Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Nektar

1972 A Tab in the Ocean
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala A Tab in the Ocean (1972)

30 Noiembrie 2007

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Nektar - A Tab in the Ocean
Una dintre constantele neclaritati si confuzii privitoare la Nektar tine de originea formatiei. Este vorba despre patru muzicieni englezi stabiliti in 1969 in Germania. Ron Howden (percutie), Derek "Mo" Moore (bas, voce), Alan "Taff" Freeman (clape, voce) si Roye Albrighton (chitara, solist vocal) s-au reunit sub numele Nektar si au castigat notorietatea in tara de peste Canalul Manecii. De aici s-au facut auziti in restul lumii, cucerind un loc aparte in preferintele unui larg public (ascultator de progressive) din Statele Unite.
 
A Tab in the Ocean, aparut in 1971 este al doilea album al discografiei Nektar. Linia psihedelica a albumului de debut, Journey to the Centre of the Eye a fost estompata in favoarea laturii symph rock, fapt care isi gaseste sustinatori dar si rezerve, in functie de preferintele individuale ale fiecaruia. Precum in numeroase alte cazuri din perioada data, sunetul propus pastreaza conform ideilor timpului o tenta psihedelica. Dintre formatiile contemporane se pot stabili similitudini cu Eloy.
 
“A Tab In The Ocean”(1), piesa de 16’52” este titlul de referinta al albumului, la propriu si la figurat. Liniile de forta ale compozitiei converg cu Genesis prin minutiozitatea intro-ului, si solida armonie. Un alt reper este Pink Floyd. Nu trebuie sa uitam ca in momentul aparitiei acestui album, formatiile amintite inca nu isi spusesera cel mai important cuvant, asadar este vorba despre un fond comun de idei muzicale, nu despre imprumut(uri). Spre deosebire de cele doua formatii, la Nektar poate fi semnalata o latura space prog.
 
“Desolation Valley/Waves” (2) este o compozitie jam bazata pe linia chitarii solo, cu momente kraut, psych si chiar jazz puse in slujba unei melodii clean, degajate, cu unele accente Gilmore –iste.

”Crying In The Dark” (3) reprezinta un moment hard, bazat in mare masura pe orga, ca la Iron Butterfly. Stilul interpretativ al lui Albrighton aduce acea forta care face nota distinctiva intre formatiile de studio si cele specializate pe activitatea live.
 
In aceeasi nota de sunet heavy, cu o puternica componenta monumentala ”King Of Twilight” (4) propune o succesiune de riff-uri antrenante, completate de orga si sustinute cu rafinament de bas & percutie.
 
O caracteristica a albumului este ca sunetul “curge”, pasajele corespunzatoare solo-urilor fiecarui instrument imbinandu-se firesc intr-o partitura care nu ridica nici o problema tehnica pentru protagonisti.
 
In anii ’80, cand am ascultat (printre altele) prima data A Tab in the Ocean, circula o gluma in cercul foarte restrans de prieteni – muzicieni: “da-mi un chitarist de exceptie, un vocal, un basist si un tobosar, eventual un clapar – tari de tot si iti fac TRUPA”. Lupta cu propriile limite interpretative poate anula prin lipsa de sens problemele legate de conceptie. La Nektar miza nu este viteza de executie sau maiestria asezarii degetelor in pozitiile dorite.

 Opinii?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina