Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Caravan

1971 In the Land of Grey and Pink
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
In the Land of Grey and Pink (1971)

15 Septembrie 2008

de Radu Coliban (raducoliban /at/ yahoo.com)

Caravan - In the Land of Grey and Pink
Infiintata in 1968, formatia Caravan reprezinta un exponent al asa-zisei Canterbury Scene. Termenul a fost utilizat pentru a descrie un grup de formatii si muzicieni ai inceputului anilor ’70 (majoritatea, evident, cu originea in Canterbury) al caror stil reprezenta un amestec de progressive, avant-garde si jazz. Dintre formatiile ce au activat in cadrul acestei “miscari” putem aminti nume ca Soft Machine, National Health sau Egg .

Albumul de fata, aparut in 1971, si realizat in componenta Pye Hastings – chitara, voce; Dave Sinclair – orga Hammond, pian, Mellotron; Richard Sinclair – bass, chitara acustica, voce si Richard Coughlan – tobe, s-a bucurat si se bucura de o mare apreciere atat din partea criticilor cat si a publicului “de specialitate”.

“Golf Girl” (1), “Winter Wine” (2), “Love to Love You (And Tonight Pigs Will Fly)” (3) si “In the Land of Grey and Pink” (4) sunt piese abordate in maniera folk-prog, cu accente “pop” si “jazzy”. Atmosfera este una calma si detasata. O atentie deosebita este acordata partiturilor vocale, de o mare delicatete si sensibilitate si cu un anumit nivel de catchiness.
 
“Nine Feet Underground” (5) - 22 min. - reprezinta piesa centrala a albumului, o suita alcatuita din noua parti, purtand titluri amuzante ca “Dance of the Seven Paper Hankies” sau “Hold Grandad by the Nose”. Umorul, o caracteristica a trupei, o detaseaza fata de majoritatea formatiilor prog din anii ’70, care tindeau sa-si ia compozitiile “prea in serios”. Coordonatele piesei au fost anuntate in principiu pe (2), cu mentiunea abandonarii componentei “folk” si accentuarii laturii  “jazzy”. Sectiunea ritmica reprezinta “rampa de lansare” a solourilor de orga, de un mare rafinament. De altfel pe intreg albumul, instrumentul care “iese in fata” nu este chitara, cum se intampla in 99% din cazuri, ci clapele, care domina spectrul solistic aproape in totalitate. Piesa si albumul se incheie in mod (mai mult sau mai putin) surprinzator intr-o maniera “hard”, cu un riff à la “Sunshine of Your Love” sau “In-a-Gadda-da-Vida”.
 
Albumul este deosebit de omogen, astfel incat cu greu se poate vorbi despre momente mai reusite sau mai putin reusite. Relativa accesibilitate a pieselor il recomanda ca un prim pas pe care ar putea sa-l faca fanul prog in cautarea sound-ului Canterbury.
 
O nota personala : am descoperit albumul intr-o dupa-amiaza ploioasa de sambata, in care aveam impresia ca viata ma adusese intr-o fundatura. Am avut nevoie de 43 de minute sa realizez ca, de fapt, nimerisem in fantasticul tinut al gri-ului si al roz-ului.

 Ce ai facut sambata?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina