Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Metric

2003 Old World Underground, Where Are You Now?
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Old World Underground, Where Are You Now? (2003)

24 Septembrie 2007

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Metric - Old World Underground, Where Are You Now?
Metric este o trupa canadiana de new wave / indie rock, infiintata la NY in 1998 si a carei componenta este urmatoarea: Emily Haines – voce, sintesizator, James Shaw – chitara, Josh Winstead – bas si Joules Scott-Key – baterie.
 
Inainte de Metric, Emily si James au activat in Broken Social Scene, iar Emily a participat la imprimari ale formatiilor Stars, KC Accidntal, Delerium, The Stills, producand si un album propriu sub numele de Emily Haines and the Soft Skeleton. Skot-Key si Winstead au in paralel proiectul Bang Lime.
 
Fiica a jazzman-ului si poetului avangardist Paul Haines, Emily a avut ocazia de a asculta inca de timpuriu imprimari cu o muzica mai  putin vehiculata pe canalele media (printre favoritii ei se numarau Carla Bley, Robert Wyatt, PJ Harvey). Intalnirea cu Shaw s-a produs in culisele scenei muzicale din Toronto, unde acesta revenise in 1998, dupa terminarea studiilor muzicale desfasurate in Boston si New York (la Julliard). Din 1999 parteneriatul muzical al celor doi incepe a se desfasura sub numele de Metric.
 
Colaborarea cu casa de discuri Chrysalis si cu producatorul Stephen Hague, care ii lansase in anii ’80 pe Erasure, New Order si Pet Shop Boys, inscrie duo-ul pe o linie wave, electro-pop, drum-machine. Nereusind sa convinga scena si piata londoneza cu astfel de argumente, contractul este reziliat, iar Metric ataca NY-ul, de data aceasta prin indie rock. Tot atunci, formula se extinde la cvartet, prin cooptarea lui Winstead si   Scott-Key.  Prezenta unui baterist in trupa se dovedeste benefica, facilitand iesirea formatiei din studiouri, unde stationase aproape doi ani si reluarea activitatii concertistice.
 
Albumul aflat in discutie – primul LP realizat de Metric - a aparut in 2003, bucurandu-se de o primire si de cronici pozitive.
 
“IOU”(1) poate fi caracterizata drept o creatie Alphaville cantata vocal de Sheryl Crow si update-ata in directie Radiohead.
 
“Succexy”(2) si “Combat Baby”(3) sunt piese alternative post disco construite pe ritmuri  si o armonii simple, anticipabile, in care frazarea “aritmetica” este compensata de nuante vocale si interventii ale claviaturii.
 
 
“Calculation Theme”(4) este o compozitie interesanta, in care isi face loc tenta “decadenta” a la Tuxedomoon. Minimalismul ajunge la paroxism intr-o de departe cea mai valoroasa piesa a albumului.
 
“Wet Blanket”(5) si “On A Slow Night”(6) nu fac decat sa jongleze cu elementele prezentate in piesele anterioare, pe care le alterneaza in diverse forme combinatorice, in ritm alert ori in maniera slow.
 
“The List”(7) se apropie de “Calculation Theme”, fara a atinge insa profuzimea acesteia.
 
“Dead Disco”(8) este un wave care daca nu parodiaza propriu zis caracteristicile de baza ale curentului disco, cel putin le foloseste in ghilimele, recontextualizandu-le intr-o forma alternativa.
 
Albumul se incheie cu un slow meditativ dulceag - “Love Is A Place”(9). O invitatie de a asculta Metric-ul in spatiu intim, departe de marile zgomote ale discotecilor.
 
In 2006 Metric a cantat in deschiderea a doua concerte Rolling Stones, desfasurate in NY, la Madison Square Garden. Faptul este o recomandare in sine. Personal, nu aceasta a fost sursa prin care am aflat de existenta trupei canadiene. In acelasi an 2006, chitaristul Eugen Nutescu de la Kumm a enumerat intr-o discutie pe teme muzicale purtata de noi si Metric-ul, despre care a spus ca face parte dintre preferintele sale ale momentului.

 Old world underground, where are you now?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina