|
Horror Show (2001)
16 Februarie 2007
de Aron Biro |
|
Iced Earth este o trupa in care vibreaza spiritul american. Sursele lor de inspiratie sunt emblematice pentru istoria S.U.A.: razboiul de secesiune si benzile desenate horror. Albumul Horror Show face parte (in cea mai mare parte) din a doua categorie, fara a emite vreo pretentie enciclopedica: iscodit de un jurnalist de prin partile noastre cu privire la interesul din spatele unor piese ca Dracula si Transylvania, vocalul Matt Barlow a afirmat ca are doar cunostinte vagi legate de caracterul istoric al acestor nume. Din punctul sau de vedere, Dracula este un personaj horror, iar Transylvania este un cover Iron Maiden. La intrebari legate de metaforele mascate in acest album “criptic”, suntem sfatuiti sa nu complicam situatia mai mult decat e cazul: compozitorul grupului, chitaristul Jon Schaffer, a inregistrat o forma incipienta a proiectului Horror Show inca din tineretzi, in cadrul grupul Purgatory. La data respectiva, materialul era dedicat unor filme care lasa loc cel mult unor analize freudiene: Friday the 13th, Nightmare on Elm Street, Texas Chainsaw Massacre. Albumul de fata nu include material de pe versiunea respectiva, dar ideea ramane aceeasi.
Punctul slab al trupei, versurile, este aici pardonabil – majoritatea refrenelor sunt replici preluate din filmele care au constituit surse de inspiratie: Mumia, Damien, Dr.Jekyll, Fantoma de la opera, Frankenstein, Omul lup, Jack Spintecatorul - fiecare antierou are alocata o piesa ale carei versuri prezinta pe scurt problematica filmului, lista fiind probabil alcatuita pe criteriul popularitatii. Acoperirea este limitata la teme horror neo-romantice, deci nu intra la socoteala nimic de la Cthulhu incoace. Singura exceptie o constituie balada patriotica Ghost of Freedom care are aceeasi relevantza in context precum un Desteapta-te, Romane! recitat de Dracula. Pentru cine reuseste sa ignore nuca din peretele conceptual, e vorba totusi de o balada reusita, prin care trupa se poate recomanda unui ascultator ocazional.
Participarea pe post de contributori provizorii a doi membri Death (Steve DiGiorgio - bass, Richard Christy – tobe) nu trebuie sa induca in eroare, prestatiile acestora fiind subordonate stilului intens-melodic al albumului. Spre deosebire de alte trupe horror-metal (Cradle of Filth, Danzig, Six Feet Under), Iced Earth nu isi propune sa se precipite sonor in tematica si prefera un joc de pase sigur, intr-un galopant stil Iron Maiden, potentzat aici de o vaga ambiantza gotica (=balade despre moarte, duet cu voce feminina) si de calitatile melodice ale lui Barlow - a treia, dar nu si ultima voce perindata prin Iced Earth. Si daca tot am ajuns aici, subliniem o caracteristica a trupei cunoscuta in lumea metalistilor – incapacitatea liderului John Schaffer de a impune o oarecare constantza in componenta grupului. Daca punem la socoteala si proiectul Demons and Wizards (datorita similitudinii stilistice si a redundantei), prin trupa s-au perindat cinci voci, incepand de la unele de o incompetentza exemplara (nume care nu merita pomenite), ajungand pana la nume celebre in lumea metal: vocea grupului german Blind Guardian (Hansi Kursch) sau inlocuitorul de serviciu venit de la Judas Priest, Tim Owens.
Oricum, albumul Horror Show poate demonstra de ce perioada Matt Barlow a constituit apogeul trupei. Folosind ca proba si antologicul concert inregistrat la Atena, Alive in Athens, publicat recent intr-un mai putin antologic (tehnic vorbind) DVD, se poate afirma ca grupul a reusit performanta de a aduce banda desenata horror, Infernul lui Dante si mitologia la un numitor comun, al divertismentului heavy-metal.
|