Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Tortoise

1996 Millions Now Living Will Never Die
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Millions Now Living Will Never Die (1996)

22 Decembrie 2008

de Mihai Plamadeala - Muzician Nomen Est Omen

Tortoise - Millions Now Living Will Never Die
Membrii formatiei Tortoise s-au lansat in mediile indie si punk ale scenei muzicale din Chicago. Ceea ce fac Dave Pajo – chitara, bas; Doug McCombs – chitara, bas; John Herndon – pian, vibrafon, percutie; John McEntire - pian, orga, synthesizer, melodica, marimba, drums, samples); Dan Bitney – orga, este o muzica experimentala (exclusiv instrumentala) care poate fi caracterizata drept post-punk electronic.
 
Millions Now Living Will Never Die a aparut in anul 1996, fiind al doilea album al formatiei. Numerosi fani sau critici considera ca acesta este cel mai valoros album scos pana in prezent de Tortoise.
 
Cert este ca avem de-a face cu un album de conceptie sau daca cititorul doreste, de atmosfera, de 42 de minute, dintre care piesa de debut, “Djed” (1) are 21 de minute. Desigur, o durata de piesa ori de album nu spune nimic in sine. In cazul acesta, ascultam o piesa de punk & kraut fusion! Un kraut care isi trage seva mai degraba din Neu decat din Can. Este prezenta componenta minimalista, ca si o suma de elemente industrial. Pastrand toate proportiile cuvenite, in Romania anilor ’80, Florian din Transilvania (Mircea Florian) incerca ceva de acest fel. Subtilitatea partiturii de chitara, care intersecteaza linia de orga si adnotarile muzicale prin efecte savante, totul pe ritmuri electronice discrete, recomanda o piesa de exceptie, care nu va fi receptata decat prin ascultarea repetata.
 
“Glass Museum” (2) se apropie cel mai mult de prog, prin sunetul vibrafonului si prin folosirea setului clasic de baterie. Piesa are pe alocuri accente a la Eric Satie, dar pare si o compozitie John Cage ultra minimalist.
 
Experimentul revine in forta pe “A Survey” (3), piesa meditativa, apasatoare, ce speculeaza la maximum ideea de gradatie.
 
Alaturi de “Djed”, “A Taut And Tame”(4) este una dintre piesele reprezentative ale albumului. Kraut, jazz experimental si nu wave se intalnesc sub egida post rock-ului.
 
“Dear Grandma And Grandpa” (5) este o piesa de space rock, care se distinge prin atmosfera gloomy.
 
“Along The Banks Of The River”(6) mizeaza puternic pe tonuri, sunete de sinteza, efecte. Aici a fost reluat un modul muzical recurent pe tot albumul si dezvoltat in sensul unui epilog. Este in acelasi timp cel mai accesibil moment al LP-ului.
 
Muzica albumului Millions Now Living Will Never Die este deopotriva lirica si evocativa. Un material sonor subtil, care ar fi bine sa fie ascultat de “experimentalistii” mult prea zgomotosi, ce incearca sa umple golul din conceptia lor cu sunete cat mai multe si mai bizare, fara vreun scop mai subtil.
 
Numele albumului mi s-a parut interesant (daca nu chiar incitant), fapt pentru care l-am cautat intre ghilimele in arhivele d-nului Google. Am ajuns astfel la un text despre J. F. Rutherford care prin anii 1915 – 1920 anunta o schimbare de paradigma religioasa, mult mai putin interesanta decat revolutionarul album al formatiei Tortoise despre care am refuzat sa caut informatia daca s-au inspirat din sursa amintita sau este vorba despre o coincidenta. Nu sunt motive sa credem ca muzica lor este nemuritoare, dar cu siguranta poate trai o perioada lunga de timp.


 Exista muzica vesnic tanara (si nemuritoare)?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina