Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2017

13 Ianuarie 2018
de Muzici si Faze

Topul Muzici si Faze 2017

Ca in fiecare an va prezentam Topul Muzici si Faze. Iata, asadar, cum stau lucrurile in scena romaneasca din 2017.



 

01. EYEDROPS - Prezent
     
#indie #folk #rezist #albumulanului
.

02. FOLK REVERSE JAZZ TRIO - Folk reverse

Album de nivel international. Vioara legendei Anatolie Stefanet, alaturi de Dan Bruma si Oleg Baltaga, ne ofera un dialog elegant intre jazz si folclor, sub mantia improvizatiei contemporane. Daca acceptam includerea discului intr-un top rock-electro-folk-fusion, putem considera ca excelenta artistica a trio-ului salveaza intregul clasament.
.

03. THE MONO JACKS - Usor distorsionat

Jack-urile mono raman cool si in 2017. Distorsiunile sunt, parca, prea usoare si este discutabil daca vor lasa urme pe termen lung. Dar in era post-post-art conteaza in primul rand momentul si impactul.
.

04. ALEX CALANCEA - Basul capricios

Jazz-rock si nelipsitele influente folclorice, cantate de echipa unui instrumentist cu experienta, care se exprima liber in muzica pe care isi doreste sa o cante. Identitatea regionala ramane o resursa artistica fecunda, atunci cand este asumata fara complexe. De vazut live.

05. ADRIAN ENESCU - My Bach

Material postum. Problematica artistica si maestria interpretarii pozitioneaza acest disc conceptual pe un alt plan fata de muzica romaneasca din 2017.

06. ROADKILLSODA - Mephobia

Primul pas relevant pentru stoner-ul baietilor de la Roadkillsoda. Dar sa nu uitam ca narcisismul artistic ofera resurse doar pe termen limitat.

07. VAMA - Better

Rockul ultra-comercial Vama, convertit in UK la indie, nu are cum sa rateze top 10-ul scenei autohtone. Eroarea artistica de a adopta forme fara fond nu va duce, totusi, formatia la un alt nivel, nici daca Tudor Chirila trece pe la un curs de "accent reduction".

08. FAMELESS - Dreams without a past

Vocea formatiei a fost premiata la o emisiune TV, iar albumul produs cu profesionisti. Influente multiple intr-un rock energic peste media undergroundului. Intr-o scena sanatoasa asa trebuie sa cante 80% din formatii, indiferent de ceea ce isi propun.

09. BOGATI BOKOR AKOS - Winter night melody (ep)

Chitaristul celui mai valoros grup prog-rock din Romania revine printr-un frumos disc solo acustic. Cu speranta unui viitor disc Yesterdays, o recomandare pentru noptile de iarna, se pare, tot mai calduroase.
.

10. SCANDAL - Street punk (ep)

Punk onest transferat din Bacau in Londra. La 25 de ani dupa Timpuri Noi, "Working in the UK" devine noul imn underground al emigratiei. In asteptarea Brexit-ului, fara scandal, va rugam!


Topul Muzici si Faze 2017
Distributia lansarilor de album pe luna


11. BUCIUM - Miorita

Intr-un context al provincialismului cultural si un underground suprasaturat de formatii "etno" nu putea lipsi discul folk-rock "Miorita". Dincolo de moda sau de aparente se poate aprecia coerenta compozitiilor si a interpretarii. Aferim!

12. COMPILATIE - Made in TM - One take 2017

Concept interesant dedicat oamenilor, locului si muzicii (in aceasta ordine) pe un vinil documentar, inregistrat "one take". Curatorii viitorului primesc astfel un snapshot relevant al micro-istoriei rockului timisorean.

13. NAVA MAMA / PINHOLES - Sputnik

Nava Mama: melodrama ludica pseudo-shoegaze. Pinholes: alternativ necontaminat total de post-rock. Formula split-ului este optima pentru oferta de diversitate a celor doua formatii.

14. C.O.D. - Came out damned

Cei patru ani de la debut se reflecta pozitiv in noul long play de stoner metal semnat C.O.D. Cu asemenea albume scena autohtona se poate pregati pentru primul sau festival de gen.

15. THE WAX ROAD - Rambler in the dark

Southern rock cantat corect si cu ceva personalitate. Ne-au distrat tusele de Ac/Dc.

16. MAKUNOUCHI BENTO / SOMNOROASE PASARELE - Tandem tapes

Doua lucrari complementare, editate pe caseta tocmai in infernala Jakarta. De savurat la un kopi tubruk.

17. PETRE INSPIRESCU - Vintul prin salcii

Mai putin minimal, dar acelasi potpuriu de tuse acustice si ambientale. Idei muzicale deloc noi pentru autor, asamblate cu (bun)simt estetic.

18. BRUM - The spot (ep)

Festivalurile electronice din Balcani nu ar fi complete fara trio-ul timisorean Brum. Nimic nou fata de ep-ul de acum doi ani: this is drum'n'bass'n'guitars!

19. CALIN POP & MARIUS POP - In-fusion

Jazz-rock cu supradoza de "Pop" intr-un album prietenos cu toti, care s-ar putea numi la fel de bine Marius & Guests. Aschia nu sare departe de trunchi, dar poate ca a venit timpul sa incolteasca singura.

20. THE MODEL - Warehouse Traxx Pt. 6 (ep)

The Model nu mai prinde top 10, dar ramane fara probleme in top 20.

21. SOMNOROASE PASARELE - Pene

Somnoroasele pasarele ne spun, ca de obicei, noapte buna. Peisaje muzicale onirice, bune de pastrat in arhivele SONM.

22. I'M THE TRIP - A true story about vampire love

Desert rock destul de divers. De apreciat ca formatia incearca sa cante altceva in raport cu scena autohtona.

23. ROADKILLSODA - Space Echo & Time

Album unplugged, inegal valoric, cu doua piese de rezistenta (Made of stone, Aura Lake) care confirma pozitia formatiei in underground.

24. RUBYCONE - Old Northern whale (ep)

Formatia a intrat, la un moment dat, in top 10-ul Muzici si Faze. Dupa o indelungata pauza, un ep prog-metal in aceeasi nota cu albumul de debut.

25. UNTOLD FAITH - Prologue: flatline (ep)

2/3 din defuncta Psycho Symphony lanseaza refrenul metal al anului ("Marketplace of souls"). Dupa doua decenii muzica ramane, in principiu, aceeasi, ceea ce nu ar trebui sa fie neaparat un motiv de mandrie.

26. MAKUNOUCHI BENTO - 3 electrical snowghosts (ep)

Felix si Valentin au plecat sa-i intalneasca pe The Residents. Textul de sustinere cu care isi insotesc EP-ul face, insa, un deserviciu muzicii.

27. THE CASE - Own the night

Alternative rock perfect pentru puristii genului, daca mai exista.

28. DIAMONDS ARE FOREVER - Melanism

Tavaleala death/metal-core de fani, pentru fani in discul anului (pentru scena de gen autohtona).

29. DINU OLARASU - Bun

Folk-ul romanesc se afla de ani buni sub linia de subzistenta. Situata in context, aparitia unui material Dinu Olarasu devine, astfel, un eveniment de marca.

30. FIRMA - Descantece vol. II

Cu bune si rele, muzica lui Rocca si Erhan pare neschimbata, insa trecerea vremii o imbatraneste. De ce ti-e frica nu scapi!

31. DAN BYRON - Priveste cerul...

Parafrazand un celebru graffiti, cu tot cu punctele de suspensie, Daniel Radu impartaseste fanilor nevoia de a-si canta muzica si in afara formatiei de baza. In economia de piata un asemenea demers poarta numele de "canibalizare".

32. C.A.S.H. - I am God

Un supergrup glam-metal din Romania nu ar fi de conceput fara piesele si chitara lui Fodor Ladislau. Din pacate, C.A.S.H. nu este acel supergrup.

33. THY VEILS - Live at Garana Jazz Festival

Sub Petre Ionutescu live si peste Thy Veils in studio.

34. THE DIGNITY COMPLEX - Accede

Generatia crescuta cu Fallujah si Gojira. Debut onorabil ce recomanda o trupa de urmarit.

35. ADRIAN BERINDE - Arcan

Profesionisti orchestreaza versurile si muzica lui Berinde. O prezenta atipica in scena folk-rock romaneasca despre care se poate spune ca a pornit de undeva si se afla, in continuare, pe drum.

36. FRACTALIZE - Prophet of despair (ep)

Un debut inedit din Chisinau pentru cei care asculta Vildhjarta sau Meshuggah la gimnastica de inviorare. General vorbind, asemenea muzici de nisa contribuie la un eco-sistem viabil; in particular, reprezenta adesea fundaturi artistice.

37. MELTING DICE - Cord, cablu, creier

Piatra, hartie, foarfeca.

38. AXIS - First punch (ep)

Trio romano-sarbesc de blues-rock.

39. RELATIVE - Positive

Un disc haios, complet defazat de scena actuala, ce ne-a amintit de vremurile cand s-a ridicat rap-metalul si au coborat nadragii.

40. DOMINO - Haida (ep)

Din nou etno-rock din Sibiu. Debutul Domino se distinge prin integrarea tambalului in format rock. Cam putin.

41. THE GLASS FISH - Closer to shore

Pop-rock inofensiv pentru categoria de public fara probleme existentiale.

42. DESPERADO - Bine si asa-rau

Cel mai bun disc Desperados. O echipa profi care functioneaza in country-folk-ul ardelenesc pe care alege sa il cante. Nightlosers au ridicat, insa, stacheta la alt nivel.

43. THE THIRTEENTH SUN - Stardust

Albumul reuseste performanta de a nu oferi nici o fraza muzicala originala. In aceste conditii se remarca productia care ascunde complet localizarea geografica a formatiei.

44. TITAN - Egig Ero Fak

O mare parte a rockului de limba maghiara este cantonata in anii '80. Altminteri, formula echilibrata, in care instrumentele si vocea isi fac treaba.

45. MAKUNOUCHI BENTO - My little humanity (L)OST

Echipa timisoreana isi cunoaste temeinic partea digitala a domeniului de creatie. Un album sensibil, al carui minimalism scoate in evidenta si anumite limite de gandire muzicala.

46. 6:9 - 6:9

Album de folk-pop-rock (Sergiu Mitrofan, Byron) ce se desfasoara cuminte dupa obisnuita paralela "un sentiment - o culoare". Cateva armonii interesante, altele scolaresti.

47. SOMNOROASE PASARELE - Foto X / Foto Y

Ne-am speriat cand am citit ca Somnoroase Pasarele s-a apucat de tehno. Aparentele inseala.

48. BLACK WATER - Heartbeats (ep)

O pastila de synth-pop cu aroma shoegaze.

49. BODARK - Umaniac

Trupa nu a evoluat in cei trei ani de la promitatorul debut. Asteptari neconfirmate, din punctul nostru de vedere.

50. LES ELEPHANTS BIZARRES - Seen

O muzica (foarte) usoara pentru un prezent al deficitului de atentie. Vazut. Ascultat. Uitat.

51. NOT AN IDOL - ?????? ??? ???????

In continuarea celor doua albume romanesti, rockerii crestini Not an Idol incearca un album pe limba estului. Ramane de vazut daca sunt vizionari.

52. ALEXANDRU ANDRIES - Andries la Auditorium

50% zambet, 50% fum

53. CHANGING SKINS - Coming of age

FM alt-rock. Dar FM-ul este pe duca.

54. DANDIES - Rock it!

Duo rockabilly din Chisinau. Easy as ABC!

55. VLADIMIR - Lumina pe intuneric

Vladimir Ivanov (Pinholes, Byron) debuteaza solo cu un rock radio-friendly ce se adreseaza tuturor si nimanui in particular. Liniile de voce nu mai functioneaza aici.

56. SHANYIO - C

Disc experimental de field recordings si instrumente preparate, realizat de artistul autodidact Alexandru Hegyesi alaturi de colegii Calin Torsan si Bubu.

57. NOUA ANI LUMINA - Noua ani lumina

Debut ce ingroasa (deja desueta) scena post-rock. Formatia s-ar califica pentru a deschide concerte Pinholes.

58. M.S. - Carne de tun

Carne de tun, transpiratie si multa rugina in cel de-al patrulea disc al baietilor.

59. THE WAKE - Earth's necropolis

Colaborare black metal romano-germana (Protest Urban & Night In Gales). Un binemeritat 6.66!

60. DECOMPOSING BLACK - 5 (ep)

Side project Flesh Rodeo. Abordare relativ diferita fata de precedentele materiale ale proiectului sau colegii de scena. Iubitorii zonei dark-ambient ii pot oferi o sansa.

61. THE CURSED STRAIN - Condemned to decay

Deathcore basarabean.

62. CARLA'S DREAMS - Antiexemplu

Totul se intampla la vedere in muzica celor de la Carla's Dreams. Formatia coboara standardele moldovenesti, evitand, la limita, metamorfoza intr-un antiexemplu.

63. ARTHUR - Every now and then

Autorul incearca diverse teme si stiluri intr-un album solo de chitara. Muzica instrumentala ce nu deranjeaza la un pranz in Hard Rock Cafe.

64. DEADEYE DICK - Crestfallen

A dick with a dead eye or a dead eye with a dick?

65. SKY SWALLOWS CHALLENGER - Earth spits back

Dincolo de cliseele genului si cateva stangacii inerente debutului, nu suna tocmai rau.

66. DARKEN MY GRIEF - Blightingales

Gotic metal ca la carte, facut de o echipa ce pare aterizata din '97. Cei ce recunosc numele lui Dan Swano ii pot oferi o auditie. De evitat, fara regrete, pentru toti ceilalti.

67. VESPERA - Imago

In timpurile in care orice eveniment mai vechi de 6 ore isi pierde relevanta, modul cum canta Vespera se prezinta de-a dreptul antediluvian.

68. FLORIN CHILIAN - Pre@ clasic

Florin afirma categoric: "Niciodata, nimeni, niciunde nu a unit regina muzicii clasice care este Muzica de camera (...) cu tot ce tine de cultura muzicii Pop (...). Albumul va include o manea (...), o doina (...) trasa la tigaie in preclasic..." s.a.m.d.

69. NORD - Rings of fire

In perimetrul Sfantului Gheorghe, Sztakics Istvan Attila (ex. Mercedes Band) este un adevarat Schulze. Din cele 4 discuri lansate anul acesta, poate ca s-ar fi strans material pentru un LP cinstit.

70. ALMADEER - Igra

Colectie de fragmente pop-rock semnate Dan Georgescu (Byron). La limita ascultabil, albumul se incheie dupa primul refren din "Partage a trois".

71. BLACKSHEEP - Weather report (ep)

Tentativa party metal. Intelepciunea urbana spune ca nu exista muzica urata, ci doar alcool insuficient.

72. FLESH RODEO - Things will never get better

Album foarte muncit cu piese ce, totusi, nu vor dezvalui subtilitati nici daca sunt ascultate pana la moartea termica a universului.

73. SCARLET AURA - Memories

Dupa un modest debut hard'n'heavy, formatia revine cu un disc de cover-uri (Dio, Warlock etc.). Nu este cel mai fericit mod de a incepe o eventuala cariera, dar totul este cantat cu inflacararea fanului, pentru urechea (necritica a) fanului.

74. REZIDENT EX - Audio doping

Se prescrie pacientului rezident tratament placebo cu noul disc M.S.

75. ADI BARAR BAND - Hold on!

Adi Barar si-a epuizat ideile muzicale la inceputul anilor '90. Intr-un bar de blues il preferam, eventual, in calitate de consumator.

76. ABSURDCUS - T

Electro-rock. Un pas inapoi pe discul trei al basistului Laszlo Demeter (Byron).

77. MICLEUSANU M. - Angstwurm

Fotograf, pictor si scriitor, fondatorul Planetei Moldova isi incearca puterile, din nou, in muzica experimentala. Peste fotografie si mult sub comedie.

78. ALEXANDRU ANDRIES - Randy Newman (ep)

Dupa albume tribut James Taylor si Beatles a venit randul lui Randy Newman. Elogiul irelevantei!

79. DAMAGE CASE - Rock'n'roll justice

Thrash metal numai pentru cei care si-au pastrat baschetii cumparati la talcioc, imediat dupa Revolutie.

80. TBA - Evenings (ep)

Punk melodic. Din pacate, fara scandal.

81. BASS BATTLE - Play 2.0 (ep)

Efortul de a realiza un material 100% de chitara bass ramane o provocare pe care putini o incearca. Autorul lupta cu propriile limite intr-un material pe care il consemnam, dar nu il putem recomanda.

82. FRONT - Alive (ep)

Moarte a pasiunii in format metalcore.

83. OVIDIU MIHAILESCU - Toamna brun

Fostul inginer al Garii Apahida este doar un alt folkist autohton meteosensibil.

84. SILENT STRIKE - It's not safe to turn off your computer

Soundul se apropie de oxigen. Creativitatea muzicala de alte gaze. Entuziasmul si increderea in sine nu sunt suficiente.

85. SINCARNATE - In nomine homini

Concentratie maxima de clisee metal. Apreciem totusi ca baietii s-au abtinut de la o piesa intitulata "Carpe noctem".

86. SWARMS AND THE SUN - Longings

Post-rock sau indie-folk!? Whatever! Ca un film de groaza care a iesit comedie.

87. THE GHOST OF 3.13 - There was once beauty

Probabil cel mai bun tribut Aphex Twin din Calarasi.

88. ARGUS MEGERE - Veii

Black metal de agrement, ce aliniaza (covarsitoare) influente Negura Bunget la nevoile hipsterilor interesati de metal extrem. Bun venit in azot!

89. DAYS OF CONFUSION - Yin & out

Metalcore. Confuzia este data de lipsa elementelor yang.

90. GODDESS - Goddess

Titluri ca "Sludgelord" sau "Doom prophet" ar putea pacali pe unii. Pana una-alta, sectia ritmica necesita upgrade masiv.

91. WILDCHILD - Gates of expression

Numele albumului va ramane in istoria simbolisticii rockului romanesc (daca va exista asa ceva).

92. KREPUSKUL - Hybrid

Principala calitate a acestui album este ca nu poate fi reascultat.

93. LIVIU NECHITA - Vieti desenate

Album postum, publicat de prietenii si colaboratorii folkistului.

94. THY VEILS - Neoradiant

Autorul se complace in excese "radiante" si deloc "neo".

95. SALUNA - Pieces (ep)

"Low-fi electronica" in cateva aranjamente decente, altele redundante. Nu stim cine face vocea, dar nu ne-ar deranja stergerea ei din mix.

96. BLOODWAY - A fragile riddle crypting clues

Mediocritatea este intotdeauna in forma maxima.

97. GOTHIC - Demons

Gothic-metal reciclat. Cenusa Lupeniului nu produce suprize (nici nu avea cum).

98. BUGSTY - Bring me life

Chitaristul aradean Andrei Bakos exerseaza diverse tehnici cu o productie care ignora secolul in care ne aflam. Cei care fac meditatii cu autorul ar putea fi, eventual, interesati de material.

99. THE WINGS - Ecstasy

Muzica trupei si extazul - baba si mitraliera!

100. ADASTIA - Shadow story (ep)

Trei sferturi din (fostul) Avatar ofera delay de doua decenii unei voci feminine.

101. AXSAENA - Global revolution

Marfar thrash impotmolit la iesirea din gara Toplita pe ruta California. A nu se confunda cu formatia Ashaena, din aceeasi categorie valorica.

102. ORKID - Standing still in the dark

Orkid au mai putine lucruri de spus decat si-au propus. Se impune si o vizita la British Council.

103. QUANTUM DRIVE - Sleep depravation

Ambiguitatile post-rock-ului nu pot ascunde nivelul trupei, ce are nevoie de foarte mult timp la sala (de repetitii).

104. TIM KUBAK - Woodbones

Trip-hop din Republica Moldova.

105. INFECTED RAIN - 86

Female fronted nu-metal. La albumul patru moldovenii suna, in continuare, ca niste debutanti. Pentru comparatie, ii recomandam pe colegii de generatie Jinjer, din Ucraina.

106. KATHAROS XIII - Negativity

Nimic negativ. Nimic pozitiv. Sweet oblivion!

107. BETWEEN COLORS - Simulacrum

Ii anuntam pe Dan, Cristina, Mihai si Rach ca, intre timp, s-au lansat si partile 2/3 ale seriei Matrix.

108. CORNEREND - Structured emptiness (ep)

Solo ambiental de chitara, intre post-rock si indie-folk. Autorul da tot ce poate deja de la intro.

109. 0x22 - It was dawn when the old man died, Glacio, Metaphases (3xEP)

Abulii "drone-ambient" semnate cu pseudonim de Hunor Karaman.

110. IZZY WAAN - Sputnik

Din trupa mai lipsesc Gagarin si Laika. Doar pentru cunoscatori. Precum sunetele albumului.

111. STEFAN PANEA - Synonym

Incremenit in proiect.

112. MERE - Corpuri ceresti

Trupa pare a sti ceea ce isi doreste sa caute.

113. MINROUD - Ep

Post-metal din Tiraspol ce aduce propria monotonie in scena autohtona.

114. ALBA ECSTASY - Bionic memories

In scena contemporana tinde sa dispara distinctia dintre sound designer si muzician. Materialul Bionic memories nu lasa loc de dileme.

115. BREATHELAST - Live acoustic @ Quantic

Precum numeroase alte formatii la inceput de drum, Breathelast nu au rezistat tentatiei de a lansa un disc unplugged.

116. CORUS - Stellar traveler

Dupa cateva discuri terapeutice pentru glandele suprarenale, sistemul endocrin si ficat, inginerul Constantin Rusu revine cu un material de hard rock sincer si familist.

117. DESCEND INTO DESPAIR - Synaptic veil

Nu mai putin de 7 oameni au pus umarul la sisifica intreprindere de a lungi pelteaua doom cu inca un album pe care nimeni nu are vreun motiv sa il asculte.

118. SYN ZE SASE TRI - Zaul Mos

In ciuda invitatilor de marca (Gram, Covaci, Kempes etc.) "Zaul Mos" prezinta tot o formatie de black metal de mana a doua. Exercitiile de admiratie se fac in primul rand prin muzica! Pe scurt, mult zgomot pentru nimic.

119. MIDNIGHT DRIVER - Discotek

Synth-pop-ul future-retro s-a demodat deja de mai bine de un deceniu. Dar adevarata problema este ca in anii '80 existau sute de mii de trupe ca Midnight Driver.

120. MARIA GHEORGHIU - Camp de lavanda

Album folk midlife crisis.

121. OVIDIU C. VISHAN - Asymmetric colors

Kraut-rock made in Romania din si pentru genunile undergroundului.

122. DAN MANCIULEA - Aproape imperfect

Am fost impresionati negativ de omagiul adus lui Ducu Bertzi din "Cauta-ma".

123. SIMBOLIC - Where the dark is blind

Chitara solo ridica pozitia trupei in top. Altminteri un hard'n'heavy fara nimic special.

124. RRICHTERINVOID - Letter to no one (ep)

Debut feminin intr-un underground cu prea putin testosteron. Bun venit!

125. S.P.A.W.N. - Carnival of torture (ep)

Copii iesiti de Halloween sa sperie cartierul.




126. AN THEOS - Spre cer

Tentativa metalista de a reanima zombii Cenaclului Flacara.

127. SPAM - Facem dragoste

Folk corporatist. Dar nu poti face dragoste mimetic. Cel mult... sex.

128. OVIDIU NICULESCU - Cantecele unui derbedeu

Actorul Niculescu se distinge fata de colegi de generatie (folk) prin angajament civic: concerte in penitenciare, spitale sau uzine. Muzical prin nimic.

129. FEBRA - Furt prietenesc

Zacusca electro fara aspirina. Mare atentie cand deschideti borcanul!

130. WOLFSGREY - You don't hurt me

Traforaj black metal din Miercurea Ciuc, oficiat cu multa convingere de Nekrofuhrer & Co.

131. CEZAR POPESCU - Jumatatea aceea din mine

Scoala romaneasca de folk da o noua lovitura bunului gust.

132. INDRA - Kamalatmika (special edition, tantric celebration)

- Ce obtii cand pui muzica New Age de la coada la cap?
- Muzica New Age!

133. FERAL JACK - It's on (ep)

Dupa cum stiti, cand ai un ciocan totul pare cui. Problema ar fi ca Feral Jack au pus mana pe baros.

134. CARDINAL - Disappearer

Daca se nasteau mai devreme cantau death metal. Asa ca au ramas cu stoner-ul. Debutul discografic este, totodata, momentul de glorie.

135. ERA DECAY - Inritum

Gothic-doom gombosian ce ar fi avut un mega-succes la Galele Metalfan alaturi de celebra vodka Saniuta.

136. TENEBRES - Pain eternal

Kitsch-ul se defineste in primul rand ca inadecvare. Gotic metalistii Tenebres o bifeaza la toate capitolele.

137. ROPEBURN - Boundaries of self indulgence

Pseudo-sludge sabotat de voce, chitara si baterie.

138. LEVANT - Unfinetude (ep)

Materialul este anuntat prin formulari precum "gender bending", "raison d'etre", "digimodernism" sau "eclectic paradigm". La fel de bine s-ar putea spune "cafeaua este chioara si n-are caimac".

139. WALTER GHICOLESCU - A de la Paunescu

"A" de la "alte gaze".

140. ALONE IN THE HOLLOW GARDEN - The Akashic Records XII-XVII

Dan Serbanescu (ex. Arhaos) ne demonstreaza ca sintetizatoarele au o sumedenie de functii, switch-uri si, la o adica, oricate module vrea artistul.

141. SIGNATURA RERUM - The legend 1

Incontinenta gotic-metal.

142. AM FOST LA MUNTE SI MI-A PLACUT - S-a rezolvat. Nu se poate

Ceva ne face sa credem ca trupetii nu au trecut de Comarnic.

143. SAMBATA MORTILOR - Sambata mortilor II (ep)

Black metalul fara o sectie ritmica adecvata este ca pomana fara coliva.

144. THE FACEPLANT - Inward

Traforaj metalcore. Pentru cei care nu stiu, traforajul este decuparea artistica in lemn cu ajutorul unui mini-fierastrau.

145. TORENTE - Sequence series

"Illbient"!? "Plunderphonics"!?... Tot ce este posibil! Ne aflam intr-o zona cu numeroase substante gazoase.

146. DIN FIER - De neinvins

Fani Trooper cu timp insuficient de studio. Cateva piese par mai degraba pretext pentru a trage solouri inspirate din formatii favorite (nu multe si usor identificabile).

147. BASTOS - Second favourite person

Why did the punk cross the road? Who cares! Fuck you!

148. VISIONS OF MADNESS - Vertigo (ep)

Fata de Visions of Madness, Infected Rain par Arch Enemy.

149. ALONE IN THE HOLLOW GARDEN & NAM KHAR - Entering the desert

Colaborare romano-germana ce acompaniaza un text ezoteric. Muzica de calitate inferioara anunta, si aceasta, noua era Kali Yuga.

150. ZOLTAN BUTUC - Frunza verde de albastru

Daca topul ar fi fost unul de recitari, probabil ca actorul ar fi ajuns mai sus. Orisicum, nu ar fi primul folkist care il pune pe Nichita Stanescu pe butuci.

151. KULTIKA - Pursuance (ep)

EP-ul costa 3 Euro. O investitie mai putin volatila ar fi in subunitati de bitcoin.

152. FUNERAL BAPTISM - The venom of God

Inca un parastas black metal. Lumanari avem, dar tot lipseste coliva.

153. AN THEOS - Semintia daca

Proletcultism viking-metal numai bun pentru serbarea celor 2050 de ani de la fondarea statului dac, centralizat si independent.

155. SOMETHING BLUE - Nothing is real (ep)

Putin, prea putin.

155. BEREFT OF LIGHT - Hoinar

Muzica trista. Ad litteram.

156. COSTIN CHIOREANU - There is a place called home (EP)

Nu stim unde se gaseste casa lui Costin. Si nici nu ne dorim s-o vizitam. In spatele fantomelor iadului ne temem ca vom gasi cel mult o bere si niste felii de parizer.

157. UCIGAN - Ucigan

Pen pineapple apple pen!

158. DEATH IN REVERSE - The snow forgot its color (ep)

Metal instrumental inventat in Lupeni. Topul muzicii romanesti il consemneaza pentru istorie.

159. AMARTHALOS - De suflet (ep)

Probabil primul proiect autohton de dungeon-synth. Daca era nevoie de asa ceva.

160. TREMOUR - OPQRS

Fisiere drum'n'bass imprastiate pe un birou ieftin de la IKEA. Tineti ferestrele inchise!

161. DWAAL - Aeon (ep) / Horizon (ep)

Debut electro-industrial. Nici "alte gazele" nu mai sunt ca odinioara. Ne este dor de Mekanik Sef.

162. MODERN GHOSTS OF THE ROAD - Hwaer Cwom

In general oamenii prefera iluziile, neavand multe intrebuintari pentru adevar. Asadar, un excelent album compus, interpretat si inregistrat de Alexandru Das.

163. GLARER - Recover/Return

Glarer este pentru muzica ceea ce Copsa Mica este pentru ginecologie.

164. TEMPLE OF CLEAR LIGHT - Amun: atun

Side project Alone in the Hollow Garden. Un punct pentru perseverenta, altul pentru grafica si zero pentru muzica.

165. ORGANIC DISHARMONIA - Kollective electronic works vol I

Compilatia reuneste cateva proiecte noise de dormitor. Idei putine, fixe si fumate care n-ar fi exclus sa apara unora drept inepuizabile.

166. SHADES OV SHA'ARIMRATH - Shades ov sha'arimrath

Recomandam autorului sa se apuce temeinic de machine learning. Este unica sansa in fata noului val black metal generat de boti.

167. PRIME MOVER - Drone industries

Inca o dovada ca urechea umana are o capacitate extraordinara de a se obisnui cu falsul.

168. MIR.ON - A dark ambient trip

Atunci cand te visezi Samuel Rosenstock, nu poti primi decat un onorabil ultim loc in Topul Muzici si Faze. Dada ueber alles!

 



My Great Web page

Alte articole

Carti & Audiobooks
08 Februarie 2006 Doru Ionescu, Timpul chitarelor electrice (Humanitas, 2006) de Mihai Plamadeala
15 Octombrie 2003 Nichita Stanescu - Cartea vorbita de Horia Diaconescu
29 Mai 2003 Constantin Noica (dublu CD) de Ioan Cora

Cronica de film
04 Mai 2004 "Eloi, Eloi, lama sabactani"... despre The passion of the Christ de The Sad and the Meek

Muzici si anateme
17 August 2009 Asteptandu-l pe Lemmy (I) de Ioan Cora
10 Februarie 2006 Celelalte Cuvinte, Nichita si un pic de metafizica de Bogdan Cioc
07 Iulie 2004 Intalnirea cu Andrei Serban de Constantin Dumitrescu
11 Aprilie 2004 Dumnezeu? Biserica? Poate... de Miron Brezuleanu
25 Martie 2004 Omul domesticit de muzica... de The Sad and the Meek
21 Octombrie 2003 Confuzii, frustrari si o picatura de Manson de The Sad and the Meek

Topuri
06 Ianuarie 2019 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2018 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2017 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2016 de Muzici si Faze
02 Ianuarie 2016 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2015 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2015 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2014 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2014 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2013 de Muzici si Faze
12 Ianuarie 2013 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2012 de Muzici si Faze
03 Ianuarie 2012 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2011 de Muzici si Faze
07 Ianuarie 2011 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2010 de Muzici si Faze
26 Decembrie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2009 de Muzici si Faze
05 Ianuarie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2008 de Muzici si Faze
28 Decembrie 2007 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2007 de Muzici si Faze
30 Decembrie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2006 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2005 de Muzici si Faze
01 Ianuarie 2005 TOPUL ROCKULUI ROMANESC de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina