Mult nu inseamna in mod automat si bine. Apoi, ceea ce intr-un context poate fi considerat major, in altul ar putea aparea drept minor. In fine, numerele nu reprezinta nimic luate ca atare.
Acestea sunt cateva ganduri carora le dam curs la aparitia a 500 de articole pe sit-ul Muzici Si Faze. Cifra are doar un rol orientativ. Intr-o lume dominata de tot mai multe zerouri, in care tot ce se poate vinde este ambalat in ideea de "mega", omul tinde sa reactioneze (pozitiv) in fata cantitatii astronomice, de multe ori in dauna calitatii. Nimic in plus fata de ideologia super market-ului. Depasind zona productiei de serie si a vandabilului, lucrurile se schimba, insa. In cazul nostru, articolele semnate pe durata a peste trei ani aduc publicului romanesc ceva ce lipsea cu desavarsire din peisajul intern: cronica de album realizata cu mijloace critice, sub egida asumarii celor scrise (de catre autor) si in afara oricarei idei de promovare sau reclama.
Nicaieri altundeva, in presa romaneasca electronica sau cea traditionala (scrisa ori vorbita) nu exista oferta pe masura celei de pe Muzici Si Faze. Prin aceasta initiativa de tip "Restitutio" si in acelasi timp de pionierat, redactia MSF incearca sa lanseze actul (real) de critica muzicala in zona de expresie rock. Cu maxima precautie, se incearca alinierea la critica literara, de film, teatru sau arta (vizuala), precum si la cea din sfera muzicii clasice. Un demers in care trebuie luptat cu limbajul de lemn, impamantenit la noi de zeci de ani, cu reprezentantii sistemelor comerciale mass media (care le stiu pe toate, pentru ca le-au aflat cu doua minute inainte de intrarea in emisie sau le-au citit instant pe promter) si cu multi alti demoni nascuti din ignoranta. Tuturor acestor triste realitati le raspundem cu profesionalism, echidistanta si in masura in care litera articolelor o permite, cu umor.
Numeroasele mail-uri primite la redactie, demonstreaza prin continut nu doar ca sit-ul este "citit" cu atentie, dar si ca acesta este un fenomen viu. Problemele ridicate de cititori ne indreptatesc a crede ca suntem o alternativa viabila la tot ceea ce inseamna muzica difuzata prin sistem comercial. Nu ne intereseaza manipularea publicului, ci pur si simplu crearea unui sistem de gandire coerenta care presupune liberul arbitru, in dauna acceptarii neconditionate a unor idei cosmetizate prin interventia psihologilor si specialistilor in probleme de target si audienta.
Dupa trei ani de existenta si cinci sute de articole, numeroase voci – multe dintre ele ale unor muzicieni romani – sunt consternate de anumite "absente" (= formatii, interpreti) de pe sit. In ceea ce priveste muzica straina, nu ajung trei vieti pentru a consemna macar ceea ce s-a facut si se (va) face. In privinta rock-ului autohton, se lucreaza intens (avand de recuperat o perioada de cateva zeci bune de ani).
Exista o suma importanta de titluri carora inca nu le-a venit randul, conform planificarii intocmite pe criterii subiective de catre redactie. Asadar, lipsa anumitor nume este deocamdata "scuzabila" pentru cei in cauza. Peste vreo doi ani, la o mie de articole (cifra orientativa), in acordul celor catorva sute de mii de vizitatori unici ai sit-ului Muzici Si Faze, cine va lipsi, va fi intr-adevar inexistent…
|
|