Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


The Cranberries

1994 No Need to Argue
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Aron Biro No Need to Argue (1994)

07 Martie 2007

de Aron Biro

The Cranberries - No Need to Argue
Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. Internatul la care am locuit pe durata liceului avea un program strict, o oră liberă pe zi, de obicei alocată statului la coada în cantină sau hălăduitului prin piaţă. Când am ajuns în clasa a 12-a regulamentul a devenit mai flexibil - aveam voie să petrecem programul de studiu individual în cameră şi nu în şcoala din vecini, spre care vreme de trei ani ne mânaseră supraveghetorii ca la transhumanţă: dusul la ora 4, întorsul la 10 seara, ambele momente ale zilei semnalate cu sirene de uzină.
 
Nu prea era chef de învăţat. Nu fusese niciodată: în anii în care ne duceau în şcoală căram în ghiozdan un pachet de cărţi de joc cu femei, o carte de Pavel Coruţ sau Eliade şi o pernă, căci ori capul, ori banca, careva era prea tare pentru picoteală. În clasa a 12-a ne-au lăsat să învăţăm în cameră, să nu ne prostim de la atâta dormit cu capul pe bancă. Iar vara era chiar fain.
 
Pe vremea aia nu era Internet şi nici black metal sau Winamp, aşa că sataniştii îşi pierdeau vremea cu următorul joc: se adunau în jurul unei mese găurite în mijloc, îşi legau penisurile cu aţă de aceeaşi culoare, treceau aţa pe dedesubt şi o scoteau deasupra prin gaura din masă. Apoi amestecau capetele de aţă deasupra mesei şi fiecare îşi alegea un capăt de care să tragă sperând că o să-i provoace durere vreunuia din comeseni. Cine rezista cel mai mult, câştiga. Dacă aveai noroc, ţi-o nimereai chiar pe a ta.
 
Era o după-masă de vară, se apropia bacu şi băieţii jucau Aţa Ruptă. Slavici, basarabeanul bursier cu tricou Manowar, făcea tracţiuni la cuier. Mişu bozgorul citea Mikszath Kalman. Cărbune era în pat, cu capul bandajat căci îi intrase un umeraş în tâmplă când se ascunsese în dulap să scape de serviciul la cantină. Eu, lângă geam, printre gratii, mă uitam la doamna Mujdei, tânăra profă de engleză cu nasul cârn şi tunsă scurt, cum juca ea tenis cu bărbat-su în curtea liceului. Îi mai ziceam şi Bujdei dar nu reţin acum care era numele şi care porecla. Îmi plăcea doamna Mujdei.
 
Şi dintr-o dată la radio-ul de pe perete a început să cânte Ode to my family iar lumea s-a schimbat instantaneu, până la ultima particulă. Sataniştii şi-au scos penisurile de sub masă şi s-au întins prin paturi cu aţele atârnând încă după ei. Slavici s-a oprit din tracţiuni şi a zis Dă mai tare. Mişu a lăsat cartea în poale şi a dat mai tare. Ochii mi-au fugit de la d-na Mujdei spre plopii din jurul terenului de sport, cum se zgribuleau ei sub adierea amurgului. Cărbune şi-a scos urechea din bandaj şi am ascultat toţi piesa, fără vreun zgomot. O puteai auzi des dar n-aveai vreme să te saturi de ea: baruri nu existau, televizor pupam în vancaţe iar unicul post de radio nu avea program permanent. Nu apucasem să ne săturăm nici măcar de piesa Zombie, şi dacă pe aia n-au dat-o în prostie, n-au dat nimic; încă nu ieşise din schemele topurilor pop-rock şi deja i se alăturase Ode to my family.
 
Greu găseşti azi albume din astea. Să-i placă şi lui Saşa, şi lui Mişu, şi lui Cărbune, să le fure gândul şi hazul sataniştilor, iar eu să-mi cumpăr primul CD din viaţă. Când s-a sfârşit piesa se lăsase o linişte vibrantă, încât doar d-na Mujdei se mai auzea, cum icnea când dădea câte o servă.

 As!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina