelasi timp limitele conceptiei pieselor. Sunt atenuate o serie de calitati interpretative indiscutabile.

Monotonia ritmica a bateriei este “piatra atarnata de gat” a intregului album. “Dance With Me”(8) ar fi sunat, de exemplu, mult mai bine fara aportul percutiei (asa cum a fost facuta).

“Batchelors Hall”(9) incheie un album care poate fi ascultat fara dureri de cap, care nu ridica probleme, dar care este incarcat de spirit pozitiv si unde pot fi ascultate pasaje sonore interesante. Maddy Prior este una dintre solistele vocale britanice de marca ale vremii. Vocea sa poate fi motivul principal pentru auditia albumului ale carui virtuti, datorita profesionalismului celor implicati, nu se opresc aici.

Principalul motiv pentru care am ales o cheie negativa de prezentare a unui album evident valoros este ca lumea nu se rezuma la ceea ce este cuprins in jurul unei palarii, oricat de larga ar fi ea.

 Jos Palaria!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina