Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Valeriu Sterian

1979 Antirazboinica
1982 Veac XX
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Antirazboinica (1979)

04 Aprilie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Valeriu Sterian - Antirazboinica
Valeriu Sterian s-a lansat ca interpret si compozitor de folk, la prima editie a festivalului Primavara Baladelor din Bucuresti (care a avut o desfasurare neregulata, pe parcursul a cam douazeci de ani). Inca din perioada timpurie a fost atras (ca forma) de rock, cea mai mare parte a creatiilor sale situandu-se in sfera folk-rock-ului. La jumatatea anilor ’80 a practicat cu succes o formula de prog-rock, sub titulatura Valeriu Sterian Si Compania De Sunet.

Indragit de public, cu un spirit acid, Sterian a reprezentat un segment artistic practic neintalnit in intreg peisajul muzicii romanesti. Penduland intre ironie si cinism, a criticat constant in cantecele sale lipsa de orientare a omului societatii contemporane, subproductiile muzicale (si de critica) ale vremii sau ororile determinate de Razboiul Rece (problema inarmarii si a razboiului a fost o constanta a compozitiilor sale).

Piesa cea mai populara este (precum in cazul altor artisti sau formatii) una "cu haiduci" (n.a. – "Amintiri Cu Haiduci"). Se pare ca intr-o tara aflata sub teroarea comunismului astfel de creatii prindeau as spune nejustificat de bine (probabil datorita frustrarilor legate de oprimare). Aceasta nu este de loc rea, dar consider ca in cazul de fata (si nu numai) piese mult mai inspirate au trecut pe planul secund. Oricum, arta traieste prin publicul sau, asa cum este el.

Pe Antirazboinica muzica, vocea, chitara si percutia sunt semnate de Valeriu Sterian, sustinut la sintetizator de Nicolae Enache si la chitara electrica de Dan Andrei Aldea (ambii de la Sfinx). Coerenta in exprimarea artistica este o caracteristica a autorului, ale carui albume, ce aduc in discutie un punct de vedere original, sunt omogene. Versurile, care au mare importanta apartin lui Adrian Paunescu (1, 10), Valeriu Sterian (2, 4, 6-9), Arcadie Donos (3), Mircea Micu (5).

"Antirazboinica"(1) si "Cantec Pentru Pace"(9), dezvolta ideile enuntate de titluri. Tema data nu este formala in cazul lui V. S. iar daca acest tip de piese a fost "pasaportul" sau pentru realizarea catorva albume intr-o perioada a cenzurii politice care mai degraba impiedica aparitiile discografice, cu atat mai bine ( Politica asa zis pacifista a partidul unic a oferit posibilitatea performerilor din rock-ul acelor vremuri - ce aveau obligativitatea includerii in albumele lor a unor materiale "revolutionare" - sa opteze pentru tema "dezarmarii". Daca in lumea libera muzicienii alegeau in mod deliberat acest subiect contestatar, la noi a fost adoptat pe alte cai).

"Cantec De Leagan"(2) si "Dormi In Pace"(7) sunt piese de mare sensibilitate, in care este remarcabila trecerea de la banalul concret la ideea metafizica. Instrumentatia sustine mesajul textului.

"Casa Batraneasca"(3) , "Glasul Pamantului"(8), "Ardeal"(5) si"Moara"(6) sunt construite in jurul ideii de sacru. Nostalgia originilor, ideea de matca (si in general tema monumentala) sunt doar cateva dintre ideile ce se desprind din ele. Consider "Casa Batraneasca" una dintre cele mai valoroase piese folk ale muzicii romanesti. "Ardeal" este compozitional vorbind de nivelul "Amintirilor Cu Haiduci". Tema este partial comuna, dar se pare ca personalizarea eroului (Avram Iancu) nu a fost pe gustul marelui public si piesa nu a impartasit soarta celei precedente, in ciuda bongosurilor si a ritmului antrenant.

"Balada Pentru Omul Sistem"(4) si "Problema E Una"(10) reprezita capitolul in care artistul se regaseste cel mai bine. Ironia cantautorului se pliaza pe de-a intregul la critica sociala. Nuantele vocii lui Vali Sterian sunt puse in valoare ideal intr-o astfel de tematica. Albumul urmator, Veac XX, va fi axat pe acest gen de piese, fiind cea mai importanta pagina a creatiei lui Sterian.

Antirazboinica este un album de folk-rock pur, poate singurul din muzica autohtona, in conditiile in care creatiile celorlalti muzicieni de folk (extrem de putini ; n.a. – ma refer la cei decenti, rezonabili) se indreapta fie spre jazz (Al Andries), fie spre simfonic prog. (Alifantis) sau mai grav, spre slagar (nu vreau sa dau exemple).

 Tu cum vezi acest album?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina