Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Illegal Operation

2001 Digital Hero
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Digital Hero (2001)

15 Ianuarie 2007

de Horia Diaconescu

Illegal Operation - Digital Hero
Digital hero, semnat Illegal Operation, este alaturi de Bio, al Neuroticii, unul dintre putinele albume de rock industrial aparute pana acum in Romania. In afara acestor nume au mai existat cateva demouri de apartament fara vizibilitate, unele editate chiar oficial. Pe o posibila lista a realizarilor interne de profil se mai pot adauga cel mult niste tentative electro-rock ale unor trupe cu ambitii pop. In toate cazurile este vorba de (un) sound, si nu de artisti ce ar apartine propriu-zis (ideologiei) curentului. De altfel, cu exceptia Neuroticii (in ‘96 – ‘97), nici una din formatii nu a avut activitate live “industrial”, in conditiile in care concertele sunt forma principala de manifestare a genului. Din fericire, Digital hero se apropie suficient de mult de ceea ce se canta pe albumele internationale de "metal-indus", pentru a merita atentia publicului autohton.
 
Discul a fost inregistrat in formula duo alcatuita din George “Pitzy” Patranoiu (guitars, programming, backing vocals and additional synths) si Bogdan “Bobby” Hladiuck (lead and backing vocals, programming, additional guitars and keys). In prima jumatate a anilor ’90 ambii componenti au facut parte din grupul de power-metal The Order, care a avut ca varf al carierei concertul de la Sala Polivalenta alaturi de Kreator si Iron Maiden (Skip Rock ’95). Illegal Operation este insa alta formatie, si nu o reeditare The Order cu membri lipsa. O sumedenie de trupe sunt eronat incadrate la “industrial” doar pentru ca, din lipsa de instrumentisti, apeleaza la drum-machine si biblioteci de sample-uri. Proiectul Digital hero nu face parte din aceasta categorie, fiind direct conceput pentru fuziunea “om si masina”, sau daca vreti - chitara, programare & synth.
 
In interviul pe care ni l-a acordat George Patranoiu (cand activa la Taxi), acesta a folosit expresia “industrial power metal” cu trimitere la cateva influente evidente pentru IO. Trails to nowhere (1) aminteste puternic de Jeff Waters solo, perioada King of the kill Remains. Chitara va ramane principalul atu pe tot discul, atat in interventiile ritmice, cat si in solistica, iar compozitiile discului nu sunt cu nimic mai prejos fata de ceea ce se aude pe un album Die Krupps, de exemplu.
 
In Antourage (2) si Digital hero (3) se vor regasi toti cei care au ascultat metal-ul perioadei ’91 – ’95. Daca Antourage este semnatura unui fan Pantera, Digital hero este prima piesa 100% industrial-metal a discului, cu riffuri “drill” din mecanica trupelor de gen (Ministry, Die Krupps etc).
 
Intentiile piesei Unfair (4) nu sunt valorificate de mixaj, acesta constituind principalul handicap in comparatie cu productiile de industrial metal de afara.
 
When all the children (5) este o piesa ambientala construita pe sablonul corului de copii care dialogheaza eteric cu tipete heavy metal.
 
Intr-un scenariu imaginar cu o trupa de stadion, abuz de pirotehnie, vocal SM si spectacol-şoc, Encounters (7) ar fi putut purta semnatura Rammstein. In realitate, este numai un reusit moment Illegal Operation, cu synth-ul lui “Damigeana” sonorizat straniu pe canale.
 
Life as lie (9) ne trimite din nou la referintele Pantera, intr-un excelent melanj industrial & metal. Efectele a la Pitchshifter il pot face pe ascultatorul avizat sa tresara.
 
Interludiile Digital hero – remix (6), Unexpected error (8), C.P.U. the Hero (10) cresc gradul de electrificare al discului, aducand chiar si ceva percutii drum’n’bass. Isi gasesc cel mai bine locul la un e-party unde se asculta Front 242 sau Frontline Assembly.
 
Mystical (11) arata (cam) cum ar fi sunat (Morgana) Lefay daca s-ar fi apucat de gotic-industrial.
 
Welcome (12) contine 3 minute de laptopism metalizat: mai mult colaj si juxtapuneri, decat fărâmiţare a sample-urilor. Precum majoritatea inregistrarilor de acest tip nu (poate) aduce ceva in plus.
 
In Under underground (13) trupa fructifica intreaga experienta a albumului. Again and again (14) este punctul culminant al discului si, totodata, un moment de maxim pentru scena metal romaneasca din jurul anului 2000: thrash-industrial cu interludiu simplu pe pian si un solo de chitara concluziv “marca Patranoiu”.
 
Daca albumul nu ar fi beneficiat de editatare (la o casa de discuri), astazi am fi vorbit doar despre un demo ramas in studioul privat IO. Raportata la oferta saraca de rock romanesc a anului 2001, alegerea spre productie a materialului Illegal Operation a parut optima. Primele cateva sute de exemplare s-au epuizat rapid dupa editare, albumul fiind trimis si “la export”. Dupa cunostiinta noastra, prezenta internationala a discului Digital hero s-a limitat la un rand de 3 mm in catalogul Nuclear Blast (cel mai mare pe zona rock/metal din Europa). In conditiile competitiei cu alte mii de titluri de gen, si in absenta promovarii, seturi de exemplare s-au intors cativa ani mai tarziu, iar Bestial Records a "lichidat stocurile". Digital hero isi gaseste cel mai bine locul in rezervele colectionarilor de underground “made in Romania” si in topul productiilor metal relevante din tara. 

 No antivirus!
 


14 Ianuarie 2006



ILLEGAL OPERATION

Digital hero




Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina