Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2008

05 Ianuarie 2009
de Muzici si Faze

Aceasta a patra editie a topului Muzici si Faze aduce in discutie cel mai ridicat numar de albume aparute pana acum in peisajul romanesc pe parcursul unui an. In acest caz, cumulul cantitativ nu inseamna si salt calitativ. Avantajul de a lansa in medii digitale productii muzicale este o “medalie” cu doua fete. Bariera financiara dintre produs si receptor a cazut, dar in acelasi timp s-a amplificat dificultatea alegerii. Cei interesati sunt lipsiti de criterii viabile privind scara valorilor. Timpul va rezolva aceasta dilema (din care, nemuritorul Farfuridi a spus ca nu putem iesi). Ordonarea albumelor a fost realizata pornind de la mediile obtinute in urma unui sistem de notare bazat pe o grila de uz intern. In top nu au fost incluse albumele jazz-ului si muzicii electro-pop. Ca in orice clasament, admitem un anumit grad de relativitate, dar Redactia isi rezerva dreptul de a considera ca cele trei categorii propuse reflecta valoarea reala a materialelor analizate, intr-un mod cat se poate de “constitutional”.

Curat constitutional! Muzica! Muzica!







01. GRIMUS - Panikon  (In Musica Records - ITA) 
     
Album curat din toate punctele de vedere, realizat de o formatie serioasa, in plina ascensiune, care speram ca va impinge limitele muzicii romanesti de expresie rock dincolo de frontierele unde s-au oprit anterior cateva trupe ce (ne) promiteau mult(e). "Time To Be Good Friends" este cea mai valoroasa piesa a albumului in opinia Redactiei MSF - pe langa cei sase Grimus, il remarcam si pe invitatul special, Byron.

02. YESTERDAYS - Holdfénykert / Moonlit Garden (Musea Records - FRA) 

Daca am fi fost in anii '70, Yesterdays ar fi fost castigatorii de departe ai top-ului. In 2008 am putut asculta cu placere un album pe care formatia Yes l-ar fi audiat cu mare atentie in anii lor de glorie.

03. GEORGE BAICEA - Vintage stories: jamming in Germany (A&A Records)

Album cinstit de electric-blues caruia nu i se poate reprosa nimic de catre cei care il asculta si care chiar este ascultat (cu placere) de cei care l-au achizitionat.

04. BARBERA & PATOI - Stringasong (TVR Media)

Piese clasice in variante acustice blues-jazz, alaturi de cvartet de coarde. Un duo care canta cu placere, propulsat in "top 5" prin lipsa relativa a concurentei. Meritele raman insa merite, Patoi, acelasi chitarist de marca, iar Barbera, entuziastul dintotdeauna. 

 

05. GÂNDUL MÂŢEI - În profil (Autoprodus)

Gândul Mâţei sunt o trupa vie, care nu uita sa-si faca update-urile regulat. Regretam ca baietii incearca sa fie cu tot dinadinsul comerciali, ceea ce nu suntem convinsi ca le foloseste cu adevarat. Ce-ar fi ca la anul sa comentam un album facut pentru sufletul lor? 

06. OLIVER - Poetry pop (Green Records)

Album definitoriu ce poate fi ascultat cu placere de fanii alternative-ului romanesc. De toti, pentru ca seamana cu tot ce a fost notabil in ultimii cinci ani la noi. Poate urmatorul album va aduce si ceva mai personal.

07. RUBYCONE - Pictures for susceptible housewives (Nordika Multimedia)

Formatie interesanta din Chisinau cu un album de prog-rock al anului 2008. Partituri de chitara pline de fantezie si elemente de "post-metal". Doar pe locul 7, din cauza diferentelor de nivel dintre instrumentistii. 

08. SNAILS - Nu-mi pasa (A&A Records)

Profesionism si prospetime, calitati remarcate la majoritatea trupelor de peste Prut ce merita luate in discutie. Totusi, parca prea mult Franz Ferdinand.

09. TROOPER - Rock'n'roll pozitiv (HMM Ventures)

Formatie constanta, album pozitiv. Baietii au plonjat din underground-ul tirgovistean in legende rock de cuprindere nationala. Pentru o categorie de public, Trooper reprezinta o varianta inca vie a Iris-ului.

10. ALEXANDRU ANDRIES - Nunta muta (A&A Records)

Andries urca in "top ten" printr-un material care, intr-un fel sau altul, trebuie sa raspunda unor idei noi - acelea ale unui film facut in prezent.







11. MONI BORDEIANU & PHOENIX - Back to the future (Phoenix Records)
In deceniul IX, albumul ar fi fost un exemplu clasic al modului de a pierde milioane de fani. Celor care "au prins" cu adevarat formatia, nimeni si nimic nu le mai poate lua ceea ce au trait in relatie cu aceasta. Back to the future este cantat curat, are refrene antrenante si este bazat pe idei saizeciste ambalate in forme optzeciste. Departe de ce s-ar fi asteptat numerosi melomani, dar in mod obiectiv, un album de top romanesc al anului 2008.

12. NU & APA NEAGRA - Omag (Lollipopshop - GER)
Formatie de muzica experimentala, album cu accente World si Kraut. Totusi un limbaj de exprimare mult prea personal si in acelasi timp suficient de indepartat de ceea ce inseamna istoria muzicii, incat sa nu poata fi salutat (deocamdata) decat ca bizarerie. Respecte pentru protagonisti, care au avut curajul de a realiza un astfel de proiect.

13. CELELALTE CUVINTE - Stem (TVR Media)
Undeva intre Ispita si NOS, Celelalte Cuvinte este o formatie care oricat de mult ar cobori, tot ramane undeva sus in muzica romaneasca, cel putin deocamdata.

14. COMA - Coma light (Autoprodus/Internet)
Material acustic, live. Cantat ingrijit, de unde si locul in top. Un iz contestatar fara credibilitate si o frazare vocala care trage intregul inapoi.

15. ACT - Exact (Balance Production)
Primul album al unei formatii infiintate si desfiintate acum mai bine de zece ani, refacute in 2008. Piese vechi si noi compuse & interpretate de niste veterani inca in putere ai heavy rock-ului post Easy Rider.

16. TEP ZEPI - Retrofetish (ep) (Autoprodus pe vinil)
Mix reusit de old school grunge, stoner-rock si vinil. Vocea reprezinta veriga slaba in eforturile psihedelice ale grupului. 

17. FFN - In blue jeans (FFN Music inc.)
Cu totul altceva decat ceea ce a fost Formatia Fara Nume (alt)candva. Albumul acesta a fost inregistrat, dar practic nu a fost lansat si nu este cunoscut.

18. MAGICA - Wolves and witches (AFM Records - GER)
Nightwish-metal in parametri binecunoscuti. Din pacate, prea asemanator cu albumele anterioare. Sound-ul sub standardele casei de discuri germane.

19. EINUIEA - Noa (Macondo Media)
Album dificil de pozitionat in orice top. Redactia a hotarat includerea sa, laolalta cu productiile de folk, rock, punk si subgenurile aferente. Criteriile generale de evaluare au determinat acest loc, ce reflecta mai mult rata de conversie a muzicii Einuiea decat valoarea sa relativa.

20. ALEXANDRU ANDRIES - Oficial (A&A Records)
Alexandru Andries ne pune an de an in fata aceleiasi dificultati: includerea in top a numeroase albume care nu (mai) aduc nimic nou de multa vreme. Locul din 2008 este datorat celor care continua sa-i asculte noile productii, concomitent cu fredonarea vechilor piese.

21. BUCIUM - Voievozii (A&A Records)
Multa munca si rabdare (sic!) pentru un album - pastisa a tot ce poate fi asimilat rock-ului si folk-ului haiducesc din muzica romaneasca. Vioara ridica substantial nivelul filelor muzicale propuse de Bucium.

22. VOICES OF SILENCE - The human saga (Autoprodus)
Rock conceptual autoprodus. Momentul de glorie al trupei s-a consumat in concertul de deschidere pentru Lake Of Tears de la Bucuresti. Desi ambitios, albumul actual este undeva in spatele performantei amintite.

23. THE AMSTERDAMS - Automatic (ep) (One Music)
Ca si Grimus, altfel decat ei, The Amsterdams aduc in top un aer de aliniere la niste ani si idei mai apropiate de prezent. Altminteri, nimic personal in muzica, nici macar ochelarii.

24. ABIS - Album nou (Autoprodus/Internet)
Un album trip-hop nascut adolescent si care nu se va maturiza niciodata.

25. SUIE PAPARUDE - A fost odata (Media Services)
Album profi, tipic pentru Suie. Doar pe douazecisicinci, din cauza monotoniei pe care si-au propus sa nu o depaseasca nicaieri, niciodata. Refuzam sa credem ca nu pot; in 15 ani de activitate, oricat de lipsiti de talent ar fi fost, tot ar fi invatat mai mult decat arata.

26. HOTEL FETISH - The safest place on stage (Roadrunner Music)
Sound de alaltaieri, engleza de scoala generala din Estul Europei si un album de garage-rock pe care protagonistii se pot simti mai in siguranta decat pe scena.

27. PISTOL CU CAPSE - Pistol cu capse (Autoprodus)
Formatia umple niste goluri din sufletele iubitorilor de pink-ska-punk. In absenta formatiei E.M.I.L, singurul si cel mai bun album de gen al anului. Asteptam si un pistol cu gloante.

28. ARIA URBANA - Urbanofonica (Fabrica de Muzica)
Muzica de fundal cu ritmuri d'n'b, efecte trip-hop si ceva rock. Corect si basic. 

29. ABNORMYNDEFFECT - Betwin (Macabre Mementos Rec - JAP)
O bombonica pentru undergroundul extrem: grindcore cavernos de Chisinau, macerat la o casa de discuri japoneza.

30. DEKADENS - Kill and tell (Roadrunner Music)
Post punk cu pretentii de indie, intr-un album light electro. Recomandam, totusi, scena internationala.

31. VADUVA BOB - The secret mouth of the cyanide erotique (Roadrunner Music)
Ne-a placut titlul.

32. TAINE - Live in the studio (Taine Records)
Si acest release Taine contine piese vechi, noi, live, multi-tracking, multimedia etc. Trupa traieste o lunga agonie dupa singurul album onorabil, din '99.

33. PROTEST URBAN - Don't disturb me when I need you (ep) (Autoprodus)
Formatia cloneaza formule standard de metalcore. Superior ep-urilor precedente, numai datorita unui sound adecvat anului 2008.

35. VAMA - Vama (Agentia De Vise SRL)
Vama fara (Trupa) Veche este ca Tudor fara Chirila. In rest, totul la fel ca inainte.

34. LIFE IN TOKYO - What lays behind perfection (ep) (Autoprodus)
Metalcore de peste Prut. What "lays" behind guitar riffs!?

36. CENACLUL FLACARA - Vol. VIII - XII (Intercont Music)
Inca o serie de compilatii care amintesc prin ce a trecut poporul roman, inclusiv din punct de vedere cultural.

37. MAKUNOUCHI BENTO - Millano brothers IV (ep) (Autoprodus/Internet)
Iata ca si fratii Milano ne transmit cateva semne de viata via sampling & mixing.

38. GUERRILLAS - Guerrilla spirit (Godmode Records)
Hardcore de liceu. Instrumentisti modesti, voce la pamant, productie profi. Infatisare ueber cool.

39. THE EGOCENTRICS - Mystic initiation (ep) (Autoprodus)
O initiere stoner-space-rock cu ceva substanta. Prea putin material sonor pentru o pozitie mai buna in top.

40. TRAUM - The debut after they disbanded (ep) (Roadrunner Music)
Daca acum avem destule garaje, trendul indie are de unde scoate si "garage bands". 

41. TIARRA - Post scriptum (Omvina Rec - GER)
Opt oameni (8!) interpreteaza acest hibrid gothic metal pentru minoritatea fanilor din Romania. De ce nu 20!?

42. INTEGRO - Quantum satis (Star M)
Din Coşniţa, Rep. Moldova. Hard-rock idilic, pentru cei care care nu beau, nu fumeaza si isi pun floare la rever. 

43. ADA MILEA & ROMULUS CHICIUC - Inventar (A&A Records)
Milea are un public constant, pe care nu-l va dezamagi niciodata, dar care nici nu se va diversifica. O realitate ce porneste de la modul Adei de manifestare in ale muzicii. Noul album nu inseamna si ceva nou.

44. HORIA BRENCIU - 35 (Media Pro Music)
Exista o categorie de oameni pentru care mai mult decat sa-l aiba pe Brenciu angajat sa cante la nunta, nu se poate. Horia a adunat o echipa de profesionisti in jurul sau si, iata, a scos un album de funk-rock pentru un public comun cu cel al lui Costel Busuioc.

45. COBE - The play (ep) (Autoprodus)
Fani Bad Religion cantand punk in numele tuturor celor ce s-au nascut intr-o societate gresita. Nimic interesant.

46. THE MUSHROOM STORY - Party animals inc (Fabrica de Muzica)
No magic mushrooms!

47. SATANOCHIO - From beyond (Diachell Musik - POL)
Not recommended for intercourse.

48. TRUE MIND - No more silence (ep) (Autoprodus)
Undeva sub Magica si Tiarra.

49. MEANOX - Visam la spatii verzi (Autoprodus)
Un Romeo sub balconul unei Juliete (in spatele blocurilor).

50. NIGHTPRAY - Five hours before and sometimes after (Autoprodus/Internet)
Voci macabre mixate cu track-uri de ambient-industrial pe axa Romania-Scandinavia.

51. RIFF - Ambuscada (Riff Show Service)
O ambuscada anacronica si un album care, fara a placea cuiva, e departe de ultimul loc al top-ului 

 





52. ISRAEL LIGHTS - Mirrors (ep) (Autoprodus)
Oglinzile sunt facute pentru a te privi in ele. Oare cum se vad baietii astia?

53. AD OMBRA - Rites of genesis (Rage in Eden - POL)
"The full length album, Rites of Genesis, was released by polish label Rage in Eden, enabling a cinematic and esoteric journey through the whirls of dark symphonic grandeur, timeless romanticism and spiritually challenging descents into the abyss of sounds". Fara comentarii!

54. ROMANTIC JURGEN - Dead bunny invasion (Roadrunner Records)
...am cravata mea, sunt pionier!

55. GEORGE ELGYN - Noir (Autoprodus/Internet)
Noir pe fond black. Sa ne ierte maestrul Malevici. 

56. LOUDRAGE - Rage unleashed, tale of a murderer (ep) (Autoprodus)
Material sonor canibal, bestial, vomital, armandian. Acestea sunt poreclele baietilor din Luduş care s-au lansat, si ei, pe scena death metal.

57. BRAZDA LUI NOVAC - Praf (ep) (Patpong Rec)
Titlu predestinat pentru un material pe masura.

58. BRAZDA LUI NOVAC - Aqstix (ep) (Patpong Rec)
Colectie de sunete, lucru cu fisiere. Cam atat.

59. DANIEL DOROBANTU - The piarist church (Autoprodus/Internet)
Ceva influente Arcana si o demonstratie de cantat la pian cu doua degete.

60. TRUDA - Taraf nation (Stream Music)
Combinatie de Sex Pistols si Vacanta Mare. 

61. SINCARNATE - On the Procustean bed (Autoprodus) 
Produs death pentru fani, trupa de fani. Povestea (va) merge cu siguranta mai departe. Ne intrebam de ce nu au scos 365 de albume anul acesta? Poate nu au avut destul loc pe hard.

62. DANIEL DOROBANTU - Knock on the sky and listen to the sound (Autoprodus/Internet)
O ora de meteorologie si un remix laptopist. Vantul va sufla de la slab la moderat cu viteze care nu vor depasi 0.5 metri pe ora.

63. THE PIXELS - Fire exit (La Strada Music)
Synth-rock curăţel, lipsit de idei sau suflu. Greu de ascultat si ca repetitie pentru incendiu.

64. TAPINARII - Sapte pacate rascumparate (Soft Records)
Rascumparate?... Serios?

65. WARGANISM - Centipede (Taine Records)
Sau "chilopode" (ordin de artropode cu multe picioare). 

66. SNAPJAW - Murder is only flesh deep (ep) (Autoprodus)
Thrash Metal cu care ne putem face de ras peste hotare.

67. HOWLING SAINTS - Next dog session (ep) (Autoprodus)
Post-punk depresiv si mult entuziasm tineresc. Daca cei care isi spun Howling Saints canta, inseamna ca avem 20 de milioane de mari muzicieni in tara. 

68. EL NEGRO - Antipanica (A&A Records)
Album comercial (in sensul peiorativ) care imbina elemente latino cu tanguiri muzicale romanesti.

69. FARA ZAHAR - Neamul lui Penes Curcanul (Roton)
Fara zahar, insa cu multa zaharina. Rezultatul? Un album dulce-artificial, pentru oameni cu un univers interior asemanator cu protagonistii.

70. NARKOLEPTIK - So sweet, so perverse (Autoprodus)
Deloc "sweet" faptul de a te ocupa de zgomote, fara sa ai macar banuiala ce ar putea insemna muzica. Suntem de acord, este "perverse".

71. DANGER - Industrial (A&A Records)
Un concert Mekanik Sef & Danger ar fi, probabil, cea mai letala combinatie din industria muzicala autohtona.


Nota:
Topul anului 2008 a fost alcatuit pe baza albumelor primite la redactie si a celor editate online. 



My Great Web page

Alte articole

Carti & Audiobooks
08 Februarie 2006 Doru Ionescu, Timpul chitarelor electrice (Humanitas, 2006) de Mihai Plamadeala
15 Octombrie 2003 Nichita Stanescu - Cartea vorbita de Horia Diaconescu
29 Mai 2003 Constantin Noica (dublu CD) de Ioan Cora

Cronica de film
04 Mai 2004 "Eloi, Eloi, lama sabactani"... despre The passion of the Christ de The Sad and the Meek

Muzici si anateme
17 August 2009 Asteptandu-l pe Lemmy (I) de Ioan Cora
10 Februarie 2006 Celelalte Cuvinte, Nichita si un pic de metafizica de Bogdan Cioc
07 Iulie 2004 Intalnirea cu Andrei Serban de Constantin Dumitrescu
11 Aprilie 2004 Dumnezeu? Biserica? Poate... de Miron Brezuleanu
25 Martie 2004 Omul domesticit de muzica... de The Sad and the Meek
21 Octombrie 2003 Confuzii, frustrari si o picatura de Manson de The Sad and the Meek

Topuri
06 Ianuarie 2019 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2018 de Muzici si Faze
13 Ianuarie 2018 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2017 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2017 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2016 de Muzici si Faze
02 Ianuarie 2016 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2015 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2015 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2014 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2014 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2013 de Muzici si Faze
12 Ianuarie 2013 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2012 de Muzici si Faze
03 Ianuarie 2012 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2011 de Muzici si Faze
07 Ianuarie 2011 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2010 de Muzici si Faze
26 Decembrie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2009 de Muzici si Faze
28 Decembrie 2007 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2007 de Muzici si Faze
30 Decembrie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2006 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2005 de Muzici si Faze
01 Ianuarie 2005 TOPUL ROCKULUI ROMANESC de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina