Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Jonathan Kelly

1971 Twice Around the Houses
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Twice Around the Houses (1971)

17 Februarie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Jonathan Kelly - Twice Around the Houses
Jonathan Kelly este un cantautor irlandez al carui stil este similar cu cel al lui Al Stewart, cu mentiunea ca plaja de subiecte este in cazul sau mai larga (muzica folk este strans legata de versuri). Activ pe scena muzicii britanice la sfarsitul anilor ’60 si inceputul anilor ’70, J K imprima un prim album (de autor) care fara a se impune intr-un sistem de valori bine definit cum este piata de muzica de expresie engleza, promite realizari ulterioare de inalta clasa. Aceste promisiuni vor fi onorate odata cu realizarea celui de al doilea album, Twice Around The Houses. Album de sine statator, acesta reuneste o suma de piese diverse ca subiect sau conceptie muzicala. Totusi, ca in cazul tuturor marilor creatori, unitate intregului nu are de suferit din motivul dat.

Una dintre temele prezente pe album este subiectul inspirat din mitologia celtica. Numerosi muzicieni britanici, in special scotieni si irlandezi au valorificat "filonul" mitologic. Robin Williamson (Incredible String Band), Trevor Lucas (Eclection), Sandy Denny (Fotheringay), Dave Swarbrick (Ian Campbell Folk Group) sunt doar cativa dintre ei. Piesa "The Ballad of Cursed Anna" ne prezinta intr-o maniera voit naiva povestea unui personaj feminin care ademeneste barbati pentru a le fura tineretea printr-un sarut, ramanand astfel mereu tanara. Demersul lui Kelly nu se opreste aici. El creaza in "Hyde Park Angel" elemente ale unei "mitologii" inventate, procedeu remarcat si la Dylan, cu mentiunea ca finalitatea este in cazul sau alta. Piesa ne povesteste despre un tanar care venit de curand in Londra intalneste intr-o plimbare prin Hyde Park un inger (cu aspect feminin) care ii canta la lira. Trezindu-se din momentul "de visare" aceasta (ingerul) pleaca, dar el isi va petrece tot restul vietii cautand-o. Ca atmosfera si mod de abordare compozitia este in nota albumului "Henry, The Human Fly" realizat de Richard Thompson, fost membru al trupei Fairport Convention. In ambele cazuri se remarca adaptarea folk-ului traditional britanic la aranjamente pentru instrumente electrice si la versuri cu tenta contemporana. Ca fapt amuzant, am citit un interviu al lui Kelly despre "Hyde Park Angel", in care autorul marturisea ca fiind in stadiu de finalizare a piesei, "avea nevoie" de un sfant care sa fie invocat la refren, dar nepricepandu-se la atributele sfintilor , a apelat un serviciu telefonic al Bisericii Catolice. Dupa ce a expus cerinta, a asteptat o ora si a primit raspunsul ca in astfel de situatii s-ar putea invoca sfintii Bruno sau Dionisie. Cum "Saint Bruno" era o firma celebra de tutun de pipa, in cantec, corul il invoca pe "Saint Dionysius" … .

Dar albumul reuneste si altfel de piese. "Leave Them Go" sau "I Used To Know You" sunt asa zise cantece de dragoste. In" Rock You To Sleep" Jonathan Kelly face dovada unei depline maiestri interpretative. Piesa mea preferata de pe album este "Madeleine", in acest caz nefiind deloc original ; aceasta este poate piesa cea mai cunoscuta si apreciata din cariera lui J K .

Odata cu albumul al treilea, "Wait Till They Change The Backdrop" – 1973, povestea abia inceputa a artistului devine neinteresanta. Fara a fi cunoscut deplina recunoastere, ca multi altii, Kelly a incercat sa-si schimbe stilul. Experimentand intr-un domeniu nespecific lui, nu a avut decat de pierdut. Piesa titulara , sau "Turn Your Eye On Me" sunt excelente, dar asta pentru ca se aseamana cu momente de pe ‘Second". Dar cu "I Wish I Could " ori "Beautiful Eyes", in care este original, se naste intrebarea "la ce i-a folosit?"

Valoarea sau importanta unui artist nu sunt date de "cantitatea"creatiei sale ori lunga evolutie in timp. Putin cunoscutul Jonathan Kelly merita sa fie luat in seama prin ceea ce a realizat, iar albumul comentat, pe care il recomand calduros, poate fi pus alaturi de alte mari albume de gen.

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina