Aparut in 1978, Garden Of Eden este singurul album al trupei Albatros - formatie germana de eclectic prog rock alcatuita din: Peter Breitbarth – chitara; Thomas Büscher – tobe; Achim Hubricht – bas; Harald Hubricht –clape; Christian Köppen – pian; Hansi Köppen – voce; Jürgen Polzin – congas.
La vremea respectiva tirajul a constat in doar cinci sute de exemplare, fapt care face ca in prezent pretul unui LP original sa fie extrem de ridicat pe piata colectionarilor. Valoarea este data insa de calitatea materialului sonor. Cele trei piese ale albumului, desi insumeaza 41’, reprezinta variante prescurtate pentru disc ale unor piese mult mai ample ca dimensiuni.
Critica de specialitate compara Albatros –ul cu Genesis sau Emerson, Lake and Palmer, din perioada timpurie, facand trimiteri si spre Beggers Opera, David Bowie sau Elton John. Personal l-as adauga pe Alex Harvey in aceasta lista.
“A Man Lie Me” (1) este una dintre acele piese prin care poate fi prezentata o istorie selectiva a prog-ului. Timp de 19’51”, pianul, chitara, basul si bateria spun povestea unei compozitii ample, marcate de pasaje psihedelice sau space music. Vocea are o partitura importanta in ansamblul dat. Tema antrenanta, ritmica si riff-urile heavy contrabalanseaza armoniile savante ale pianului.
“Sundriver” (2) este o piesa deopotriva Van Der Graaf –ista si SAHB –ista, impregnata in psych si experimental music. Se simt nuante post hippie, contextualizate intr-un late prog de larga accesibilitate prin forma si totodata elevat prin armonii. Variatiile si schimbarile ritmice sunt inscrise ideii generale a piesei, al carei liant este de natura muzicala.
Ideile compozitionale din “Garden Of Eden” (3) au fost etalate in piesa “A Man …”, spre deosebire de aceasta (unde predomina improvizatia colectiva) “Garden …” fiind gazda unor solo-uri monumentale de tobe, pian si chitara.
Deoarece negativul nu s-a pastrat, albumul a fost reeditat in 2000 pe compact disc prin transpunerea sunetului de pe vinil cu ajutorul programul Cedar NoNoise. Rezultatul este incredibil. Tehnologia “moderna”, in tandem cu profesionalismul, permite adevarate minuni privind recuperarea documentelor sonore. Label-ul care repus in circulatie Garden Of Eden se numeste … Garden Of Delights! O coincidenta (sau poate nu) care da nastere unor potentiale confuzii privind numele original al LP-ului, cu atat mai mult cu cat coperta a doua a CD-ului propune o sigla de dimensiuni comparabile cu versiunea grafica a titlului.
|