Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Intalnirea cu Andrei Serban

07 Iulie 2004
de Constantin Dumitrescu

Intr-un interviu realizat de Nicolae Manolescu in mai 2004 (aparut in luna iunie in Romania Literara), Matei Calinescu spunea: “Uite ce se intampla, fiecare dintre noi are anumite intalniri, anumite revelatii care se pot produce aproape intamplator, si eu cred ca noi trebuie sa le ramanem recunoscatori celor carora le datoram aceste revelatii, aceste ajutoare, aceste deschideri...”
 
Intalnirea cu Andrei Serban de la Teatrul ACT (vineri 19 iunie) a insemnat pentru multi din cei prezenti o astfel de deschidere. Lume multa, actori cunoscuti, actori tineri (care, probabil il vedeau pentru prima oara pe Andrei Serban), critici “bine pozitionati” in sala mica a teatrului ACT, sala ce permite o relatie aparte actor-spectator, asteptau cuminti cuvintele regizorului, relatia acestuia cu spectacolul de opera, relatia lui cu teatrul. Participam pentru prima oara la o astfel de intalnire, starnit de forta pe care o exprima Andrei Serban, curios sa inteleg de ce acest regizor e unul mare, cum reuseste el sa cucereasca publicul si sa schimbe cariera unui actor. Trebuie sa recunosc ca acest om m-a cucerit.

Nu pot sa spun nici acum de ce este mai legat Andrei Serban: de opera sau de teatru? Parte a unui nou val prezent in spectacolul de opera, valul regizorilor de teatru veniti sa schimbe ceva, Andrei Serban mi-a parut precum matematicianul chemat sa lucreze in fizica. Rigoarea regizorului de teatru era cautata in opera, intr-un spatiu condus de muzica, unde prejudecatile legate de prezenta artistului la rampa, de rolul scenic al acestuia trebuiau schimbate. Sunetul trebuia completat de miscare, ca forma a expresiei interioare.

In spectacolul de opera muzica creeaza subtextul. Ce nu spun vorbele cantate, miscarile din scena, e spus de ansamblu simfonic, ce da continuitate; expresie a trairii personajului. Un regizor in spectacolul de opera e mai greu sa rateze, il ajuta muzica. Daca spectatorul nu e multumit, inchide ochii si asculta. In teatru, regizorul poate usor sa strice totul. Peter Brook, ne spune Andrei Serban,  vede de fapt in regizorul de teatru un impostor, o calauza in noapte pe un teren necunoscut, dar care nu are ce sa faca, trebuie sa mearga inainte. Dupa Stanislavsky, de care invitatul prezent nu uita sa aminteasca, regizorul de teatru este un creator de timp. Continuitatea  jocului, momentele cand un actor vorbeste, accentul pus pe fraza, cum se desparte cuvantul in silabe, cum stie sa intre si iasa din act, implicarea actorului in rol sunt opera regizorului. E o matematica a timpului ce trebuie gestionata riguros de regizor.

A vorbit Andrei Serban de acea insufletire cu totul speciala (atat de rar intalnita) cu care actorul trebuie sa intre pe scena, singura cale de a comunica cu publicul sau. In teatru nu exista muzica care sa salveze jocul. Pentru a-l aduce pe actor in starea de gratie, pentru ca acesta sa spuna mai mult decat o spun vorbele rostite, pentru a se ajunge la muzica din spatele textului trebuie sa intervina regizorul, important fiind cum este contruita relatia acestuia cu actorul. Pentru Andrei Serban un actor care nu are incredere in rolul sau e un actor care se grabeste sa faca totul dintr-odata, situatie care pe acest regizor il starneste si il provoaca sa obtina cat mai mult de la acesta.
   
Regizorul invitat si-a montat filmul discursului sau foarte atent destainuindu-ne din relatia lui cu dirijorul, despre felul cum comunica in primele momente cu corul operei, care sunt diferentele dintre corul Operei Nationale din Paris si corul Operei Metropolitan. Umorul, ironia si usurinta comunicarii lui Andrei Serban au dus, in aceasta mica sala a teatrului ACT (in finalul prezentarii unor fragmente din lucrarile montate de acesta pe marile scene de opera) la aplauze si prietenie. Nu eram prieteni doar cu regizorul, devenisem prieteni intre noi. Actorul Claudiu Bleont incepuse sa se joace.

 Tu?

My Great Web page

Alte articole

Carti & Audiobooks
08 Februarie 2006 Doru Ionescu, Timpul chitarelor electrice (Humanitas, 2006) de Mihai Plamadeala
15 Octombrie 2003 Nichita Stanescu - Cartea vorbita de Horia Diaconescu
29 Mai 2003 Constantin Noica (dublu CD) de Ioan Cora

Cronica de film
04 Mai 2004 "Eloi, Eloi, lama sabactani"... despre The passion of the Christ de The Sad and the Meek

Muzici si anateme
17 August 2009 Asteptandu-l pe Lemmy (I) de Ioan Cora
10 Februarie 2006 Celelalte Cuvinte, Nichita si un pic de metafizica de Bogdan Cioc
11 Aprilie 2004 Dumnezeu? Biserica? Poate... de Miron Brezuleanu
25 Martie 2004 Omul domesticit de muzica... de The Sad and the Meek
21 Octombrie 2003 Confuzii, frustrari si o picatura de Manson de The Sad and the Meek

Topuri
06 Ianuarie 2019 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2018 de Muzici si Faze
13 Ianuarie 2018 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2017 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2017 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2016 de Muzici si Faze
02 Ianuarie 2016 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2015 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2015 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2014 de Muzici si Faze
04 Ianuarie 2014 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2013 de Muzici si Faze
12 Ianuarie 2013 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2012 de Muzici si Faze
03 Ianuarie 2012 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2011 de Muzici si Faze
07 Ianuarie 2011 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2010 de Muzici si Faze
26 Decembrie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2009 de Muzici si Faze
05 Ianuarie 2009 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2008 de Muzici si Faze
28 Decembrie 2007 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2007 de Muzici si Faze
30 Decembrie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2006 de Muzici si Faze
09 Ianuarie 2006 TOPUL MUZICII ROMANESTI - 2005 de Muzici si Faze
01 Ianuarie 2005 TOPUL ROCKULUI ROMANESC de Mihai Plamadeala, Ioan Cora, Horia Diaconescu

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina