Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Family

1968 Music in Doll's House
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Music in Doll's House (1968)

14 Septembrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Family - Music in Doll's House
Family este un grup de progresiv-rock fondat in Leicester in 1966, alcatuit din Roger Chapman – vocal; Charlie Witney – chitara; Rob Townsend – baterie; Rick Grech – bas, vioara; Jim King – sax, flaut. Primul lor album, Music In Doll’s House trimite trupa intre formatiile impresionante ale scenei underground britanice. Cu vocea grava si penetranta a lui Chapman si cu compozitiile Chapman-Whitney, Family dezvolta una dintre cele mai viabile directii din prog-ul insular.

Chiar daca albumul al doilea, Family Entertament nu a atins valoarea si succesul primului, acesta contine cateva piese de exceptie cum ar fi "The Weavers Answer". Reusita deplina a albumului de debut cuplata cu alte realizari de marca in domeniul muzical si concertistic, pe fundalul unor schimbari de componenta fac din Family una dintre formatiile care au intrat in constiinta publicului. Si daca am amintit de schimbari, mentionez colaborarea in 1969 cu bas-istul John Wetton care va evolua ulterior la King Crimson si Asia. Cautarea identitatii artistice sau a succesului deplin a determinat numeroase schimbari, uneori chiar rupturi. Dupa Family, Chapman si Whitney vor continua munca impreuna in Street Walkers, apoi Chapman se va dedica unei cariere solo.

Music In Doll’s House reprezinta un album de referinta al simfonic prog-rock–ului. "The Chase" este un veritabil prolog in care sunt enuntate coordonatele muzicale vizate. Complexitatea aranjamentelor si inovatiile "de sunet" trimit in sfera avangardei. "Mellowing Grey" dezvolta o atmosfera halucinanta, cu o voce profunda pe un fundal de coarde. "Never Like This" este compusa de Dave Mason, producator al albumului si membru in trupa infratita, Traffic.
"Me And My Friend"incepe cu un prolog de rezonanta medievala, dar atmosfera "de turnir" este valorificata intr-un sens strict progresiv, fara dezvoltarea subiectului. Legatura cu piesa "Winter" se realizeaza prin "Variation On A Theme Of Hey Mr. Policeman", interludiu anticipativ de cateva zeci de secunde. In "Winter" corul si partitura claviaturii amintesc de Moody Blues. Isi fac simtita prezenta elemente oriental-indiene.
"Old Songs, New Songs" e pe corus de boogie-blues. Momentul "de ruptura" aminteste pozitia de pe care este abordata piesa. Interventia sectiei "suflatori" (cu un dialog caracteristic) si a chitarii electrice transporta piesa intr-o directie neasteptata. Prima fata a LP-ului se incheie cu o alta variatiune, pe tema din "The Breeze", pentru a fi continuata pe fata a doua cu "Hey Mr Policeman", anticipata anterior. Ritmul obsedant impus de bas este sustinut de o solistica vocala intr-un fin dialog cu chitara, instrumentele de suflat sau coarde. Construita pe structura de intrebare-raspuns, ofera momente armonice de mare varietate.
"See Through Windows" este o alta piesa stranie, in care vocea este partial procesata prin aplicare de efect si trimisa in canale intr-o panoramare neconventionala. Rezultatul este crearea unei atmosfere nefiresti dominata de psihedelic. Urmeaza "Variation On A Theme Of Me My Friend" unde reapar influentele orientale.
In "Peace Of Mind" si "Voyage" orizontul de asteptare este total depasit. Atmosfera creata aici trimite intr-o oarecare masura spre primele doua Floyd – uri. Latura psihedelica si experimentala cunoaste apogeul, plecand de la muzica pana la procesare. Efectele sunt folosite la maximum. Pe alocuri materialul este in tonul momentului discografic After Bathing At Baxter’s al formatiei Jefferson Airplane.
"The Breeze" revine la influente vag orientale, mixate cu elemente de brit. rock, totul sub egida prog-ului. "3xTime" este un epilog de mare sensibilitate, in care vibratia vocii lui Chapman aminteste intrucatva de Surkamp. Piesa si albumul se incheie intr-o atmosfera de carnaval-balci a la "The benefit Of Mr Kite" (BeatlesSgt. Pepper’s …).

Comparatia cu o alta formatie este dificil de facut, Family fiind deschizatori de drumuri. S-ar putea face niste analogii cu momentele de inceput ale Electric Light Orchestra, cu Wizard, Moody Blues sau Pink Floyd.

Asemanarile sunt insa tangentiale, particularitatile constituind latura interesanta a trupei!

 Crezi ca e interesant?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare onilne-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina