Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose (2006)
14 Martie 2007
de Calin Dumitru |
Meat Loaf este exemplul perfect al actorului devorat in totalitate de personajul pe care l-a interpretat in opera lui Jim Steinman, Bat Out of Hell. Aerul cabotin al exprimarilor independente a fost dublat de slaba intuitie a celor care au incercat diverse actiuni de remodelare muzicala. O relansare in afara continuarii titlului Bat Out Of Hell avea sanse foarte mici de reusita. Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose vine in unul din ultimele momente de exploatare decenta a calitatilor native ale lui Meat Loaf, ajuns la aproape 60 de ani.
Lipsit de aportul lui Jim Steinman, omul care a pus bazele conceptului Bat Out Of Hell, dar cu un titlu in mana castigat in urma unei dispute legale, Meat Loaf s-a angajat in reconstituirea empirica a unui concept prin metoda recuperarii partiale a traditiei si reproducerea asistata a unor forme in mulaje. Supravietuirea muzicala post–Steinman inseamna, de fapt, reciclarea unor compozitii vechi ale acestuia sau desavarsirea lor, daca ar fi sa speculam declaratia lui Steinman ca nimeni nu ii canta piesele mai bine decat Meat Loaf. Rolul de a suplini absenta lui Jim Steinman pe jumatate de album i-a revenit lui Desmond Child, celebru creator de hituri pentru Aerosmith, Bon Jovi, Alice Cooper sau Ricky Martin si specialist in resuscitari muzicale, ultimul exemplu fiind Paul Stanley. Intrebat de ce nu isi compune singur piesele, Meat Loaf si-a recunoscut incapacitatea printr-o afirmatie transanta, fara prea multe explicatii suplimentare: “Because I suck”.
Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose se inscrie perfect in conturul trasat de primele doua parti. Reminiscente Bat Out Of Hell au existat pe toate albumele lui Meat Loaf, dar cosmetizarea imperfectului si hiperbolizarea firescului au functionat numai in cadrul fastuos al trilogiei. Impresia globala de extensie palida Bat Out Of Hell II nu poate fi stearsa de cele cateva incursiuni pe traseele periferice ale sablonului muzical sau de lista impresionanta de guest stars (Brian May, Steve Vai, Nikki Sixx sau John 5). Toate energiile au fost canalizate spre a uniformiza si a da grandoare fiecarei piese, de la cele mai bune restaurari Steinman, Bad For Good (4) sau In The Land Of The Pig, The Butcher Is King (6), pana la cele mai bune momente non-Steinman, Blind As A Bat (2) sau Alive (8), de la duetele cu iz de Broadway, What About Love (11) sau The Future Ain't What It Used To Be (13), pana la surprinzatoarele interferente cu zona metal, The Monster Is Loose (1) sau If It Ain't Broke, Break It (10), care i-au oferit lui Meat Loaf sansa de a–si exterioriza latura hard rock pe care declara ca a tinut-o ascunsa in suflet in toti acesti ani.
Doar compozitia lui Jim Steinman It`s All Coming Back To Me Now (3), ajunsa hit in interpretarea lui Celine Dion, a plasat in zona cancanului si sicanelor demersul lui Meat Loaf. Acesta sustine ca piesa a fost compusa pentru el, in 1986, insa a fost abandonata la selectia pentru Bat Out Of Hell II: Back Into Hell, pentru a nu diminua impactul hitului I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That). Conceputa ca un duet cu Marion Raven, It`s All Coming Back To Me Now nu are parte de o dezvoltare fireasca, avand in spate interpretarea lui Celine Dion ca termen de comparatie.
Trilogia Bat Out Of Hell a fost prezentata ca o antologie de povestiri disparate, situate la intersectia motivelor romantice clasice cu cliseele mitologiei rock. Ambiguitatea si vastitatea tematica lasa libertatea de a jongla cu conceptul pana la demistificare, excluzand o desfasurare epica unitara. Conexiunile sunt stabilite doar la nivel vizual: liliacul, personificare a elementului malefic; eroul rock’n’roll, in blue jeans si pe motocicleta, osciland intre rebeliune si cavalerism; femeia de sorginte angelica, in situatii limita. Explicatiile mai mult sau mai putin convingatoare vor incarce cu semnificatie ratiunile comericale ale continuitatii unui titlu, nicidecum sa le oculteze. Era si greu, avand in vedere cele 50 de milioane de exemplare vandute de titlul Bat Out Of Hell.
Principalul scop al albumului Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose este sa demonstreze ca pot exista si francize muzicale de succes si ca acestea pot fi continuate de actorul care crede ca are toate drepturile daca a contribuit cu cateva versuri. Urmand cu strictete reteta consacrata de creatorul pe care l-a substituit, cu minimum de efort creativ, Meat Loaf a ajuns sa finalizeze o trilogie, fara a nega vehement o posibila continuare. Poate doar timpul va fi singurul obstacol.
|