Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Ahora Mazda

1970 Ahora Mazda
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Ahora Mazda (1970)

01 Noiembrie 2006

de Mihai Plamadeala

Ahora Mazda - Ahora Mazda
Ahora Mazda este un zeu al luminii din cartea sfanta persana, Zend-Avesta. Formatia olandeza care i-a imprumutat numele se inscrie intr-o tendinta socio-culturala a anilor ’60, cand Occidentul redescoperea Orientul printr-o interfata Pop (Art). Zara-Thustra, Popol Vuh sau Taj Mahal sunt doar cateva exemple mai cunoscute din aceasta serie.

Genul abordat este un progressive psihedelic cu influente jazz. Nu este de neglijat nici latura experimentala. Lectura componentei si a instrumentelor folosite poate trimite cu gandul inca inainte de auditie la ceea ce se va intampla din punct de vedere muzical. Dealtfel acesta a si fost modul in care am ales sa achizitionez albumul, fara o alta recomandare. Cei care m-au facut curios sa-i ascult sunt: Tony Schreuder – bas, percutie; Winky Abbink – tobe; Rob Van Wagenigen – flaut, kalimba, saxofon; Peter Abbinik – bas, chitara, pian, orga, trompeta, vocal. 

Inainte de Ahora, Rob, Peter si Winky au cantat jazz, sub numele Free Art Group, fiind inluentati puternic de Ornette Coleman, John Coltrane si Sun Ra. Participarea la niste seri de muzica si poezie explica partial modul de abordare al muzicii lor, care are uneori tente intelectuale (dar niciodata intelectualiste). Venirea lui Tony in trupa, ca basist, a adus doua modificari imediate: trecerea lui Peter de la bas la chitara si schimbarea numelui in Group 67-68, dupa care, in urma intalnirii cu Ruud Tegelaar, manager al centrului (cultural) Fantasio, s-a ajuns la Ahora Mazda. Transformarea rapida a proiectul initial de jazz “avangardardist” intr-o veritabila schema rock psihedelica, s-a produs sub egida unor artisti “noi” precum Jimi Hendrix, The Mothers Of Inventions sau Captain Beefheart. Au urmat apoi o serie de turnee in compania unor trupe precum Shocking Blue, Groep 1850 si Circus.

Albumul – singurul LP Ahora Mazda - a fost imprimat in trei zile (ale lunii mai, 1970). Variantei de a canta piesele in jam session i s-a preferat solutia “de studio”, cu piese “mai asezate”.

“Spacey Tracey”(1) impresioneaza inca de la primele masuri prin partitura flautului, a carui intonatie bazata pe nuante subtile dezvolta piesa in sensul dorit. Complementaritatea dintre instrumente, poliritmia si consonanta fondului cu forma recomanda Ahora Mazda drept una dintre marile trupe ale genului. De fapt fondul este chiar forma, ceea ce se intampla in arta (si in general vorbind) extrem de rar.

“Timeless Dream”(2) ar putea fi considerata un proto grunge. Piesa este tangenta cu punk-ul si totodata plasata undeva intre underground si Canterbury.

“Orane Vrijstaat”(3) este un adevarat regal de psihedelic. Din punctul de vedere al semnatarului, in comparatie cu Orane, After Bathing At Baxter’s - Jefferson Airplane, pare la fel de premeditat precum o piesa de-a lui Shakespeare rezultata din jocul pe taste timp de un miliard de ani al maimutelor planetei, inclusiv a celor nenascute inca. Psihedelic nu este sinonim cu intamplator, nici cu expozitional.

Prin “Fallen Tree”(4) se poate descoperi (desi nu asta este intentia) ca Ian Anderson – cu tot respectul pentru el – nu este in mod automat regele rock al flautului.

Sunetul din “Power”(5) este extrem de actual. Ideile muzicale stau in picioare, la patru decenii de la aparitie, mult dintre ele putand fi utilizate ca atare in productii ale mileniului trei.

“Fantasio”(6) incheie albumul intr-o maniera de psihedelic jazz rock. Printre instrumentele ce isi fac aparitia se numara si tabla (invitat fiind Rik Lana). Fundamentul ritmic este atat de bine definit incat sunetele exotice se aseaza la locul lor, intr-o coerenta desavarsita. Totul este atat de firesc incat cel neavizat poate subaprecia rezultatul.

Pentru o minima orientare a celor care nu au ascultat inca Ahora Mazda, muzica lor poate fi plasata undeva intre Annexus Quam, Soft Machine si dupa cum afirma presa de specialitate, Pink Floyd-ul timpuriu.

In incheiere, reluand o idee anterioara, punctez faptul ca este posibila o evaluare destul de precisa a tipului de muzica, perioadei, chiar si calitatii, dupa informatiile transmise prin coperta si/sau textul de sustinere. Numele unor muzicieni poate fi o garantie in sine. Prin astfel de mijloace am descoperit numeroase formatii, devenite intre timp foarte dragi mie, cu pretul a doar cateva ţepe.


 Cand ai luat ultima ţeapa?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina