Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact

Horia Diaconescu Festival Rock Your Mind (Bucuresti, Sala Polivalenta, 25 noiembrie 2005)

28 Noiembrie 2005
de Horia Diaconescu

O cronica a acestui concert ar trebui sa inceapa cu ceea ce l-a constituit intr-un esec. Exista o deficienta majora de conceptie (si promovare) atunci cand, pentru un festival, organizatorul asteapta 6000 de platitori si vin numai opt-noua sute de spectatori (in conditiile in care s-a aplicat si masura ca pentru fiecare bilet sa intre doua persoane). Desigur, citind numele trupelor invitate nu era greu de anticipat ca festivalul nu avea cum sa fie un succes. Cel putin pentru faptul ca s-a incercat o „polivalenta” numai cu trupe de club. Lipsa unui cap de afis (strain sau roman) cu adresare orizontala a fost insa determinanta pentru interesul minim al publicului.

Astfel, lista de concert a inclus o trupa de nişă, aflata in scadere de cota europeana (Clawfinger, Suedia) si practic fara audienta in Romania (fata de acum 10 ani), doua trupe necunoscute, care probabil asa vor ramane (Cheesy, Olanda si Point Blank, Macedonia), formatii din deceniul trecut care s-au reformat si incearca sa revina (Timpuri Noi, Altar), doua formatii in ascensiune (Luna Amara, Implant Pentru Refuz), o tanara speranta (Alternosfera, Chisinau), precum si un grup a carui tip de muzica si show pur si simplu nu exista in orizontul de asteptare al publicului autohton (Subscribe, Ungaria). Desi s-a dorit un festival de nu-metal/alternative dedicat tinerilor, persoanele participante au fost, in marea majoritate, fosti sau actuali rockeri spre 30 de ani. Aceia care au ascultat Clawfinger prin ‘93 – ‘94 si au venit sa le vada concertul, nu un festival rock. De unde si imposibilitatea de a crea o masa critica in cursul recitalurilor. Alaturi de acestia, a semnat condica si nucleul celor cateva sute de metalisti care se gasesc automat la orice concert rock  mai rasarit, din tara, indiferent de formatie. Respectivii au participat la intregul event din foaierul Polivalentei. Mediatizarea festivalului nu si-a atins deci scopul, participantii fiind exclusiv persoanele care oricum ar fi venit.


Varu' Maftei
"lume, lume la concert... lume multa"

Timpuri Noi au deschis scena cu un recital haios prin anacronism („ma cheama Luca si am paispe ani”), care a devenit trist prin insistenta. Aceleasi dume ca acum 10 ani si (doar) piese vechi nu au „trezit speranta” unui public lipsit in general de motivare. Trupele au anuntat imposibilitatea de manipulare a spectatorilor, fiecare in maniera specifica. Artanu a incheiat tipic... „Ma, a fost excelent! Ramaneti la fel de linistiti!”, iar vocea Clawfinger a scapat un „You are fucking impossible!”. Mai mult sau mai putin in onoarea metalistilor prezenti, Zak a aratat semnul ciocanului (Manowar), in timp ce la clape a fost cantat key-rifful din Final countdown. La un moment dat, pentru a pune capac linistii care dura de secunde bune, acelasi Zak a privit indelung pletosii imobili adresand si un ironic „Long live Rob Halford!... HE is the hero!”. Iar Implantul s-a consolat ca "au ramas numai adevaratii".

La nivelul discursului, Clawfinger au vorbit de corectitudine politica si anti-discriminare (exemplificand pe fortele de ordine din sala), chestiuni primite cu opacitate de spectatori, care insa au reactionat cand Luna Amara a mentionat numele unor politicieni actuali, cand Altar a chemat la „respect” sau cand Implant a amintit de show-bi
zul amatoricesc din Romania."...Respect!"

S-au intamplat insa si lucruri pozitive. Alternosfera din Chisinau sunt un grup tanar, peste media valorica din Romania prin muzica si prezenta scenica. Este de asteptat ca trupa sa faca o figura buna in rockul autohton, ramane de vazut daca pe urmele Axident sau Zdob si Zdub. Publicul si-a pastrat insa rezerve, probabil datorita genului, pentru care avea toleranta zero: nu-metal cu linii melodice pe clape. Trebuie mentionate, in orice caz, logistica de calitate (sunet+lumini), securitatea bine pusa la punct, precum si timingul impecabil asigurat de organizatori.

Luna Amara
au sustinut cel mai consistent recital intre formatiile romanesti. Alcatuit in proportie de 90% din piese noi, inspirat alternate, concertul a prezentat o formatie vie, care cauta (si gaseste). Compozitiile viitorului album sunt agresive, iar (mai noua) voce aspra confirma un sound propriu, deja cunoscut prin mixtura grunge/trompeta. Este posibil ca peste cativa ani Luna Amara, alaturi de un nume sonor de afara, sa garanteze succesul unui festival de gen.

Altar au oferit un concert sincer, bazat pe transpiratie si o reteta sonora monotona, valabila in anii ’90 (in Romania). Receptarea viitorului album va raspunde probabil la intrebarea „Cine mai asculta Altar!?”. Desi amatori, olandezii Cheesy au dovedit prin abordare ca vin dintr-o lume unde s-au fumat de mult schemele prezentate de trupele din deschidere. Faptul ca numai cateva zeci de spectatori le-au urmarit showul a dovedit o lipsa de pragmatism a dispunerii trupelor (romanii in deschidere si la coada, strainii in intervalul de atentie optima).


"...mai bine in Cuba, decat in Romania"

Cel mai interesant show a fost de departe Subscribe. Intr-o detasare totala de atmosfera anosta a arenei, Subscribe au transformat scena intr-un poligon al dezmatului. Mari fani Dillinger Escape Plan, Mnemic si Mr. Bungle, cei 6 maghiari (avand putin peste 20 de ani) au intrat timp de o ora intr-o fibrilatie nu-metal-core, in care s-a racnit cat pentru 15 ani de rock in Romania. Interpretare ultra-heavy, masuri alternative, si un potpuriu de influente (crust, ratm, punk, raggae, si metal) interpretate de doi vocali aflati in permanenta coliziune (si la propriu), sustinuti „ceas” de sectiunea ritmica si armonica. Desi concertul a fost urmarit de numai doua-trei sute de spectatori, am semnalat reactii de siderare. Standul consistent de tricouri, topuri si cd-uri Subscribe a fost sold-out dupa recitalul lor.

Animarea unui public care se afla acolo din nostalgie sau inertie a fost o sarcina dificila pentru Clawfinger, care altminteri s-au produs cu versarea unor profesionisti in elementul lor. Zak Tell, un lungan suedez de doi metri, s-a vazut nevoit sa anunte ca va recurge la clisee, daca lumea nu da semne de viata. Astfel ca formatia a trebuit in cele din urma sa-si intrerupa tavalugul metalizat pentru a propune (vizibil amuzata) cateva exercitii sincron de maini ridicate, respectiv toba si aplauze. La finele concertului, refrenul prescolar al piesei Do what I say a reusit comuniunea dintre ce se dorea si ce s-a putut oferi (respectiv unul din putinele refrene ale formatiei).

Dupa un Point Blank interminabil, Implant Pentru Refuz au cantat numai in fata propriilor fani (aprox. 100 persoane la orele 04:00) si a celor care au ramas sa doarma pe bancile Polivalentei. Nemaifiind nimic de pierdut, ori demonstrat, acesta a fost si singurul recital de comunicare scena-spectatori, urmand ca toti sa se revada seara, peste cateva ore, intre prieteni, la concertul de club din capitala.

Discutand cu un roadie Clawfinger, l-am intrebat cum a perceput publicul roman... „It’s just like Romanian beer. No alcohol!”. E adevarat ca nu se poate face festival pornind de la o categorie de public care doreste numai sa reauda doua, trei hituri ascultate in adolescenta (pe vremea cand piesele Clawfinger nu se numeau „nu-metal”). Pe de alta parte, publicul nu poate fi condamnat, ci luat ca atare, odata ce este invitat la concert. Asteptam totusi  timpuri cand trupe internationale rock vor incinge atmosfera unor cluburi, iar festivalurile de nu-metal nu vor mai fi promovate prin clipuri in care apar personaje cu tricouri Helloween.Subscribe Bahama Beach Cocktail"...the truth motherfucker"


Alte concerte

26 Octombrie 2009
Cronica unei lansari: Far From Telescopes/Kumm de Mihai Plamadeala
27 Martie 2009
AC/DC - Back in ... Budapest - pseudo-cronica de concert de Miki Tewe & Mihai Plamadeala
15 Martie 2009
Stargate 14 (martie) - Grimus la Clubul Taranului Roman de Mihai Plamadeala
10 Noiembrie 2008
Once an orange, always an orange - Al Stewart, Club Quasimodo, Berlin, 3 nov. 2008 de Diana Mesesan
03 Octombrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 2) de Aron Biro
29 Septembrie 2008
Festivalul Brutal Assault, editia XIII, 14-16 august, Jarmore, Cehia (partea 1) de Aron Biro
05 Septembrie 2008
In Extremo - 27 August 2008 Sibiu de Aron Biro
03 Mai 2008
Current 93, Baby Dee, Skitliv, Aethenor la Roadburn Festival, Tillburg, 20 Aprilie 2008 de Aron Biro
05 Noiembrie 2007
Kumm - O seara la Opera (Bucuresti, 29 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
23 Octombrie 2007
Travka vrea sa simta praga (Bucuresti, 22 octombrie 2007) de Mihai Plamadeala
05 Septembrie 2007
Jan Anderson – Prea varstnic pentru Rock'n Roll? Concert Jethro Tull – Sibiu, Romania, 30 august 2007 de Mihai Plamadeala
15 August 2007
Maximum Rock ''Festival'' (Aeroportul Cluj, 10 - 12 august 2007) de Aron Biro
24 Iulie 2007
Garana Jazz 2007, 12 - 15 iulie (Jan Garbarek, Nguyen Le, Scott Henderson etc.) de Mihai Plamadeala
19 Iulie 2007
Satisfactie cu Rolling Stones la Bucuresti (17 iulie 2007) de Mihai Plamadeala
09 Iulie 2007
Bestival 2007: Alice Cooper, Marylin Manson, Wu Tang Clan etc. (Bucuresti, Romexpo, 29 iunie - 1 iulie) de Horia Diaconescu
23 Iunie 2007
Festivalul Artmania 2007 - Sibiu (Anathema, The Gathering, My Dying Bride, Within Temptation) de Aron Biro
23 Mai 2007
Heavy metal teuton la Bucuresti: Blind Guardian! (Arenele Romane, 18 mai 2007) de Aron Biro
12 Martie 2007
''Support lobotomy!'' Cannibal Corpse live la Bucuresti (Club Studio Martin, 6 martie 2007) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2006
Suflete fericite - Un sfert de veac de impliniri (Celelalte Cuvinte 25 de ani, Bucuresti, 11 decembrie 2006) de Mihai Plamadeala
11 Decembrie 2006
Un pod prea indepartat - ''Therion goes classic'' (Bucuresti, Sala Palatului, 9 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
04 Decembrie 2006
Samael din Sion, live in Bucuresti (Sala Agronomia, 2 decembrie 2006) de Horia Diaconescu
20 Noiembrie 2006
Silent Disco Party (Bucuresti, White House, 18 noiembrie 2006) de Horia Diaconescu
09 Octombrie 2006
Eco-metal in Agen: Gojira (Club Le Florida, 30 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
29 Septembrie 2006
Rockland Fest II (Caransebes, 15 - 16 septembrie 2006) de Mihai Plamadeala
27 Septembrie 2006
Tiamat live la Bucuresti (Sala Agronomia, 23 septembrie 2006) de Aron Biro
25 Septembrie 2006
Nopti albe... cu acordeonul la maxim (Bucuresti, Sala Arcub, 7 - 9 septembrie 2006) de Horia Diaconescu
31 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea III (14 - 15 august) de Aron Biro
28 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
23 August 2006
Sziget Festival 2006 - partea I (9-11 august) de Aron Biro
24 Iulie 2006
Festivalul Artmania Sibiu 2006 - H.I.M., Amorphis, Silentium de Aron Biro
14 Iulie 2006
VIP punk: Billy Idol la Bucuresti (Arenele Romane, 10 iulie 2006) de Horia Diaconescu
02 Iulie 2006
Lacrimosa la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2006) de Ioan Cora
26 Iunie 2006
Deftones live la Bucuresti (Arenele Romane, 25 iunie 2006) de Horia Diaconescu
18 Mai 2006
Cui ii este frica de King Diamond? (Bucuresti, Sala Agronomia, 17 mai 2006) de Horia Diaconescu
08 Mai 2006
Tereminism: Dorit Chrysler live la MNAC (Bucuresti, 4 mai 2006) de Horia Diaconescu
17 Aprilie 2006
Nici art, nici noise: Raison d'Etre live (Bucuresti, 15 aprilie 2006) de Horia Diaconescu
27 Martie 2006
Von Spar Live: We are not The Rolling Stones! de Mihai Plamadeala
13 Martie 2006
Lake of Tears live in Bucuresti (Sala Agronomia, 11 martie 2006) de Mihai Plamadeala si Horia Diaconescu
09 Martie 2006
Slang live in Club A (Bucuresti, 7 martie 2006) de Mihai Plamadeala
13 Februarie 2006
Atentie, Blazzaj LIVE! (Bucuresti, 11 februarie 2006) de Mihai Plamadeala
30 Ianuarie 2006
Rokolectiv 2006 – Festival for electronic music and related visual arts (Bucuresti, MNAC, 27 – 29 ianuarie) de Horia Diaconescu
24 Octombrie 2005
Phoenix, o formatie a trecutului? - Cronica (antropologica) de concert (Sala Palatului, 21 octombrie 2005) de Mihai Plamadeala
12 Octombrie 2005
Paradise Lost live in Bucuresti (Arenele Romane, 8 octombrie 2005) de Aron Biro
29 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea III (14 - 17 august) de Aron Biro
26 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea II (12 - 13 august) de Aron Biro
25 August 2005
Festivalul Sziget 2005, Budapesta - partea I (10 - 11 august) de Aron Biro
20 Iulie 2005
Rock Maraton IV, Open Air - Baile Seiche (Odorheiul Secuiesc, 13 - 17 iulie 2005) de Horia Diaconescu
16 Iunie 2005
Megadeth live in Bucuresti (Arenele Romane, 15 iunie 2005) de Ioan Cora
06 Iunie 2005
Therion live in Bucuresti (Sala Palatului, 4 iunie 2005) de Horia Diaconescu
24 Mai 2005
Nightlosers - lansare album ''Rhythm & bulz'' (Bucuresti, 20 mai 2005) de Mihai Plamadeala
11 Aprilie 2005
Joe Zawinul & Syndicate - Faces and places tour (Bucuresti, Sala Palatului, 8 aprilie 2005) de Mihai Plamadeala
15 Martie 2005
Moonspell - Spreading the antidote (Timisoara, Sala Olimpia, 11 martie 2005) de Horia Diaconescu
13 Decembrie 2004
Acoustic eternity, an evening with Danny & Vincent Cavanagh - Anathema (Timisoara, 10 dec 2004) de Horia Diaconescu
21 Noiembrie 2004
Once upon a tour - Nightwish (Bucuresti, 19 noiembrie 2004) de Ioan Cora
25 Iulie 2004
Blessed are... Joan Baez (Bucuresti, 11 iulie 2004) de Mihai Plamadeala
21 Iulie 2004
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Robert Fripp (Budapesta, 11 iulie 2004) de Vlad Borlea
08 Iulie 2004
Soulfly la Arenele Romane (Bucuresti, 1 iulie 2004) de Aron Biro
30 Iunie 2004
Taine Fest - Decade of metal (Bucuresti, 26 iunie 2004) de Horia Diaconescu
31 Mai 2004
''Living In The Present'' - Jethro Tull (Bucuresti, 28 mai 2004) de Mihai Plamadeala
22 Februarie 2004
Teodora Enache, Marius Mihalache, Tandarica in concert (Seattle, 19 oct. 2003) de Ioana Miron (Maldini)
20 Iulie 2003
Rock la Mures (Periam Port, 11 - 12 iulie 2003) de The Sad and the Meek
19 Iunie 2003
Thin Lizzy (Viena, Planet Rock, 13 iunie 2003) de Ioan Cora

Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina