Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Chrysalide

2006 La Chute
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala La Chute (2006)

24 Martie 2009

de Mihai Plamadeala - Muzician Nomen Est Omen

Chrysalide - La Chute
Chrysalide este o formatie franceza de post folk prog alcatuita din Geoffroy Vincens - voce, bas, percutie, cümbüs; Jacques Malinvaud - chitara, violoncel si Claire Gatineaud  - voce (1, 6, 8, 10). Albumul La Chute, din 2006, este al doilea dintr-o serie de trei titluri aparute pana in prezent (n. a. - 2009). Albumul de debut, Apres La Chute a fost produs in 2004 iar “Third”-ul, Tryptique, este din 2008.
 
Din punctul de vedere al formulei, apar similitudini cu Incredible String Band (doi poli-instrumentisti, plus invitati/invitate) sau Tyrenosaurus Rex (chitara/voce si percutie clasica). Un alt numitor comun este optarea pentru acustic. Formatia Chrysalide este mai experimentala decat cele doua nume citate anterior. Am cautat sa aflu ce spune presa on-line despre formatie si album, apeland, cum era si normal, la d-nul Google si madame Vichi (Wikipedia). Un articol preluat si ras-preluat vorbea despre similitudini cu Magma si cu Robert Fripp, pareri care sunt absolut fanteziste, din punctul de vedere al semnatarului.
 
Este vorba despre dezvoltarea, uneori atipica, a unor structuri foarte ritmice de folk, pe alocuri cu elemente armonice bizare. Gasesc similitudini cu Magnesis, mai degraba decat cu folk/prog –ul de expresie germano – britanica.
 
Pe un corus sustinut de bas, cu interventii de chitara si voce, “Prologue” (1) anunta un album cu nuante experimentale. Piesa este mai degraba un intro decat un prolog veritabil, care are pe langa functia de a anunta ca urmeaza ceva atipic si functia de a induce o stare de mister.
 
“Crux Via” (2) debuteaza cu o chitara ritmica, sa-i spunem haiducească, insotita de voci si de o linie aerisita de chitara. La un moment dat, ritmul se rupe pentru a reveni la tempo-ul & formula initiala, de data aceasta cu percutie. “Crux Angelica” (3) merge pe aceeasi idee, avand la baza o structura ritmico – armonica de indie. Dialogul dintre bas si chitara, pe fondul unui ritm monoton si crescendo-urile creaza o atmosfera apasatoare. “Crux Obscura” (4) opereaza sau finalizeaza cumva ideile expuse anterior. Cele trei piese, distincte pe album, pornesc de la aceleasi date si sunt legate nu doar prin nume, partial comun.
 
Latura experimentala se adanceste in “La Chute” (5). Monotonia cultivata este contrabalansata de ritmul alert si de acordurile atipice genului folk, aflat la baza. Trecerile de la momentele preponderent ritmice la cele armonice nu sacrifica melodia. Apar similitudini cu Third Ear Band.
 
“Ballade de l'Ange de la Mort” (6) este colorata de vocalizele lui Claire, realizate intr-un registru melodic bizar, intru crearea unei stari sumbre, apasatoare. Caracteristica principala a piesei “Sanctuaires” (7) este gradatia. Compozitia penduleaza intre momente degajate si pasaje de mai mare densitate, in care sunetele se aud totusi distinct. Tempo-ul este, ca pe intreg albumul, asezat. Formele muzicale sunt, pentru a folosi o sintagma improprie - inventata, grele si apasate. “La Peste” (8) continua logic si firesc piesa si albumul, care pare, de la un capat la celalalt dezvoltarea acelorasi module sonore.
 
“Le Vide” (9) este piesa “lunga” a suitei. Timp de 9’ 26” se deruleaza aceeasi poveste experimentala, care pare izvorata dintr-o tristete fara margini.
 
”Epilogue” (10) se leaga in mod direct de "Prologue". Evident este vorba despre o piesa initiala impartita in doua. Asa se incheie un album interesant, unitar prin mijloace, constructie si idei. Auditia albumului pune probleme de ordin, daca nu metafizic, cel putin meditativ (pentru a inventa o alta sintagma).
 
Am ales spre prezentare La Chute, datorita faptului ca demonstreaza evolutia folk-ului ca gen, intr-o directie necomerciala. Folk-ul din Romania este intepenit in idei saptezeciste, cateodata cu influente de blues, de cele mai multe ori cu pretentii de “muzica usoara” si in cazuri “fericite” cu intentii “haiducesti”. Pe un astfel de fundal, Ada Milea apare drept “originalitatea intruchipata”.
 
Chrysalide este o formatie interesanta, care are ceva de spus si spune intr-un mod particular. Exista public si pentru asa ceva.


 Tu din ce public faci parte?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina