Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2016

09 Ianuarie 2017
de Muzici si Faze

Ca in fiecare an va prezentam Topul Muzici si Faze

Ca in fiecare an va prezentam Topul Muzici si Faze. Iata, asadar, cum stau lucrurile in scena romaneasca din 2016.


 

01. LUNA AMARA - Aproape
     
Surprinzator moment de inspiratie in cel mai bun disc Luna Amara. Protestele si angoasele au lasat locul unui strop de dragoste si de Radiohead. Redactia Muzici si Faze are albumul in heavy rotation si credem ca Aproape va ramane o referinta a decadei. Bravo!
.

02. ELECTRIC BROTHER - Rocks

Trip-hop-rock eclectic si greu de ucis. La fiecare auditie ascultatorul va descoperi ceva interesant in texturile si temele compozitiilor. Colaborari excelente cu Norzeatic sau Maria Popistasu si, in nota obisnuita, cu Oigan.
.

03. IMPLANT PENTRU REFUZ - Acustic (live @Unirii5)

Un disc de concert care nu trebuie sa lipseasca din telefonul rockerului roman. In anii '90 se spunea Bestial! Acum se spune Epic! PS: Savuros acel teremin!
.

04. KARPOV NOT KASPAROV - Soundtrack for a game of chess (the vocal edits)

Neo-kraut-electro-pop care se lupta "acolo" cu Electric Youth sau College. Discurile instrumentale KnK sunt interesante, insa ipostaza vocala definitiveaza "best of"-ul. Probabil cel mai bun album de gen al ultimilor... 30 de ani (in Romania).

05. BABY ELVIS - White elephant

Album conectat la revival-ul european al anilor '70 adusi la numitorul comun indie-alternative rock din 2016. O rara avis in scena romaneasca

06. PETRE IONUTESCU - Maria Radna Live

Petre Ionutescu a cantat si canta in variate mixuri de oxigen si azot alaturi de Blazzaj, Alexandrina, Makunouchi Bento, Negura Bunget s.a.m.d. Albumul de debut a fost inregistrat live in cadrul re-inaugurarii monumentului eclesiastic de la Maria-Radna. Invitatii si galeria de instrumente de suflat (caval, tulnic, fluier si bineinteles, trompeta) creaza un peisaj sonor particular, in care rafinamentul artistic are prim plan.

07. THE AMSTERDAMS - Eternity for dummies

The Amsterdams sunt trupa cu cele mai multe prezente in top 10 Muzici si Faze. Rock contemporan, radio-friendly, si, cel mai important, cantat impecabil. Se simte mana unor profesionisti ce au bricolat soundul trupei. Periculos de comercial, totusi.

08. FANFARA CIOCARLIA - Onward to Mars!

Muzica est-europeana a prins intotdeauna in cluburile germane sau britanice. Pe meleagurile natale doza de etno a inceput cu Goran Bregovici si a culminat cu Zdob si Zdub. Ciocarlia a sarit cateva etape, si a intrat direct in cultura pop mondiala. Albumul a fost inregistrat in Germania, Columbia si in satul natal Zece prajini, iar acum se pregateste de amartizare. Fanfara si-a castigat dreptul de a canta "I put a spell on you" asa cum isi doreste.

09. BEGA BLUES BAND - Brassica soup

Profesionistii de la Bega Blues Band nu au concurenta in Romania. Daca am vrea sa fim malitiosi, putem spune ca nu ar avea concurenta nici in restul Europei. Sa nu uitam ca a fi in pas cu timpurile nu echivaleaza cu a fi in ton cu moda (trecatoare).
.

10. NICU ALIFANTIS - Madame Mon Amour

Alifantis intra si el in jocul compilatiei, sperand, probabil, sa se reinventeze. In absenta unei tinere generatii ramane liderul incontestabil al scenei folk.


Topul Muzici si Faze 2016
Distributia albumelor pe luna


11. JAZZYBIT - Horizon

Albumul este onest, iar muzica frumoasa. Raman problemele de originalitate si adresabilitate, nerezolvabile prin comparatia cu scena internationala (fie si cea de la Budapesta, unde s-a inregistrat).

12. METHADONE SKIES - Colosseus

Prin Colosseus descoperim ca undergroundul autohton a produs mai multe albume serioase de stoner decat de heavy metal sau punk.

13. BUSOLA - Spiritual row

Sapte standarde groove & stoner plus un cover Kyuss. Unde da Octav Casian creste!

14. THE DREAM DIGGERS - To dream is to see (ep)

Un scurt, dar reusit material de electro- industrial. Piesa de titlu poate fi considerata un imn al genului in Romania.

15. NEGURA BUNGET - Zi

Experimentele de pe albumul anterior capata coerenta intr-un disc post-rock/post-metal. De notat si interventiile de inspiratie folclorica, pentru prima oara valorificate corespunzator de Bunget. Se pare ca trupa nu si-a spus ultimul cuvant.

16. TROOPER - In ziua a opta

Preluarile Vali Sterian, Phoenix si Chrom Dioxid sunt momentele cheie. Altminteri, se disting solourile de chitara si, in plan negativ, lamentarile din "Coruptia ucide!" sau "Trec anii".

17. BUCIUM - Live in Codrul Ascuns

Vioara si o anumita consistenta artistica intr-un disc de etno-rock live in studio. Alaturi de Dirty Shirt singurul material de gen al ultimilor ani ce merita notat.

18. COMA - Orizont

Cateva piese depasesc conditia formatiei, cantonata in anii 2000. Autorul versurilor a studiat prea mult poeti precum Victor Eftimiu sau Mihai Beniuc.

19. PARAZITII - Lovitura de pedeapsa

Toata lumea face post rock si muzica experimentala, dacii si manelele au reaparut in underground, insa nimic nu s-a schimbat in universul Parazitii. "Gura bate", in continuare,... "curul!"

20. COMPILATIE - Global Battle of the Bands 2015

Pentru majoritatea trupelor de aici, evenimentul GBOB reprezinta momentul de glorie. In ciuda defazajului de cel putin un deceniu fata de restul continentului, cele 19 piese sunt o arhiva audio "best of" a ofertei underground.

21. THE PIXELS - Rok

Progres vizibil pentru indie-rockul pixelilor. Totusi, sa nu va inchipuiti revelatii!

22. SATELLITES - Inhale (ep)

25 de minute de pop rock care promit. Dar Muzici si Faze a vazut multe promisiuni neimplinite.

23. THE KRYPTONITE SPARKS - Doi - a doua unda de bruiaj (ep)

Formula kriptonitei nu functioneaza si pe ep-ul doi. Formatia pare hotarata sa deschida concerte Voltaj sau Vita de Vie.

24. FJORD - Portrait for a reflection

Productie buna pentru un post-rock instrumental facut dupa reteta. Formatia se repeta, iar repetitia este condamnarea celor care nu invata din trecut.

25. FLORIAN GIUGLEA - Invitation to the blues

Rodat prin trupele de concert ale lui Godoroja, Felicia Filip si in Publika, chitaristul canta blues-ul electric pe care si-l doreste. Motivul pentru care se afla pe aceasta pozitie este nivelul foarte scazut al scenei romanesti.

26. MAKUNOUCHI BENTO - Paquet Congo

Setila si Fomila s-au intalnit la un ritual voodoo in Caraibe. Rezultatul este un ep cu accente pantagruelice.

27. FLORIAN "MOSU" LUNGU - Sono portret

Artisti de marca aduc un omagiu pop, blues si jazz pentru "Mosu" Lungu. Compozitiile acopera mai bine de patru decenii sub motto-ul "Jazz longa, vita brevis!"

28. LEGION - Ghost killer (ep)

Metalcore masterizat de Daniel Bergstrand. O prima piesa prinde. Urmatoarele nu reusesc sa consolideze intaia impresie. Orisicum, la moshpit nu mai conteaza.

29. COMPILATIE - Back to life - a tribute to Goodbye to Gravity

Materialul comemorativ reuneste trupe underground din Romania, Cehia, Elvetia, Suedia, Italia, Serbia si Israel.

30. LIGHTS OUT - Chakora

Post-pop-rock ce ofera mai mult decat este necesar si mai putin decat isi imagineaza autorii. Sub ep-ul de debut.

31. FLUTURI PE ASFALT - Munti sub mari

Nici o imbunatatire fata de precedentul album. Poate ar fi bine daca fluturii s-ar aduna in jurul unei lumanari. Cine nu risca...

32. GUERRILLAS - The fire revolution

Hardcore metal ca painea calda: se mesteca usor, dar creaza indigestii.

33. R.A.C.L.A. - Raport major

Nimic major in raportul R.A.C.L.A.

34. CARGO - Live la Arenele Romane

Fosila vie a rockului romanesc, Cargo, ar trebui sa fie multumita ca avem arene care se numesc "romane". Asa se poate salva 50% din prestigiul unui album.

35. MAKUNOUCHI BENTO - Remix Box Chan (ep)

Mai degraba Remix Box Chan. Dar oare chiar merita!?

36. CARDINAL - Noisehead

Stoner-rock. Daca albumul era lansat in anii '90 era genial. In 2000 poate strangeau cateva sute de fani. In 2016, insa, disipati in azot.

37. KAPPA - If

Batranii, ca si cei mici, vor sa fie compatimiti pentru durerea lor, insa de batrani nimanui nu-i este mila. Dupa 30 de ani un debut AOR-prog mediocru.

38. DINCOLO DE ZIDURI - Adevaratul eu

White-rock. Titlul albumului ne-a amintit de o carte care a zacut multi ani pe treptele de la Universitate: "Despre sine".

39. ALEXANDRU ANDRIES - Disc domestic

"Detergentul cel mai bun, e-o bucata de sapun". Testat, corect!

40. ARIA URBANA - Existari

Pseudo-eclectism ce functioneaza in club. Ne-a distrat piesa tribut Snog.

41. VITA DE VIE - Sase (+)

Sub Coma si la mare distanta fata de Implant sau Luna Amara. Formatia se gentrifica, insa categoria de public ii ramane aceeasi. Cu multa indulgenta nota 6+.

42. H8 - Gri

Nimic nou printre voi. Fara nuante de gri, numai alb ori negru.

43. PLATONIC SCALE - Out of the blue

Dream-pop ce nu trece testul unui party la malul marii.

44. OUTSTORM - Hardcore

Ei spun "stoner/post grunge". Noi spunem hard rock simplificat, cu tuse comerciale. Pregatiti brichetele!

45. ATARIA - Bad idea

Peste 10 ani probabil ca Ataria va suna la fel ca acum 10. Hard'n'heavy DIY, perfect pentru festivaluri de raion.

46. SUBCARPATI - Statele Unite ale Balcanilor

Profesionisti, insa totul prea ca acasa. Mai bine luati ultimul Parazitii.

47. QUANTIQ - Un nou inceput

Quantiq ne canta un hard-rock/prog(ulet). Chitara este urmata la distanta de clape, bas si baterie, iar la coada gasim vocea.

48. THE DIFFERENT CLASS - Drop of rock

Picatura de roca ramane, dupa mai multe auditii, tot o picatura.

49. BETWEEN COLORS - M.A.D.

Debut de fani Nightwish ce si-au extins vocabularul muzical cu riffuri nu-metal. Delay de 15 ani.

50. STEMA - Vicii, talente si patimi

Paharele de fericire consumate de solist nu sunt rezultatul patimii si nici al viciului. Talentele sunt de nota 6 si ceva.

51. JURJAK - Lemon blues

Electro-blues-ul (cu accent pe electro) ar fi o poarta de scapare pentru cei ce nu vor sa se apuce temeinic de blues. But the thrill is gone!

52. FOR THE WICKED - II (ep)

Nu metal. Dificil, foarte dificil de ascultat.

53. HAUNTED ISLAND - White silhouettes (ep)

Eugen Brudaru (White Walls, Lupu' cel Rau) este un alt artist plecat in cautarea sinelui. Indie- folk ce in momentele bune trimite la Byron, iar in cele mai putin bune la Aurelian Andreescu.

54. STONELIGHT - Into the unknown

Ne vedem la urmatoarele concerte Tarja sau, cine stie, Nightwish.

55. STEAUA DE MARE - Steaua de mare (remixes)

Remixul la remixuri nu va scoate mai mult din hiturile epocii de aur. Recomandam autorilor o cura energizanta de soare si bai la Techirghiol.

56. HTETHTHEMETH - Best worst case scenario

Conformism si pretiozitate.

57. DRAGUTESKU - Retraieste romaneste - partea a IIa

Autorul considera ca a venit momentul ca Toparceanu si Goga sa i se alature Blandianei pe Juno Records.

58. SCARLET AURA - Falling sky

Pentru acest album ii dam cuvantul lui Rhett Butler: Don't give yourself airs, Scarlett!

59. SONATIC - Iluzii

Daca formatia s-ar lua mai putin in serios, ar iesi o muzica decenta de berarie.

60. PLEVNA - Plevna (ep)

Dupa cum scrie pe pagina soundcloud, artistul este un "long-time contriver and co-founder". Pitch-ul startup-ului Plevna este deficitar la capitolul unique selling point.

61. SUNET FIN - Muzica nu moare (ep)

Nostalgii pe ritmuri rap si rock!? Muzica peste versuri, versurile peste voce.

62. DROP OUT OF LIFE / KILLER VICTIM - Split (ep)

Metal extrem (si foarte extrem) in patru piese nervoase si suficient de scurte. "Pace-n cartiere!"

63. ALICE NULL - Null and void (ep)

Clisee ambientale neo-folk numai bune pentru evenimentele corporatiste. Punctajul a fost acordat (doar) pentru voce.

64. NADAYANA - Nine

Handpan-ul este unul din instrumentele favorite ale caucazienilor care isi fac veacul prin spa- urile din Bali sau Thailanda. Primul album romanesc dedicat imaginii si sunetului acestui instrument.

65. GOD - Sufletul neamului

Un disc mai degraba proletcultist, decat nationalist. Capul lui Motoc vrem! Capul lui Motoc!

66. RALUCA CISMARU - Transparent

Raluca a ascultat cu multa placere Melanie Safka sau Judee Sill. Tranzitia de la pozitia de ascultator la interpret inca nu a luat sfarsit. Sau s-a poticnit pe undeva pe drum.

67. URA DE DUPA USA - Cicatrice

Dupa atata ura si respinsa de societate, sticluta a revenit la patima alcoolului, pentru o viata de caine, cu vecini insuportabili, atinsi de flagelul inconstientei. Oameni buni, cicatricea este o bataie de bat jocura!

68. FALSE REALITY - End of eternity

Death metal comun. Asta este realitatea!

69. ROMEO MOCANU - Grau pazit de maci

Albumul primeste un background muzical relativ profesional (Pasarea Colibri). Principala problema este, insa, tocmai Romeo Mocanu.

70. AKRAL NECROSIS - Underlight

"Dracul va domni din nou in Transilvania!"

71. SCARS OF A STORY - Behind your so called comforts

Auditia acestui debut ii va face pe Guerrillas ori Legion sa para Meshuggah.

72. FOR MY SINS - Coming to get you (ep)

Debutul ne duce cu gandul la Charlie Big Potato. Doar ca solista are pielea alba, par pe cap si foarte putina voce.

73. RIOT MONK - EP1 (ep)

Gustul acru al stoner-ului baimarean.

74. COMPILATIE - Folk din pana mea! Vol. 2

- De cati folkisti romani este nevoie pentru a schimba un bec?
- De 14. Unul schimba becul si ceilalti canta despre cat de bine a facut-o.

75. ASHAENA - Calea

Protocronism black metal. Nimic nou de la Tapae 87 incoace.

76. PYROBLAST - War unchained

Anul trecut am avut albumul baietilor de la Deathrattle. Suficient!

77. DAN PANTIS SI CAMELIA RADULIAN - Oglinzi vol. 2

Un album insotit de o carte. Cand nu deranjezi pe nimeni, poti trece clasa neobservat.

78. KRATOS - Arlechino

Praful este cat degetul pe arlechinul celor de la Kratos.

79. ATRIVM - Breaking the walls

Liceenii rock'n'roll! Bine ca nu l-au prins pe Banica Jr. Cine stie ce iesea?




80. CEZAR GIOSAN - Femeia este singurul meu viciu

Cezar isi continua cariera tarzie de folkist. Sa intelegem ca titlul albumului marcheaza un nou inceput?

81. CRIMENA - Chapter one: divine betrayal

Primul capitol metalcore a fost scris acum mai bine de doua decenii. Buna dimineata, Crimena!

82. R.U.S.T. - Wings of vengeance

Heavy metal. Vorba unui clasic in viata: se simte spiritul de invingator al celui care tocmai a gasit un loc liber in tramvaiul 32.

83. ADRIAN SARMASAN - Fata din povesti

De un lucru suntem siguri: mersul la sala da rezultate.

84. MES QUINS - Vive la promiscuitate

Synth-pop. Voulez vous couchez avec moi? Nein!

85. ROTHEADS - Unfazed by death (ep)

Death metal cu productie de demo optzecist si ceva riffuri thrash. Gabi Gombos ar fi juisat pe asa ceva.

86. E-AN-NA - Jiana (EP)

Folk-metal dupa moda rock scandinava. Muzica inceputa, dar neterminata.

87. BLUTRINA - Looney Fuckin Grind

Coprofagie si desene animate. Sub standardele cehesti de grindcore.

88. LONELINESS-ALONENESS - Personised

Formatul floppy-disk reprezinta o incercare neizbutita de a camufla insuficientele muzicii.

89. COMPILATIE - Soundsphere 8

Concentratie autohtona intr-un mix international de 4 piese azot si 20 de alte gaze. Eticheta "experimental" reprezinta fie un abuz ori o forma de inconstienta a autorilor.

90. KA GAIA AN - Neamul dacilor

Continutul albumului ne-a dus cu gandul la un vechi banc: Cum se numesc dacii care gandesc? Gandaci!

91. SAMBATA MORTILOR - Sambata mortilor (ep)

Phineas & Ferb ai black metalului. Curse you, Perry the Platypus!

92. TAUUSK - Hunter

A mai trecut un an. Si pentru noi. Dar si pentru tine, cititorule. Felicitari! Din pacate, pentru Tauusk timpul a stat in loc.

93. LAS POFTAS - Las poftas (ep)

Muzica oglindeste pe cei ce o canta.

94. VASILE MARDARE - O gura de folk

O gura de folk cum alta nu e.

95. VALERINNE - Monumenta

Indolenta sonora ce delecteaza mintile odihnite.

96. PSYCHOGOD - Destroy to create - create to destroy

Principiul trebuie aplicat, desigur, si albumului.

97. INDRA - Archives - platinum vol I-IV

Intelepciunea indiana spune ca perseverenta ii aduce omului si rau si bine. Speram ca in rest este de bine.

98. NAVA SPATIALA & PRAYER FOR OBLIVION - Grid (split)

Mostrele sonore au fost inregistrate in 2009 si 2012. Un arc peste timp in care constatam ca procesul de invechire nu aduce nimic nou. Just the same ol' noise!

99. STEFANIA IACOB - Acum stiu

Noul val de folk romanesc pare a fi o gluma de tip candid camera. Piesa "Acum stiu" este reprezentativa.

100. DARK FUSION - Cyber nation

Metal tehno-gotic la nivel de incepatori. Daca vor sa se apuce de treaba, ar trebui sa studieze mai intai de ce Van Halen refuza M&M-ul maroniu.

101. DIN UMBRA - Soul of a galaxy

Prezentarea albumului pare injghebata cu un sit de plagiat referate. Muzica este in aceeasi nota.

102. HARMASAR - Din pamant

Piesa Vaslui 1475 este echivalentul Perinitei la un revelion al metalistilor.

103. MARIUS MATACHE - Alchimie

Marius Matache s-a inconjurat de cativa profesionisti ai genului. Nimic nu este mai inspaimantator ca ignoranta activa (Goethe).

104. VALERINNE/TAUUSK - Telemetry (split ep)

Cine se aseamana se aduna, spune un vechi proverb. Romanesc, bineinteles.

105. RENATO DIN SALAJ SI ION DIN DOROBANTI - Nu e injoseala (n-am carti de credit) (ep)

Electro-manele dedicate undergroundului international. Dar nu o sa vedeti sute de euro lipite pe frunte. Poate doar carduri clonate.

106. AM FOST LA MUNTE SI MI-A PLACUT - Susurul raurilor care curg in jos, sau in sus, depinde cum te uiti

Hipster post-rock. Ca si cum membrii trupei ar fi gasit pixul roz din Operatiunea Monstru. Niste norocosi!

107. ALONE IN THE HOLLOW GARDEN - The akashic records

O duzina de noi materiale A.I.T.H.G sunt disponibile, cu ample descrieri ale produselor finite. Cel de fata prinde topul datorita utilizarii de carton reciclat.

108. CALIGO - Times of old (ep)

Crud precum o salata de laptuci.

109. MATTEO ISLANDEZU' - Inima (ep)

Un electro-tribut Albatros se pare ca nu le-a fost destul. Colectivul doreste acum sa intre in pielea personajelor fetisizate.

110. SICULICIDIUM - Land beyond the forest

Cum se numeste procesul in care faci mereu acelasi lucru si astepti rezultate diferite?

111. SPINECRUSHER - Crypts of slaughter

Iadul nu are cazane de smoala si nici satanisti, ci in primul rand muzica proasta.

112. LUPU' CEL RAU - Povesti din padurea de metal

1+1+1+1 =1.6 Chiar si ascultat in cheie parodica, acest album nu are cum sa rateze ultima pozitie. Exemplu clasic de inadecvare. Ne revedem la anu'!

 



My Great Web page

Alte articole

Carti & Audiobooks
08 Februarie 2006 Doru Ionescu, Timpul chitarelor electrice (Humanitas, 2006) de Mihai Plamadeala
15 Octombrie 2003 Nichita Stanescu - Cartea vorbita de Horia Diaconescu
29 Mai 2003 Constantin Noica (dublu CD) de Ioan Cora

Cronica de film
04 Mai 2004 "Eloi, Eloi, lama sabactani"... despre The passion of the Christ de The Sad and the Meek

Muzici si anateme
17 August 2009 Asteptandu-l pe Lemmy (I) de Ioan Cora
10 Februarie 2006 Celelalte Cuvinte, Nichita si un pic de metafizica de Bogdan Cioc
07 Iulie 2004 Intalnirea cu Andrei Serban de Constantin Dumitrescu
11 Aprilie 2004 Dumnezeu? Biserica? Poate... de Miron Brezuleanu
25 Martie 2004 Omul domesticit de muzica... de The Sad and the Meek
21 Octombrie 2003 Confuzii, frustrari si o picatura de Manson de The Sad and the Meek

Topuri
06 Ianuarie 2019 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2018 de Muzici si Faze
13 Ianuarie 2018 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2017 de Muzici si Faze
02 Ianuarie 2016 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2015 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2015 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2014 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2014 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2013 de Muzici si Faze
12 Ianuarie 2013 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2012 de Muzici si Faze
03 Ianuarie 2012 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2011 de Muzici si Faze
07 Ianuarie 2011 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2010 de Muzici si Faze
26 Decembrie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2009 de Muzici si Faze
05 Ianuarie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2008 de Muzici si Faze
28 Decembrie 2007 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2007 de Muzici si Faze
30 Decembrie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2006 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2005 de Muzici si Faze
01 Ianuarie 2005 TOPUL ROCKULUI ROMANESC de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina