Amazing Blondel este un trio britanic de folk-rock cu accente progresive. Formatia a fost fondata in 1969 de John Gladwin – voce, 12 string ch., lute, double bass si de Terence Alan Wincott – voce, ch., harmonium, recorders, flute, ocarina, congas, dupa o incercare de trupa numita Methusala. Nu mult dupa aceea li s-a alaturat Edwin Baird – first lute, voce, glockenspiel. Se fac remarcati in urma unei activitati de club si la recomandarea celor de la formatia Free, Chris Blackwell, director la Islands le propune un contract care le aduce popularitatea si primele realizari discografice.
Din 1970 pana in 1971 Amazing Blondel intreprind o serie de turnee nationale si internationale si imprima nu mai putin de trei albume (!), toate de mare valoare. Seria acestora va continua cu inca patru aparitii discografice pana in 1976, dupa care activitatea propriu zisa a formatiei va inceta, pentru ca in anii ’90 sa fie reluata intr-o idee sa-i spunem nostalgica. Pe primul dintre ele, purtand numele trupei, alaturi de membrii componenti sunt invitati: Clem Cattini – drms, Chris Karan, Gary Taylor – perc. Aranjamente muzicale: Jim Sullivan si Amazing Blondel. Dupa cum se poate deduce din lecturarea instrumentelor folosite, stilul este un folk rock cu influente medievale, renascentiste si pe alocuri traditionale. Una dintre trupele cu care s-ar putea face analogie este Third Ear Band, cu mentiunea ca acestia pun o baza solida in latura experimentala, ceea ce-i apropie mai mult de prog.
Piesele albumului de debut sunt: “Saxon Lady”(1), “Bethel Town Mission”(2), “Season Of The Year”(3), “Canaan”(4), “Shepherd’s Song”(5), “Though You Don’t Want My Love”(6), “Love Sonet”(7), “Spanish Lace”(8), “Minstrel’s Song”(9), “Bastard Love”(10). Acestea, unitare prin abordare si interpretare anunta linia pe care s-a inscris Amazing Blondel inca de la inceputul carierei.
Melodicitatea joaca un important rol la AM, dar datorita “contrabalansarii” printr-o armonie elaborata, piesele lor nu cad in comercial sau facil. In comparatie cu alte trupe ale momentului, asemanatoare ca posibilitati artistice, care au acordat atentie laturii traditionale sau exotice, audienta lor a fost limitata. Este interesant ce s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi oprit la sursele de inspiratie muzical-insulare. Perioada elisabetana a generat cele mai puternice influente in activitatea Amazing Blondel. Modul in care au valorificatat experienta “istorica” a fost acela de a compune in stilul respectiv, eventual pentru instrumente specializate/consacrate in folk. Gryphon, o alta formatie care, in special la inceputul carierei, s-a axat pe aceeasi idee conceptuala, au cautat mix-ul fericit intre sunetul modern si cel ancestral, insistand pe variatiuni, aranjamente si racorduri ingenioase. Francezii de la Malicorne reprezinta o alta trupa a “familiei” prezentate. Se spune ca istoria se repeta si ca moda este un fenomen ciclic in timp. Faptul de a se incerca punerea in acord a unor vechi idei cu noi mijloace de exprimare imi apare ca natural. Reusita este data de adaptabilitatea la vremurile in care se produce actul (artistic) discutat. Elementul cheie al problemei este originalitatea.
Stilul practicat de John Gladwin, Edwin Baird, Terence Alan Wincott este inconfundabil. Pana la albumul al patrulea, England, acestia au avut capacitatea de a nu se repeta, cel de-al treilea LP, Fantasia Lindum fiind considerat de critica si protagonisti cel mai inspirat dintre ele. Altfel spus prin aceste albume cei interesati de subiect pot face cunostinta cu o formatie Amazing Blondel aflata in momentul artistic cel mai fast.
01 Ianuarie 2006
|