Formatia britanica England a aparut pe scena prog cu un classic symphonic rock in plina perioada de ascensiune a punk-ului (1977). Albumul Garden Shed poate fi plasat pe axa determinata de Close To The Edge – Yes si Selling England By The Pound – Genesis. Pasajele de orga, mellotron, pian, solourile sau riff-urile chitarii, balansul basului, formulele ritmice complexe si vocea a la Gabriel & Mercury il vor incanta cu siguranta pe iubitorul genului.
Personal am ascultat albumul in anii 2000, cand am intrat in posesia unui CD remasterizat in ’97. Faptul de a (re)cunoaste aduce satifactii ca atare. Ideea ca modul de receptare ar fi fost diferit daca as fi ascultat Garden Shed in urma cu trei decenii nu are nici o relevanta.
“Midnight Madnes”(1) este o piesa a la Gryphon, care la un moment dat vireaza spre “Lamb Lies Down On Brodway” pentru a intersecta sinusoid Gentle Giant-ul si Queen-ul.
“All Alone”(2) debuteaza pe repere pianistice Queen, dar la England nimic nu este ce pare. Atmosfera Genesis, ce se instaureaza pe parcurs, este virata apoi spre Supertramp si spre Argent.
“Three Pieces Suite”(3) trece prin mai tot prog-ul britanic, fixandu-si prin armonie un punct de reper in Yes ca dealtfel si prin chitara (ce aminteste de inconfundabilul stil “Hackett”)
.
“Parafinallea”(4) contine elemente clasice … Bach dar si Yes. Iarasi Yes! Prin linia melodica ne aflam in fata replicii perfecte la Selling England…
Cu “Yellow”(5), formatia England a spus tot ce putea spune despre slow. Se simt accente spatial psihedelice intr-o piesa meditativa, care se opreste totusi la nivelul liniei melodice.
Piesa de saisprezece minute, “Poisoned Youth”(6), este un prilej pentru England de a-si etala capacitatile, preferintele, dar si viziunea de ansamblu.
Formatia este alcatuita din: Martin Henderson – voce, bas; Franc Holland chitara, voce; Robert Webb - clape, voce si Jode Leigh – percutie, bas, voce.
Odata cu trecerea timpului problemele de delay sau sincronism, ca si cele legate de originalitate, incep sa se estompeze, ramanand doar fapte istorice. La England, fan-ul de prog va gasi un sunet familiar, pe care il va indragi chiar daca va recunoaste numeroase influente, dintre care articolul de fata le-a semnalat doar pe cele mai pregnante.
Mergand cu masina prin Provence (intr-o vacanta) la un moment dat i-a venit randul si albumului de fata. Insotitorii mei (vorbitori de limba franceza si consumatori de bere germana) ar fi jurat ca stiu cine canta; erau siguri ca au ascultat de nenumarate ori albumul, cu toate ca trupa England nu le spunea nimic. Cam acesta este sentimentul care se desprinde dintr-o auditie a albumului Garden Shed, indiferent de coordonatele geografice sau culturale ale auditoriului.
|